VÁRFOGLALÓ

Játszottam fiatalon egy akkor nagyon népszerű össznépi játékot. Adj ki király katonát! A védők átszakítása után gyakran elhangzott, hogy: Enyém a vár, Tiéd a lekvár! Eredetileg ezt úgy játszották, hogy a védők egy dombot próbáltak megvédeni támadóiktól, de, ha ez ne sikerült, akkor a győztes diadalittasan kiáltotta világgá az előbb leírtakat. Azt nem tudom, hogy a Vajda Hunyad Várában lekvár volt-e idén.  A sok árust, kézművest látva ez valószínűsíthető, de, hogy a VÁR a népé volt, az biztos!

 

V 2

Aki kitalálta, megszervezte immáron tíz éve, az Nagy Gyula István.

-A rendezvény pontos neve, a Harmadik Miénk a Vár Országos Hagyományőrző és Kulturális Várfesztivál. Az előzmény a Kalandvár Játékkiállítás és Vásár volt, amit a Mezőgazdasági Múzeum épületében szervezünk. Ez egy családoknak szóló bemutatás, ahol különféle játékokat lehet kipróbálni és akár meg is vásárolni. Három éve kicsit átszabtuk a rendezvényt és létrehoztuk a Várfesztivált. A középpontba a magyarországi várak kerültek. Bemutatkozhatnak programjaikkal, saját eseményekkel, ami nagyon színes világot jelent.
Három napig minden program ingyenes, s főleg a családokat várjuk, de önmagában a helyszín a külföldi turisták számára is népszerű. Az idei évtől újdonság, hogy nem csak a török kor mutatkozik be, hanem huszárok is voltak és először bemutatkozott a honvédség. A hátterében ezeknek a lehetőségeknek az volt, hogy a múzeummal a munkakapcsolat már régóta ideális, foglalkoztam korábban kiállítási kommunikációval, de a helyet nagyon megkedveltem, a szívem csücske lett a Vajda Hunyad Vár, ideális helyszín. Történelmi ihletet ad az embernek.

 

V 7V 4

 

Volt itt bajvívás, kisvasút akár a kertben, édesség Valóban csupa mosolyt, érdeklődő arcot lehetett látni, bárhová nézett az ember. Szappanbuborék fújás, hastánc egy régi korban óriáskígyóval, lovagnak beöltözött fiatal és ki tudja még mennyi csoda, ami egy kicsit időutazást is jelenthetett a várak világába.

 

V 6

 

 

 

Már pakolás közben értem utól az egyik bemutatkozó csapatot, akik három napig kápráztatták el közönségüket ruházatukkal, bemutatóikkal.
-A Gyulaffy Bandériumot képviselem. -mesélte Bocsner Balázs – Nagyon érdekeltek a korabeli eszközök. Gyulakeszin élek és ott is találtam partnereket érdeklődési kapcsolódóan. Kapitányunk, Német Gyula rendszeresen szervezi a megjelenéseinket, mint ezt is a Vajda Hunyad Várnál. Itt is működik az őrség állandó váltásban, mint régen. Amit be tudunk mutatni a sok minden közül, az a nyakfogó, aminek az volt a jelentősége, hogy az emberi élet drága volt és a csatában az ellenséget is inkább élve igyekeztek elfogni a harcosok. Ezeket az eszközöket korabeli leírások, múzeumi leletek alapján készítjük. Keresünk egy kovácsot, aki el tudja készíteni, mint jelen esetben Filó Gergő Balatonkeneséről.

 

V 3

S ha idén lemaradt volna a rendezvényről, akkor a tizenegyedik alkalommal jövőre találkozhatunk  Pünkösd hétvégéjének mindhárom napján a Vajda Hunyad Várban és annak körénykV 5V 8

V 9

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s