JUDO ÜNNEP BUDAPESTEN

Említettem barátomnak, hogy hétvégén, ha nem is két napot, de egyet a Papp László Arénában töltök a Judo Grand Prix mérkőzésein. Ő ezt úgy reagálta le, hogy nem igazán közönség vonzó az esemény, mert kevesen művelik és talán még kevesebben kedvelik a sportágat. Mivel az elmúlt évben is volt szerencsém jelen lenni a rangos világversenyen, tudtam, hogy nincs igaza. Mindez be is igazolódott, amikor az arénába léptem. Szívet melengető látvány volt a lelátó és az a környezet, ami a világ legjobbjait fogadta.

J 3J 5

 

A statisztikai adatok is imponálóak voltak. Hatvanhét ország négyszáztíz versenyzője küzdött az amúgy tetemesnek mondható pénzdíjakért. A legtöbben Európából érkeztek, de természetesen Ázsia is nagy csapattal képviseltette magát és ez nem csak a létszámukra volt elmondható.  Amerika is alig maradt el létszámában az előzőektől, Afrika és még Óceánia is jelen volt Budapesten.

J 9J 11

Belegondoltam abba, hogy mekkora szervezést jelent elszállásolni, információt biztosítani ennyi embernek, s az eddig említett adatok még csak a versenyzőket tartalmazták. A kísérőket, akik szinte ugyanennyien vagy még többen is lehettek, szintén vendégül kellett látni. A magyarok, pedig mindig is híresek voltak vendégszeretetükről és ez látszott minden elégedett arcon.

J 6J 2

A lelátón természetesen hangzavar igazán akkor lett, amikor a hazai lányok és fiúk léptek a tatamira. Rengeteg fiatal biztosította az alapot, zászlókkal, tülköléssel és tapssal. A hangulatra nem lehetett panasz. Meg is köszönték versenyzőink a bíztatás e magas hőfokát, tudva, hogy a lelátó esetenként mennyi pluszt jelent. Még akkor is zúgott a taps, amikor sorra véreztek el legjobbjaink. Szinte az volt az érzése az embernek, hogy az eredmény nem számít, pedig jó lett volna egy- két éremmel többet besöpörni, amire a valós tudás és az eddigi versenyzői múlt alapján meg is lett volna az esély.

J 1J 7

Erre mondhatjuk azt, hogy ilyen a sport és főleg a judo. Jöhetnek váratlan eredmények egy-egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően, de lehet az is, hogy olyanok jutnak el a végső sikerig, akiknek ezt átélni még nem adatott meg. Így aztán senki sem csodálkozott túlzottan azon, hogy az egyik legnagyobb név, a kubai Ortiz, aki olimpiai bajnok, világbajnok, „csak” a harmadik helyért mérkőzött. Igaz, azt meg is nyerte, vagy, hogy a Spanyol Bernabeu német ellenfelét verve az első aranyát szerezte a Grand Prix versenyek során.

J 12Jutott azért nekünk is egy kis fény, mivel Breintenbach Anett a tegnapi névnapjára megajándékozta magát egy harmadik hellyel. Bor Barna is indulhatott volna ezen a napon a bronzért, de egy komolyabb sérülés miatt ezt nem tehette meg. Mindent összevetve, jó kis verseny volt a budapesti. Kiváló szervezés, rendezés, elégedett csapatok utazhattak haza. A sorozat folytatódik és reméljük, jövő ilyenkor visszatér hozzánk a Grand Prix, mert a sportág megérdemli az ünnepet!

J 8

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s