AYAHUASCA – AMIKOR A NÖVÉNYEK TANÍTANAK

A dél-amerikai őslakosok már évezredek óta használják, a Nyugati világ azonban csak az utóbbi évtizedekben kezdett komolyabb érdeklődést mutatni iránta. Egyesek az emberi lélek gyógyítóját, a szellem tanítóját látják benne, mások boszorkányságként vagy pusztán egy újabb veszélyes hallucinogén kábítószerként tekintenek rá. Mi az igazság? Nos, az igazság az, hogy életem egyik legemlékezetesebb kalandján mentem keresztül, hogy erre a kérdésre választ kapjak.

DSCN9383Az utazás kezdete
Őszintén szólva már 10 perccel azután gyanút fogtam, hogy kiszálltam a repülőből Iquitos városának picike repterén. A három folyó, a Nanay, az Itaya és az Amazonas partjára épült település Peru észak-keleti részén, az Amazonas medencében található, s mivel közúton nem, csak vízi és légi úton lehet megközelíteni, ezért inkább repülőre szálltam. Örülnöm kellett volna, hogy a közel 40 fokos hőség és a magas páratartalom mellett nem egy nyitott mototaxiban (motoros riksa) jött értem a sofőr, hanem egy légkondicionált autóban, de mivel a 12 órán át tartó transzatlanti járaton sikeresen megfáztam, a hideg levegő inkább csak idegesített. A taxis úriember azonnal kifejezte aggodalmát állapotom miatt, és a zsebkendő mellett egyéb szolgáltatásait is felsorolta. Többek között megemlítette, hogy össze tud hozni egy remek sámán ismerősével, ha ayahuascázni szeretnék. Na igen…
Több hónapos dél-amerikai utazásom legelső napja volt ez. Számos oka volt annak, hogy Peruban kezdtem. Ezek közül az egyik az úgynevezett „tanító növényekkel” való megismerkedés, melyekről első kézből rengeteg izgalmas, már-már hihetetlen történetet hallottam. Két évvel ezelőtt Nepálban ismertem meg egy huszonéves amerikai zenészt, aki több éves komoly kábítószer-függőségétől szabadult meg, miután eltöltött három hónapot a perui esőerdőben, ahol heti rendszerességgel vett részt tanító növényekkel dolgozó ceremóniákon. Mint mondta, ezek közül is kitűnik az ayahuasca (kecsua szóösszetétel, jelentése a „lélek/halál indája”, ejtsd: ajavaszka) amely az emberi lélek és az univerzum titkaiba enged betekintést, és amely képes tartósan pozitív változást hozni bárki életébe. Megszabadíthat félelmeinktől, szorongásainktól, függőségeinktől és megvilágosíthatja számunkra a jövőbe vezető utat is. Mondanom sem kell, erősen kételkedtem egy ilyen csodaszer létezésében. Nyitott és kíváncsi világutazóként ugyanakkor már régóta hittem, hogy a világ merőben eltérő kultúráiba tett utazásoknál már csak a saját magunk megismerése felé vezető út tartogat nagyobb tanulságokat. Az érdeklődésemet tehát felkeltette annyira, hogy tüzetesebben is utánanézzek a dolognak. Egy évvel később már a perui őserdőben találtam magam.

 

