Mi leszel, ha nagy leszel? Ez a kérdés számtalanszor hangzik el gyermekeink irányába, elsősorban nyolcadik osztály felé közeledve. Ilyenkor persze jönnek sorban a legnépszerűbb válaszok, mint a katona, tűzoltó, esetleg rendőr. Csupa olyan foglalkozás, amely gyermeki fejjel hősöket sejtet. Persze akadnak jócskán, akik orvosok, tanárok szeretnének lenni. A legritkább az, hogy a gyerekkori vágyak valóra is válnak. Takács Mathias esetében ez nem így történt.
– Már hat évesen tudtam, hogy szakács leszek. A dolog akkor eldőlt, amikor édesanyámnak segítve először téblábolhattam a konyhában. Eléggé tudatosan készültem attól kezdve elsajátítani a főzés tudományát.
– Most a Mókus Sörkert és Étterem főszakácsa vagy. Miként látod étkezési szokásainkat?
– Nálunk a specialitás a grill étel. Aki egyszer megízlelte az így készült tálakat, egészen biztosan visszatér egy párszor.
– Mitől más az itt készült grill, mint máshol.
– Faszénnel, rácson készül minden. A húsok, a halak, a garnéla rák, de még a zöldségek is. A parázs, a pici füst a szikra, megadja azt az íz harmóniát, ami jellemző az Mókusos ételekre. Még a hamburgert is így csináljuk, ráadásul úgy, hogy a húson kívül a zsemléje is nálunk készül. A vendég végignézheti mindezt, az ablakon keresztül.
– Mik azok az ételek, amiket legszívesebben fogyasztunk a grillezett kollekciókból?
– Nagyon változatos a kínálat. Népszerű a pisztráng és garnéla, de természetesen legtöbben az így készült húsokat és kolbászt rendelik, egy kis rántott sajttal kiegészítve, ez a Mókus tál.
– A szervírozás is különleges. Szinte műgonddal helyezed el az ételen, a „díszítő” paradicsomokat, uborkákat. Miért fontos ez?
– Számomra lényeges elem, hogy amikor az asztalra kerül az étel, az a szem számára is igényes legyen. Egészen más hozzáfogni egy ebédhez, ha gyönyörű a tálalás, mintha csak úgy oda van dobva.
– Nem irigykedem, mert nyáron a rekkenő hőségben, a tűz mellett a hőség elviselhetetlen lehet.
– Erről szó sincs. Egyrészt megszoktuk, másrészt ilyesmivel foglalkozni időnk sem nagyon marad, no meg szeretjük a szakmánkat.
– Meg szoktad kóstolni, amit készítesz?
– Szeretek enni és szeretem a grill ételeket. A legnagyobb öröm, azonban, amikor látom az elégedett arcokat az asztaloknál.
Ehhez már csak annyit tudunk hozzátenni, hogy megvacsoráztunk a számunkra elkészített kétszemélyes tálból és elégedetten csettinthettünk. Finom volt!
Kép és szöveg: Koncz Dezső
Az ételek szinte lelépnek a monitorról, ízléses,gusztusos,étvágygerjesztő.Sajnáljuk,hogy nincs illatfotó
KedvelésKedvelés