ÓBUDAI PROGRAMOK

 

Óbudai Társaskör kínálata a közeljövőben

2015. június 1. hétfő 19.00 óra

Alice Munro: Anyám álma

 

Hangoskönyvét bemutatja: Für Anikó

 

Közreműködik:

Hrutka Róbert – gitár

 

Beszélgetőtárs: Krizsó Szilvia

 

Alice Munro történeteiben nők és barátnők, anyák, lányok és nagynénik keresnek új és újabb utakat, mert szeretnék múltjukat, jelenüket és azt is, amit jövőjüknek vélnek egy boldog egésszé összeilleszteni. Az Anyám álma című elbeszélésében is aprólékosan boncolja az emberi kapcsolatokat, finoman érezteti, milyen érdekes és kiszámíthatatlan az elme működése. Meggyőz minket arról, hogy igazabb és árnyaltabb képet kapunk mindarról, ami velünk történt, ha néhány évtized távlatából elemezzük az eseményeket.

 

Belépőjegy: 1400 Ft, senior és diákjegy: 700 Ft

Együttműködő partner: Mojzer Kiadó, Kossuth Kiadó

 

 

 

 

  1. június 10., szerda 19 óra

Dalos utazás

 

Bódi Zsófia – ének

Bábel Klára – hárfa

 

de Falla: Hét spanyol népdal – válogatás

Ravel: Öt görög népdal

de Falla: Spanyol tánc

Debussy: Csillagok éjszakája

Fauré: Álom után; Toszkán szerenád

Delibes: Cadizi lányok

 

***

Glière: Impromptu hárfára

Kodály: Énekszó – válogatás; A csitári hegyek alatt

Bartók: Este a székelyeknél

Gershwin: Dalok

Piazzolla: Dalok

 

Bódi Zsófia (szoprán) és Bábel Klára (hárfa) koncertjén magyar, spanyol, francia, argentin és amerikai szerzők dalai szólalnak meg. A koncert különlegessége, hogy az eredetileg zongorakísérettel megírt dalok ének-hárfa átiratban hangzanak el. A francia dalokat csodálatosan fűszerezi a hárfa hangja, a Kodály-daloknak újszerű hangzást ad.

A koncert elején válogatás hallható Manuel de Falla és Maurice Ravel dalciklusából. De Falla spanyol zeneszerző jelentősége a modern spanyol zene fejlődése szempontjából körülbelül hasonló, mint nálunk Bartóké és Kodályé együttesen; Albéniz és Granados mellett a 20. század első felének egyik legfontosabb spanyol zeneszerzője. Ravel francia zeneszerző zenéjében extrém fantáziájával és kifinomultságával új oldalait mutatta meg az impresszionizmusnak. Az esten elhangzó „Görög népdalok” egy esküvő momentumait jeleníti meg.

Az est folytatásában a 20. századi francia dalirodalom gyöngyszemei hangzanak el. Claude Debussy zenéjében az élet szépségeit, a természet felvillanó, pillanatnyi csodáit mutatja be. Gabriel Fauré Álom után és Toszkán szerenád című műveiben a bel canto stílus hatása érezhető: leggazdagabban megírt, legdallamosabb énekszólamait tartalmazzák. Kodály Zoltán Énekszó című gyűjteménye dalok népi versekre, amelyek egy-egy gondolatot, érzelmet jelenítenek meg. A dalokat az énekszólam egyszerű melódiája, a kíséret bonyolult, szövevényes gazdagsága jellemzi. Bartók Béla 1908-ban komponált Este a székelyeknél című közismert darabjából több átirat készült, hárfára Járdányi Pál dolgozta fel.

Gershwin műveiben vegyíti a jazz, a ragtime és a blues elemeit Csajkovszkij és Rahmanyinov stílusával. Gershwin megismerte a slágergyártás csínját-bínját és a kor teljes repertoárját, így már 16 évesen saját dalokat komponált. Bátyjával, Irával tartotta a legszorosabb kapcsolatot a családjából, aki számos közös klasszikus dalának szövegírója volt. Astor Pantaleon Piazzolla a tangó interpretálásának alternatív útjain járt. Zenéjéből, minden porcikájából a tangó lüktetése sugárzik, mégis saját zenei nyelvén szólítja meg hallgatóit.

 

Belépőjegy: 1200 Ft, diákjegy: 600 Ft

 

 

 

 

  1. június 11., csütörtök 19 óra

Lengyel Szalon

„… életed volnék, békéd – egy szavadra.”

Chopin és a nők

 

Trojan Tünde előadóművész és Szilasi Alex zongoraművész estje

 

Az este folyamán megelevenedik mindazon nők alakja, akik imádták, gyűlölték, vagy éppen gyengédségükkel, szeretetükkel elhalmozták az inkább visszahúzódó, tartózkodó zsenit. A zeneszerzőt. A zongoravirtuózt. Korabeli versekkel, levelekkel, életrajzok részleteivel és persze sok-sok zene segítségével idézzük meg a fájdalmasan szép, gyötrelmes, ugyanakkor végtelenül érzelemgazdag romantika korát.

Trojan Tünde

 

Előzetes regisztráció: informacio@obudaitarsaskor.hu vagy a 250-0288 telefonszámon

Rendező: Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s