DSCN9257DSCN9157

Egy titokzatos növény
Az ayahuasca egy sötétbarna színű, általában émelyítően édes, sűrű barna ital, melyet két növény összefőzésével készítenek. Az egyik a Banisteriopsis caapi indája (ezt hívják önmagában ayahuascának), a másik összetevő régiónként, sámánonként eltérő lehet, leggyakrabban a Psychotria viridis, ősi nevén chacruna. Utóbbi tartalmazza a spirituális utazáshoz szükséges dimetil-triptamin (DMT) alkaloidát, amely a növényvilágban és a főemlősökben egyaránt megtalálható vegyület, valamint az ember vérében és az agy bizonyos területein is kimutatható. Az ayahuasca inda biztosítja, hogy a szájon keresztül a szervezetbe jutó DMT eljusson a központi idegrendszerbe és ott kifejthesse hatását. (Alapesetben az emésztőrendszer lebontja a DMT-t a monoaminoxidáz [MAO] enzimeknek köszönhetően. Az indában található béta-karbolin alkaloidák blokkolják ezeket az enzimeket, így a DMT zavartalanul átjuthat ezen az akadályon.)
Ezeket a szédítő vegyületneveket természetesen nem ismerték azok a dél-amerikai őslakos indiánok, akik a prekolombiánus időkben felfedezték ezt a koktélt. Hogy ez valójában mikor történt, arról nincsenek pontos adataink Etnográfusok szerint 1500-2000 évvel ezelőtt már ismerték az italt. A koktél létezése már önmagában csodának számít, hiszen az Amazonas medencében található, több mint 80.000 növénytípus rengeteg kombinációs lehetőséget rejt magában. A mai sámánok állítják, az ayahuascát az egyéb tanító növények útmutatása segítségével fedezték fel. Bárhogy is történt, a mai Peru, Brazília, Kolumbia és Ecuador területén élő törzsek már évszázadok óta bizonyítottan használják az ayahuascát mágikus, gyógyító, vallási és egyéb rituális célokra. A növény az idők során a beavatási szertartások fontos kellékévé is vált. A szert a modernkori tudomány 1851-ben fedezte fel, amikor Richard Spruce angol botanikus a brazil őserdőt járva az Uapes folyó partján élő Tukano törzsnél találkozott először ezzel a főzettel. A 19. században több Dél-Amerikában utazó kutató is beszámolt az ayahuascáról. Az ayahusca kémiai hátterét a huszadik század húszas éveiben kezdték komolyan vizsgálni, a század második felében pedig már a gyógyászati, pszichoterápiai alkalmazhatóságára is felfigyeltek.
A hatvanas évek végén Amerikából indult erős, kábítószer-ellenes kampány és a pszichoaktív szerek démonizálását célzó törekvések gyengülésével az utóbbi bő évtizedben megváltozott hangulat hatására laikus körökben is egyre ismertebbé, népszerűbbé váltak a tanító növények, élükön az ayahuascával. Az úgynevezett ayahuasca-turisták száma egyre nő, s már nem csak Dél-Amerikában, a világ minden táján tartanak ceremóniákat. A folyamat hatására természetesen megjelentek a pénzéhes szélhámosok és a rosszakaratú sarlatánok is, akik a tudatlan, megvilágosodásra vágyó külföldieket gyakran sodorják veszélybe. Erről én tudtam, ezért éreztem magam kényelmetlenül, amikor már a taxis is egy ayahuasca szertartásra invitált. Később rájöttem, nem volt egyedül: szinte minden sarkon befizethettem volna egy ilyen kalandra. Ennek ellenére biztonságban éreztem magam, mivel egy olyan szervezethez tartottam, amelyet több közeli ismerősöm személyes tapasztalat alapján ajánlott. Tudtam tehát, hogy jó kezekben leszek.

DSCN9108DSCN9102

A ceremónia
Azt, hogy milyen élményben lesz része annak, aki az ayahuasca megismerésére vállalkozik, alapvetően két tényező befolyásolja. Az első a környezet. Fontos, hogy olyan sámánnal próbáljuk ki a szert, akiben megbízunk, és akit hitelesnek tartunk. Ugyanígy sokat számít, kik vesznek részt rajtunk kívül az eseményen és milyen helyen folyik a szertartás. Nyugodt, békés, a világtól elzárt környezetre van szükség, ahol senki és semmi nem zavarhatja meg a körülbelül 4-5 órán keresztül tartó élményt. Az őserdő mélye kiváló hely erre a célra.
A másik a fogyasztó lelki és fizikai állapota. Aki nem bízik a szerben, esetleg ódzkodik, idegenkedik, fél tőle, annak teljesen más tapasztalatai lesznek, mint aki nyugodt lélekkel, szemlélődve vág neki a ceremóniának. Sokat számít az életvitel is: a stresszes, frusztrált életet élő, káros szenvedélyeknek hódoló (cigaretta, szintetikus kábítószerek, alkohol stb.) és/vagy egészségtelenül táplálkozó emberek esetében az ayahuasca sokkal kevésbé tudja kifejteni hatását. Éppen ezért erősen javasolt testileg és lelkileg is megtisztítani magunkat bármilyen tanító növény megismerése előtt. Ha ez megtörtént, jöhet a szertartás.
Ahány ház, annyi szokás – mondják, és ez az ayahuasca ceremóniák terén sincs másképp. A különböző törzsek sámánjai más és más eljárásokat örököltek őseiktől. A legfőbb elemek azonban megegyeznek. Perui utazásom során két különböző helyen próbáltam ki a főzetet, és bár a ceremóniák közös alapokon nyugodtak, az apró különbségek érdekes színt vittek az élménybe. Hogy is néz ki tehát a szertartás?
A külön erre a célra épített házban, melyet malokának hívnak, este gyülekeznek az emberek, s leülnek a kör alakban leterített matracokra, szőnyegekre. Az oldalt általában csak szúnyoghálóval bélelt faházikóban csak egy gyertya világít, de később azt is elfújják, mert még a legapróbb fényforrás is bántóan erősnek érződik az ayahuasca hatása alatt. Miután a sámán fejben és lélekben rákészült a ceremóniára, egyenként odahívja magához a résztvevőket, és tölt nekik egy keveset (körülbelül egy decit) a sűrű folyadékból, melyet teának hívnak ugyan, de lelkes teafogyasztóként én nem keverném össze a kettőt. Amint az utolsó jelenlévő is megitta a saját adagját, a sámán elfújja a gyertyát. Minden sötétbe borul, s egy kis csend után – már amennyire az Amazonas állatoktól hemzsegő őserdeiben lehet csendről beszélni – felzendülnek az első ikarók, azaz sámánénekek. Ezek a dalok kulcsfontossággal bírnak egy ceremónián, hiszen a résztvevők biztonságos „utazásáról” gondoskodó sámánok az ikarókkal távol tudják tartani a gonosz szellemeket, s irányíthatják a szertartás menetét. A sámán és – ha van – a segítője egészen a szertartás végéig énekelik ezeket. Általában monoton, ritmushangszerekkel kísért dalokról van szó, melyek a maguk egyszerűségében óriási erővel bírnak. Mindeközben folyamatosan figyelnek a jelenlévőkre, nézik, nincs-e valakinek szüksége segítségre. A szertartás végén, mintegy 4-5 óra elteltével a sámán minden résztvevőnek külön elénekel egy utolsó ikarót, dohányfüsttel megszenteli őket, majd ismét meggyújtja a gyertyát. Időközben mindenki visszanyeri köznapi értelemben vett öntudatát: ha szeretne, elmegy aludni, de maradhat a malokában is gondolkodni, pihenni. Van min, van mit.

