ZEFI

Igyekszünk lapunkban, olyan embereket bemutatni, akik az életük során elértek valamit, ami figyelemre méltó, érdekelhet mindenkit. Mostani riportalanyom, Zeffer András egy olyan egyéniség, zenész, akit megtiszteltetés ismerőseim között tudni.

SONY DSC

– Mikor talált meg előszór a zene?
– Gyerekkoromban Édesanyám ültette el bennem a zene szeretetét. Ő matematika-fizika szakos tanárnő volt, de mind emellett elvégezte a Zeneakadémiát, ének – zongora szakon. Sokszor körbeültük Őt, amikor esténként leült és zongorázott nekünk. Ezeket az estéket soha nem lehet elfelejteni. Csak úgy ömlött a szeretet és a zene felém. Amikor a nővérem már tanult zongorázni és gyakorolt, le sem vettem róla a szemem, alig vártam, hogy én is odaülhessek és állítólag hibátlanul lejátszottam azokat, amiket tőle hallottam. Öt éves koromban be is írattak a szüleim zongorát tanulni, a híres és kedves Marina nénihez a zeneiskolába. Innentől tizenhat éven keresztül csak tanultam és tanultam, a zongora és a billentyűs hangszerek minden fajtáját, egészen a sípos orgonáig. De 1975-ben jött a rock zene és így a klasszikus zene helyett a könnyű zenét, azon belül is a rock zenét választottam.

Zefi 6Zefi 3

– Jelenlegi formában a „ritmus szekció” a stabilitás és Te, miként találod meg a fiatal tehetségeket?
– Elsősorban mindig a szemeket nézem. A szem a lélek, a személyiség tükre. Ez az első, amit figyelek, csak ez után jön, hogy mennyire lehet szimpatikus, mennyire fogadná el a közönség a fazont, a formát. Ha ezen a „rostán” átment, utána következik, hogy milyen tehetségű zenész, milyen kiállása van a színpadon. Az, hogy kiváló muzsikus, az alap követelmény. Természetesen nagyon jó és „high” kvalitású hangszerekkel kell, rendelkezzen.
Ez a szakma nem könnyű. Rengeteg áldozatot kell hozni a sikerért. Nagyon jó munkabírás, kitartás kell, jellemezze, de a legfontosabb, hogy akarjon a szó nemes értelmében „rock sztár” lenni, akarja és tudja is megmutatni, hogy mit tud. Fontos az egészséges, vidám személyiség, hogy évekig tudjunk egy cél érdekében együtt dolgozni. Ezt a legnehezebb elfogadtatni a fiatalokkal, mert ma az a trendi, hogy elő egy mikrofont, aztán alterbe-be nyomjuk…….., az meg nagyon távol áll tőlem….! A fegyelem, a pontosság, a szorgalom, az alkotás utáni vágy és nagyfokú lojalitás kell ahhoz, hogy a MOBILMÁNIÁBAN tag lehessen valaki. Egy biztos, hogy fiatalokkal akarok dolgozni és a fiatalság az erő ahhoz, hogy a jövőben még mindig legyen helyünk.

Zefi 5Zefi 8

– Életedben volt egy nehéz időszak, amiről gyakran beszélsz, sőt előadásokat is vállalsz ez ügyben, példát mutatva az embereknek. Honnan ez az erő?

-A sok munka több mint 30 év után, egy kicsit megbosszulta magát. A folyamatos hajtás, szervezés, utazás, a zenekarért való aggódás és megfeszülés. Soha egy nap szabadság sem. 2006-ban egy leukémiáiba torkollott nálam. Hála Istennek ebből már kilenc éve kigyógyultam. Soha nem tudott ez a szemét betegség a hatalmába keríteni, pedig kórházba kerülésemkor, orvosaim megmondták, hogy négy napom van hátra az életből. Kilenc hónap kórház, két hónap steril kabin, csontvelő transzplantáció, hatalmas akarat, rengeteg szeretet és fantasztikus orvosok, ápolók kellettek ahhoz, hogy meggyógyuljak. Gyógyulásom után az első dolgom volt, hogy szervezzem a visszatérésemet. 2008-ban pedig elindítottam a MOBILMÁNIÁT. Az erőt a családom, a barátok, a jó Isten és a közönség adja folyamatosan. Rendkívül erős vágyat érzek az ötleteim, gondolataim megvalósításához. Tántoríthatatlan vagyok, ha valamit kitalálok, még akkor is, ha tudom, a megvalósításához hegyeket kell, odébb toljak. Egy biztos: minden ötlet annyit ér, amennyit megvalósítasz belőle. Eddig az élet engem igazolt.

Zefi 7

– Hihetetlenül felpörgött a Mánia. Nagyon figyelsz a rajongótáborra. Szerintem a zenészek közül a legintenzívebben. Mennyire fontosak az életedben? Nem zavaró sokszor, akkor is, amikor talán egy kis nyugalomra vágysz?

