VAZUL VÉRE, AMIT LÁTNI KELL!

Első találkozásom Vörösmarty Imrével a felvidéken volt, s ha emlékeim nem csalnak Nagymegyeren, a szabadtéri színpadon, a Dinamit elő zenekaraként hirdették a Rómeó Vérzik formációt, amelyről csak híreket halottam az idáig. Igaz, azok kimondottan jók voltak. Egy hozzáértő ismerősem mesélt róluk magas hőfokon. Kiváló zenészek mindannyian. Ez volt az előzetes információ. A hallottak és a látottak alátámasztották az elmondottakat. Fergeteges bulit produkált a négy srác, s ott azonnal megértettem mind a szlovák és magyar népszerűségük titkát.

Vazul 1Vazul 2

Kezdtem figyelni pályafutásukat és a Welya Panzióban, Párkányban sikerült egy Rómeó Vérzik Klub esten személyesen is megismerni  a tagokat. Igazi rock világ, amit képviseltek „civilben” is. Lelkesen beszéltek terveikről, a zenéről, nőkről, italról és mindenről, ami érdekelte Őket,  és zenéltek.

Vazul 4Vazul 3

Aztán a legközelebbi találkozás a szólógitár „birtokosával”, már Budapesten, egy presszó teraszán történt. Imre izgatottan szorongatott egy CD-t, s meglepetésemre elmesélte, hogy otthagyta a sikeres zenekart. Nem vesztek össze, nem volt semmilyen konfliktus közöttük, de Ő álmait valósítja meg, s éppen annak kapujában áll .”Vazul Vére” címmel Rockoperát írt, s a bemutatóra hívott meg. A Barba Negra Klubba nem csak nézők jöttek el, hanem jócskán akadtak a szakma reprezentánsainak képviselői is. A siker már elsőre frenetikus volt.

Vazul 7Vazul 8

 

 

Némi csend után volt egy színházi bemutató Csepelen, de a darab igazi életét egy szerdai napon a Barba Negra Track színpadán kezdte élni. A hatalmas térben, érdekes volt megjelenni a rockoperával.

Vazul 12Vazul 11

Az előadás előtt pár perccel, mikrofonigazítás közben sikerült szóra bírni Vörösmarty Imrét.
– Sikeres zenekar, sikeres szólógitárosa voltál, mégis feladtál mindent az álmodért.
– Nagyon jól éreztem magam a zenekarban. Voltak olyan dalaim, amik az évek során megszülettek, de rá kellett jönnöm, hogy minden felfűzhető egyetlen gondolat, egyetlen szál köré, s ez a magyar történelemnek egy kevésbé ismert, de annál fontosabb része. Azt is mérlegelnem kellett, hogy a két dolgot egyszerre nem lehet csinálni. El kellett döntenem, hogy feladom az addigi sikereket, vagy megvalósítom az álmaimat. Szerencsére ebben a környezetem, a srácok partnerek voltak.
– A szöveg, a zene a Tiéd, de az érződik, hogy azért itt nem egy egyszemélyes produkciót láthatunk.
– Természetesen, ha az alapgondolat az enyém is, kellett egy kiváló rendezőt, koreográfust, látványterv alkotót találni. Közel negyvenszereplős az előadás.

Vazul 5DSC_0106

– A bemutatóhoz képest „erősödtetek” egy sztárral. István szerepét Vikidál Gyula játssza. Ki talált meg kit?
– Szinte egyszerre jött a lehetőség. Az öregedő király szerepére, a neki írt dalokra jobb torkot, mint Ő elképzelni sem tudtam volna. Nagy megtiszteltetés egy színpadon énekelni ezzel az emberrel. Az első pillanattól úgy tette magát oda, hogy abból csak tanulni lehet.
– A bemutatóhoz képest sok új elem került az előadásba.
– Rettentően él minden! Mindenki hozzá tesz valamit, ami azt a gondolatvilágot, amit képviselünk, előre viszi. A Barba Negra Track előadásán például először lesz jelen a színpadon a mozgásnak az a művészete, amely táncban jelenít meg egy szellemet, aki Istvánt veszi körül. De a jelenetek is alakultak a bemutató óta. Ettől él a darab !

Vazul 9Most kellene valamit írnom, magáról az előadásról is. Nem tudok, azon kívül, hogy lenyűgözött. Fotósként tobzódtam a szebbnél szebb képekben. Amikor megnéztem a felvett anyagot, szabályosan bajban voltam, hogy mit mutassak meg. Csak remélni tudom, hogy a képek valamit is vissza tudnak adni abból a mélyen átérzett csodából, amit azok kaptak, aki szerdán este ott álltak a nem túl meleg júniusi etében. S ha valaki úgy dönt, hogy ezt az élményt nem hagyná ki életéből, egy-egy jegyért 18-án, csütörtök estére még szaladhat. De ha lemaradt volna erről is, akkor a nyáron több szabadtéri színpad kínálatában csak azt kell figyelnie, hogy hol jelenik meg a VAZUL VÉRE Rockopera.

Vazul 10Vazul 13

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s