PÁRATLAN PÁROS

Az ukrán cirkuszművészet mindig is bővelkedett tehetségekben, jelenlegi legfényesebb csillaga, a Duo Splash. A házaspár trapéz száma felvonultatja a cirkuszok világában hagyományosnak számító produkció minden elemét. Amikor a tökéletesen egymáshoz illő páros porondra lép, érezhetjük, hogy a következő percekben mozdulataikkal elvarázsolnak majd bennünket.

DSC_3459Duo Splash 3

A műsor szünetében csak Yevgen-el tudtam beszélni egy rövid riport idejéig, hiszen Inessa éppen két éves lányukat altatta.
-Házaspárként járjátok a világot. Mikor találkoztatok először?
-Igazság szerint egy váratlan szilveszteri összejövetel keresztezte utunkat, egyből beszélgetni kezdtünk. Kiderült Inessanak volt egy nagy álma, a fejében már élt egy produkció képe, amit a manézsban szeretett volna megvalósítani, bevallom ez teljesen elkápráztatott. A beszélgetésből kapcsolat és közös munka lett. Már húsz éve dolgozunk együtt, előtte persze mindketten külön produkciókban szerepeltünk.
-Az álom tehát létrejött, de miért pont egy ilyen számot alakítottatok ki?
-Szinte hihetetlen, de ez egy hetven éves szám. Egy régi artista dolgozta ki a partnerével és nekünk is ő tanította meg.

D 2D 4

-A feleséged egy törékeny nő. Van a produkciónak egy része, amikor ő tart meg téged. Fizikálisan ez elég nehéz lehet?

-A szerelvény, amit a magasban látsz, nagyon ki van találva. Tulajdonképpen kisúlyozva megtartja a lábat és a sípcsontot is, így gyakorlatilag lehetetlen, hogy kiforduljon a tartásból. Persze, amikor engem fog, súlyomból adódóan, ugyan én mindent megteszek, hogy kissé könnyebbé tegyem magam – jegyzi meg tréfálkozva Yevgen – bizony fájdalmas pillanatokat él meg, de szerencsére csak pár másodpercig tart. Kétségtelenül látványos része a számunknak.

    D 5

-Ha már szó esett a fizikai nehézségekről, az ugye köztudott, hogy egy bohóc, de talán még egy zsonglőr is hosszabb ideig tud szerepelni. A Ti esetekben viszont ez véges. Gondoltatok már arra mihez kezdtek azután, ha abba kell hagyni a munkát?
-Mindkettőnknek van egyetemi végzettsége, a feleségem turisztikai szakember, én pedig rendező és producer vagyok, úgyhogy jöhet a filmvilág! Ki tudja? Egyszer lehet, hogy normális, civil életünk lesz.
-Azt megtapasztaltam, hogy a cirkuszok világában nagyon sok a dinasztia, ahol jellemzően több generációra nyúlik vissza a tudomány. Gyermeketek még csak két éves, lehetetlen megmondani mi lesz belőle, de talán Ti látjátok a reakcióit?
-Az igazság az, hogy már most, két évesen is látjuk, hogy benne is él a cirkusz iránti szerelem. Ha lát minket, felszabadultan tapsol, tágra nyílnak a szemei, élvezi a produkciót. Mivel mi is szenvedélyesen szeretjük, amit csinálunk, biztosan fogjuk egy parányit befolyásolni, de persze semmiképpen nem erőltetjük majd. Ha máshoz lesz kedve, affinitása, akkor az lesz a hivatása. Látni fogja, a szakma szépségét és nehézségét is. A rengetek próbát, verejtéket, estleges orvosi beavatkozásokat, ugyanakkor érezni fogja a közönség szeretetét, a taps erejét, azt a leírhatatlan, varázslatos nyolc percet.

D 12D 10

 

Kép és szöveg: Koncz Dezső

D 1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s