BEATLES MÁNIA, THE BITS MÓDRA

Sokat gondolkodtam azon, hogy melyik szavak lehetnek azok, amelyeket az egész világon ismernek. Először az angol LOVE jutott az eszembe, de rögtön utána a BEATLES. Megvallom, nálam ez utóbbi nyert, pedig az első sem áll messze érzésvilágomtól. Vagyunk még egy páran, akik megéltük, átéltük azt az áttörést, amit hoztak számunkra a Liverpooli fiúk a zenei világában. Kétségtelenül felfordították mindazt, amit a zenéről gondoltunk. A világ és ez értendő teljes egészére a univerzumnak, megőrült értük. Hisztérikus rajongással vonultak be a történelembe. Megőrizték az archív filmek, amit az emberek éreztek. Nyitottak egy korszakot a zene számára, amit ma pop-rocknak, de bármi másnak is nevezhetünk. Úttörők voltak, na, nem piros nyakkendőjükkel.

Bits 2Bits 3

Aztán mégiscsak furcsa, hogy három éve sincs, amikor találkozhattam Óbudán egy olyan produkcióval, ami kétségtelenül megidézte számomra a Beatlest. Talán igazából először, pedig pályafutásom alatt láthattam több, a legendákat utánzó zenekart. Erre leginkább az utánzó szó a legjobban megfelelő. Nem varázsoltak el túlságosan, bár kétségtelenül éreztem a zenei tudást egy-egy produkció mögött. A Beatlest nem éreztem, csak a számokat ismertem. Aztán elő zenekarként, a Belmondo előtt jött négy srác és az egészről megváltoztatta addigi elképzelésemet. Sallangmentesen játszottak Beatlest és azt éreztem, hogy ott vagyok egy koncerten, ahol a négy gomba fejűt hallgatom.

Bits 5Bits 6

Figyeltem, hol lépnek fel és egy vadonatúj helyen, Budán, a Bereg Bár and Café hangulatos udvarára invitáltak egy akusztikus előadásra. Derecskei Zsoltot itt sikerült ismételtem szóra bírnom, most már a Nagylátószög olvasói számára.
– Ezren megkérdezhették már Tőletek, hogy miért pont a Beatles?
– Erre tényleg csak azt tudom válaszolni, hogy miért ne? Nekünk ezt jól esik játszani. Tulajdonképpen az egész az én kitalációm. Jánossal, a gitáros énekesünkkel Kapolcson játszhattam először, még 2011-ben. Balival, a dobossal már régóta együtt zenélek különféle formációkban és Albert volt az, akit egy ismerősön keresztül találtam. Mindenkinek tudunk egy olyan zenei szabadságot biztosítani, hogy máshol is játszhasson, más stílusban, de a szerelem szerintem mindannyiunknak a Beatles.

Bits 7

– Koncertben nincs hiány, az igény nagyon nagy. Mi az, ami ki tud emelkedni a bulik közül?
– A Beatles koncertek legnagyobb eseménye lesz még ebben a hónapban a június 28-i buli a Városligetben, a Sörsátorban, ahol egy maratoni koncerten, délutántól késő estig száz számot fogunk eljátszani. A repertoárban van több is, de most ennyit prezentálunk. A műsorunkkal most már kikacsintunk kicsit a határokon túlra is.
– Rengeteg véleményt hallottam Rólatok és ezek szinte kivétel nélkül pozitívak voltak.
– Szerencsére sokan, akik a szaksajtóban dolgoznak, úgy gondolják, hagy a Bits képviseli leginkább autentikusan a Beatlest. A megjelenésünk alapja és úgy is indult, hogy nem akarunk egyfajta színtársulat lenni.

http//thebits.hu

Bits 1

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s