IVAN AND THE PARAZOL ESŐS ESTÉJE

Vigasztalanul esett pénteken egész nap. Gondolom rengetegen kémlelték az eget, mert este a kedvencek léptek színpadra Kobuci Kertben. Hét óra felé sikerült beszélgetnem Vitáris Ivánnal a színpad mögötti fedett részén. Cseppet nem zavarta Őket, hogy kövér esőcseppek verdesik a tetőt. Vidáman készültek a bulira, mert tudták, hogy legyen bármilyen mostoha is az időjárás, rajongóik nem hagyják cserben kedvenceiket. S valóban. Óbuda macskakövein már kora este csinos lánycsapatok igyekeztek a helyszínre, hogy két órát várjanak esernyőik alatt, amíg megszólalnak a hangszerek.

 

I 9
-Iván, amennyire tudom, gimnazista voltál, amikor megérintett a zene.
-A Városmajori Gimnáziumba jártam a dobosunkkal, Simon Bálinttal. Játszottunk szalagavatókon és csak úgy az osztályban, de már akkor kitaláltuk, hogy milyen jó lenne zenekart csinálni. A többiek már játszottak mindenféle formációkban és érettségi tájékán elhívtak engem is, hogy kell egy énekes.
-Két lemezetek van az öt év alatt. Szakmailag úgy határoznak meg Benneteket mint alternatív rock zenekar, amivel én igazán nem nagyon értek egyet.
-Én sem! Amit mi csinálunk az inkább rock and roll, rock blues-os elemeket érintve, egészen a hard rock-ig, modern hangzást képviselve. Azért ilyen, mert mi ilyenek vagyunk. Az első próbán már kijött az a zenei világ, amit a mai napig képviselünk.

 

I 3
-Számaitokat angolul adjátok elő. Alig énekeltek magyarul. Nem volt ez túl merész vállalkozás?
-Egy párhuzamot tudnék erre mondani. Annak idején furcsa volt, hogy az Illés elkezdett magyarul énekelni. A Parazolnál meg az a furcsa, hogy angolul szólnak a dalok. Szerintem a zenének nem kell, hogy egy meghatározott nyelve legyen. Ha átjön az tök mindegy, hogy milyen nyelven írták. Ez olyan, mintha egy festőnek azt mondanánk, hogy ezt most pirossal vagy inkább kékkel fesse le, igazából pedig mindegy, mert a pirosat és a kéket is értjük. Ha van egy univerzális üzenete a zenekarnak az átjön minden nyelven. Dolgozunk azon, hogy legyen hazai nyelven is előadható számaink, de a lemezeinken megjelenő koherenciát nem akartuk megtörni.

 

I 4

 

 

-Ha már szó esett az eddigi két lemezen hallható dalokról. Mindenki részt vesz a zeneszerzésben, szöveg írásban?
-Közös munka minden. A szövegeket én írom, de nem tekintjük a szöveget valamilyen külön álló dolognak. Az egész csak annyi, hogy ez az én feladatom. Egyenlő arányban vesszük ki részünket a dalok létrehozásában és az jó, hogy mindenki másképpen közelíti meg az adott témát és a személyiségek különbözőségéből jön ki valami érdekesebb dolog és ez nagyon jó, mert ha szerző párosok határozzák meg a zenekar működését, akkor az egy idő után óhatatlanul önismétlő lesz.
-A közönség nagyon elfogadta az együttes, s talán lassan a szakmában is a megfelelő helyre kerültök. Főleg az első időkben az volt az ember érzése, hogy vegyél pár jóképű srácot és máris kész a tini lányok kedvence zenekar. Mostanra ezt a gondolkodást biztosan túlléptétek!
-Ez a zene és az érzések, amiket közvetít mindig a lányok felé irányul, pedig igazából kortalan és nemtelen. Nem tudnám azt mondani, hogy a rockzenéért csak lányok rajonganak, ők inkább a személyiségek miatt szeretnek meg egy zenekart.

 

I 7 I 8

 

-A zenekar neve Rád épül. A többi része honnan?
-Igen, de az egészet nem én találtam ki, hanem Beke István, billentyűsünk.
-Mikor indultunk az egyértelmű volt, hogy arra a fazonra építjük az egészet, ami Iván – meséli István – Addig, hogy Ivan and the… egyszerű volt a menet. A végére mindent kitaláltunk már az összes szójátékot elővéve, de semmi nem tetszett igazán. Aztán megláttam egy feliratot. Ön pazarol! Egy betűcsere és meg is voltunk. A dolog egyébként ernyőt jelent. Napernyőt tartunk a világ fölé!

 

I 6 I 5

 

I 1

 

 

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s