A CIRKUSZVILÁG VÁNDORAI

Igencsak kisgyerekkori élmény volt, amikor egy vidéki kisvárosban nyaralva a nagy melegtől nem tudtam aludni. Még derenget  a fény négy felé, amikor kivetett az ágy. Azonnal az ablakhoz rohantam, hogy szélesre tárjam, s a szemben lévő úton furcsa dolgot láttam. Lassan, szinte már komótosan jött felém egy karaván. Hosszú szállító autók, lakókocsik, az autók után kötve békésen baktató tevék. Csak egyetlen kicsinyke kutya ugrabugrált, körbe-körbe csaholva a díszes kompániát. Érkezett a vándorcirkusz! Persze a plakátokat már napok óta láttam a villanyoszlopokon, s készültem is a bemutatkozó előadásra.

N 6Cirkuszban azóta is rengeteget voltam, de elsősorban a Fővárosiban, a „nagyban”. Külön örültem, amikor autóból felfedeztem a környékünkön vendégeskedő Magyar Nosztalgia Nagycirkusz előadásra hívó plakátját. Az fogadott, amit vártam. A sátor körül lakókocsik. Hátul sátor alatt a lovak „lakhelye”, ruhaszáritokon dresszek, árnyékban beszélgető artisták.

N 5Kraj Henrik, igazgató, tulajdonos, fellépő, konferanszié, mindenes fogadott.
– Miként keveredik az ember a cirkuszi élet ezen formájába?
– Nem belekeveredtem, beleszülettem. – mesélte az igazgató – Az édesanyám részéről a Donnert család tagja vagyok. A kilencvenes években ennek a családnak volt a legnagyobb utazó cirkusza Magyarországon. Azon a porondon nevelkedtem, de természetesen  jártam artista képzőbe is. Hosszú évekbe kerül annak, aki profi artistaként a világ bármelyik porondjára el tud jutni.

N 4– Magát a sátrat miként szerezted?
– Tizenhat éves koromtól önállóan dolgozok.  Éveket spóroltam, amíg meg tudtam venni a saját cirkuszomat. Ez volt az álom. Olasz gyártású szerkezet, ami autóban mondjuk, a Mercedesnek felel meg. 2012. március 13-án volt az első premierem. A családom sok tagja segített. Rengeteget dolgoztunk és dolgozunk ma is együtt.- Nemzetközi a produkció. Egy utazó cirkusz esetében ezt miként tudja egy ember összeszervezni?
– A sok éves külföldi szereplés eredménye a kialakult kapcsolatrendszer. A barátságok sokat segítenek a meghívásoknál.
– Nosztalgia az előadás nevében is benne van. Miért?
– Kimondottan hagyományos számokra épül a mostani műsorunk.

N 3– Mitől függ az, hogy hol ver „tábort” a társaság?
– Hónapokkal előre egyeztetünk. Igyekszünk elkerülni a többi cirkuszt. Kicsi az ország és sok a produkció. Aztán egyeztetünk az önkormányzatokkal, kifizetjük e helyet, a reklám helyeket, utaztatjuk a stábot, etetjük az állatokat, heti húszezer szóra lapot gyártatunk, és még nem is soroltam fel az összes kiadást, a néző pedig egyre kevesebb. Erre nem nagyon van pénzük a családoknak.
– Mi a perspektívája a dolgoknak, ha ez így van?
– Mi ehhez értünk, ezt tudjuk csinálni profin, és ami a legfontosabb szeretjük. Akkor is a legmagasabb szintet mutatjuk, ha kevés a néző. Nem tudjuk elképzelni, hogy mást csináljuk. Nekem is van diplomám, lehetne „rendes” munkahelyem, de mi ezt tudjuk adni a közönségnek és ez minden egyes alkalommal felemelő érzés.

N 2A társulat még egy napig megtalálható Békásmegyeren / június 14-n / és jövő héten csütörtöktől vasárnapig már Káposztásmegyeren a Jégcsarnok melletti területen áll a sátor!

N 1

Kép és szöveg: Koncz Dezső

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s