JÖNNI, MENNI. MARADNI?

DSCF9928
Elviszik Csontváryt Pécsről, hogy egy budapesti kiállítás részese legyen. Van, aki kölcsönzésnek, van, aki műkincsrablásnak nevezi az ügyet…

Nem akarom ugyanazt írni, mint más portálok, hát a tényeket röviden foglaljuk össze:
Csontváry-kiállítás nyílik a budapesti Honvéd Főparancsnokság épületében, a tervek szerint az alkotó születésnapján, július 5-én nyitva meg. A tárlat egy része a Magyar Nemzeti Galériától, valamint gyűjtőktől, 40%-a azonban a pécsi Janus Pannonius Múzeumból kerül majd a közönség elé.

DSCF9931Városunk-hivatalos-álláspontja szerint Csontváry nemzetközi népszerűsítését hivatott segíteni a kiállítás, a képek ennek ellenére csak ideiglenesen „költöznek el”, legkésőbb februárban visszakerülnek Pécsre.
A gond ott kezdődik, hogy nem mindenki hisz a szépen csengő ígéret hitelességében.
A tervezett sajtótájékoztató helyett-erről később-civilek egy csoportja tiltakozott a képek elszállítása ellen.
Böszörményi István-akire a Weöres-szobor avatásán rendezett „lisztes performance” arcaként is emlékezhetünk-a városvezetés döntése mellett a város kulturális életét is bírálta.

„Pécs soha nem volt és soha nem is lesz Európa Kulturális Fővárosa”

Az őt és az ügyet támogató fiatalok transzparenseket emeltek a levegőbe, miközben a művész forradalmi indulattal olvasta beszédét a sajtó megjelent képviselőinek.
Merthogy sajtó az volt, noha napokkal a sajtótájékoztató előtt levegőben volt annak elmaradása vagy „áthelyeződése”. Böszörményi szerint ennek oka, hogy L.Simon László és Hoppál Péter „nem mertek a pécsiek szeme elé kerülni”. Én magam az esemény napján kaptam értesítőt arról, hogy az új helyszín Budapest. Nos, nem tudom, hogy vannak vele, de én sosem jeleskedtem a teleportálásban, így nem tudom, hány pécsi kolléga képviseltette magát az eseményen.
A Csontváry Múzeum előtt viszont szép tömeg gyűlt össze és hallgatta a pécsi képzőművész szavait, bár néha nehéz volt eldönteni, mosolyaik egyetértők vagy szkeptikusak voltak-e(„Ki akar lisztes lenni?”- söprögette vállát nevetve egy előttem álló férfi).
A-facebookon is olvasható- szöveg elhangzása után szinte kötetlen beszélgetés kerekedett az egyetértők között, felháborodásának hangot adott egy, a Művészeti Gimnáziumban oktató tanár is.
Az aggodalom fő tárgya természetesen, amellett, hogy mi történik a- még falból is kibontott- képekkel az, hogy mi történik a várossal.
Az államtitkár válaszul azt nyilatkozta, már a műtárgymozgatásról szóló közbeszerzést is oda-vissza szállításra írták ki, ami önmagában garancia.
És, hogy kinek hiszünk, visszakerül-e fél év után a kölcsönzött anyag vagy folytatódik a „vidék szisztematikus kifosztása”-mindenki döntse el maga.
Annyi biztos, hogy Böszörményi szerint mindent meg kell tenni a képek elszállításának megakadályozásáért, tehát az ügynek folytatása lesz…

Kép és szöveg: Illés Anett

DSCF9936

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s