– Nagy öröm számomra, hogy sikerült egy olyan Hard-rock zenekart létrehoznom, ami 2011-ben Fonogram díjas lett és évi ötven-hatvan előadást tudunk játszani itthon. Minden második évben új lemezzel jelenhetünk meg, de évente adunk ki egyéb kiadványokat, DVD-ket és koncert Cd-ket is. Miénk a világ legelső 3 Dimenziós zenei Blu-Ray kiadványa is. Sikerünk fő támogatói természetesen a közönség. Nagyon odafigyelek minden rezzenésükre. Ez nem tudatosan irányított, hanem belső igény. Olyan szoros kapcsolatok alakultak ki a közönségünkkel, hogy szinte egy nagycsaládot alkotunk. Ez nem tíz-húsz ember, hanem sok ezer ember. Az Ő jelenlétük soha nem zavaró. Azt nem mondom, hogy a koncertek után, néha nem igényelném csak azt a tizenöt percet, amíg visszazuhanok a „földi élethez”, de ha nincs rá mód, akkor nincs. Azért is nagyon szeretek velük lenni, mert ilyenkor is áramlik a szeretet, amit én nagykanállal habzsolok, bármikor. Éves szinten tartunk MOBILMÁNIA és Rock-Band nyilvános közönségtalálkozót, ami a Budakeszi Vadasparkban hatalmas sütés-főzéssel zajlik. Az év egyik legkedvesebb napja számunkra. De vannak évente visszatérő bulijaink, pl. az Agárdi Pop-strand, ami nem csak a koncertről szól már. A klub turnénkon eljutottunk olyan vidéki városokba, ahol évek óta nem látott rajongókkal találkoztunk, és akik úgy vártak minket, mint valami nagyon szeretett, régen látott rokont, vagy barátot és ilyenkor igazolódik be az, amit mindig mondok, hogy a rock, nem csak a zene, annál sokkal több!

Zefi 9Zefi 10

– Van a zenekar mellett egy ember, akiből Mobilmánia “rajongót” csináltál. Fontos ember és a sikerek egyik záloga, hogy a szövegeket Ő írja, pedig Horváth Attiláról tudni, hogy nem adja akárkinek a verseit Mióta lett ilyen szoros az együttműködésetek?

– Attilával 1996-óta szoros munka és egyre szorosabb baráti kapcsolatba kerültem. A kapocs Závodi Janó volt. Akkor indítottuk a TRB formációt, melynek zenekarvezetője és egyik fő zeneszerzője voltam. Ati, azóta figyeli az életemet, és szövegírója minden dalomnak. De nem csak szerzőpáros vagyunk. Mindent megbeszélünk, sokszor kérem a segítségét egy-egy komolyabb döntésem előtt. A lelkem és a szívem, már-már nyitott könyv a számára. Ő úgy írja a szövegeit, hogy akiket szeret, és nagyon jól ismer, azoknak az élete valamilyen módon benne van a dalokban. Ő írta és mondta azt rólam, hogy „ Zefi, te egy mozdony vagy. Te le nem térsz a sínpályádról, húzod magaddal a zenekart. Mész előre rendkívüli akarattal és erővel.” Mit mondjak, jól esett. A MOBILMÁNIÁT is együtt kezdtük el és visszük tovább. Főleg az óta nagy az öröm bennünk, amióta „STULÁT” (Molnár Péter) új énekesünket megtaláltuk, mert Attila szerint csiszolatlan gyémántot sikerült a magyar rockzenébe beemelnem. Megint kaptunk egy nagy lendületet, hiszen nem az öreg nyugdíjas évek totyogása van előttünk, hanem ismét kaptunk egy „új esélyt, egy új időt „hogy Attila szavaival éljek.

SONY DSC

– Mi várható a közeljövőben a zenekar életében?

– A MOBILMÁNIA új dobosának bemutatkozó budapesti koncertje a következő állomás. Elment a régi dobos – sajnáltuk, de nekünk tovább kell mennünk és így Csintalan Gyuri, Márk gitárosunk bátyja került a dobok mögé. Ez a koncert egy mega, orbitális nagyszabású buli lesz a BARBA NEGRA TRACK – szabadtéri színpadán, JÚLIUS 09-én, csütörtök este 20:00h-tól. Vikidál Gyuszi, alapító tagunk és társunk is részt vesz ezen a koncerten. Továbbá az ápolók jelenlegi helyzetén is szeretnék, szeretnénk segíteni ezzel a koncerttel, így 18 és 19 óra között őket és mindenkit, aki ezzel egyetért és szereti, a bandát INGYEN engedünk be.
Annyit elárulok, hogy hatalmas show és látvány övezi ezt a koncertünket, melynek egyik meglepetése lesz, hogy az új dobost, dobolás közben hat méter magasra felhúzzuk, a teljes dobfelszereléssel (cca. 300 kg) a TRACK színpadának csúcsába. Lesz min izgulnom megint.
A koncertet sok kamerával rögzítjük és DVD-t fogunk ez év végén ebből készíteni, reményeim szerint. Na, ha ezt a kiadóm igazgatója olvassa, megint fogja a fejét (nevet).
Lesz az idén is AGÁRDI POP-STRAND koncertünk augusztus 21-én, és megyünk a CSOKI FESZTIVÁLRA is Szerencsre, több fesztiválra és motoros találkozóra. Sok és nagy feladatok várnak ismét ránk. Töretlenül megyünk előre, mert :
„ Ez hajt és visz tovább, számomra ez a világ,
Létezés függőség csoda.
Át lendít mindenen, nem fárad néha sem
Remélem, nem fogy el soha…
Ez az őrület…” és a többit már tudjátok

Zefi 4Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s