DSCN6668DSCN6490

 

Pillantás ismeretlen világokba
A szer a bevétel után körülbelül 30-60 perc után kezdi éreztetni a hatását, amely rendkívül változatos lehet. Radikálisan megváltozhatnak az észlelési folyamatok, a tér- és időérzékelés, a realitásról alkotott elképzelések. Gyakori velejárói az ayahuascának a lenyűgöző vizuális élmények, melyek olykor csak színes alakzatok formájában jelennek meg, máskor azonban mély értelemmel bíró, metaforikus víziók képében köszönnek vissza. Az utóbbi évtizedek kutatásai rámutattak, hogy az élmény alatt erős intellektuális, pszichés és spirituális belátásokra, önreflexióra kerül sor.
Semmiképpen ne gondoljuk, hogy a ceremónia egy könnyű élmény. Gyakran előfordul, hogy a szer hatására a testi-lelki méregtől hányás, izzadás, émelygés vagy hasmenés formájában szabadulunk meg. Különösen az utazás első szakaszában szorongató és félelemmel teli élményekben lehet részünk, olyan dolgokkal kell szembenéznünk, amelyek gyakran kétségbeesést válthatnak ki belőlünk. Azonban szinte minden esetben egyfajta megkönnyebbülés, megtisztulás érzése vesz rajtunk erőt a szertartás után, és ezek a pozitív érzések több hétre, hónapra, vagy egy egész életre is megmaradhatnak. Az élmény során lebomlanak az énvédelmi mechanizmusok és megnyílnak az utak a belső pszichés tartalmak előtt, lehetőséget nyújtva ezzel a korábbi, negatív minták megváltoztatására.
Saját élményeim rendkívül változatosak voltak. Először Iquitos mellett vettem részt ilyen szertartáson, egy, a világhálón is fellelhető szervezettel. Itt Don Lucho és családja gondoskodtak a spirituális élményről, a nyugati önkéntesek pedig a szervezet működtetéséről. Másodjára a dél-kelet-perui Puerto Maldonadótól nem messze találtam rá egy, csak a helyiek körében ismert sámánra, aki sehol nem hirdeti tevékenységét. A 83 éves Don Ignacio, aki egyedül él egy Infierno (Poklot jelent, talán azért, mert pokoli jó hely volt) nevű, eldugott, apró faluban, 50 éve vezet szertartásokat. A két helyszín és a körülmények eltérőek voltak, azonban a sámánok megbízhatósága, segítőkészsége és tapasztalata mindkét helyszínen garantálta biztonságomat. Semmihez sem hasonlítható hangulat, amikor az esőerdő közepén, teljesen ismeretlen állatok és a trópusi viharok hangja mellett spirituális utazáson veszünk részt. Rengeteget láttam és tanultam a szertartások alatt, és az azt követő hetekben is. A ceremóniák utáni időszak a reflektálás, feldolgozás időszaka, mely legalább akkora jelentőséggel bír, mint maga a szertartás.DSCN6435DSCN6432

A végtelenbe és tovább!
Mint mindennel a világon, az ayahuascával is lehet élni, és lehet visszaélni is. Egy összetett, titokzatos, és rendkívül erőteljes szerről van szó, melyben óriási lehetőség rejtőzik, ám rossz kezekben értelmetlen, sőt, kifejezetten veszélyes a használata.
Az ayahuasca bizonytalan jogi státusza ellenére a tudományos kutatások száma fokozatosan nőtt az elmúlt időben, jóllehet, messze elmarad a szer népszerűsége által indokolt mértéktől. Az eddigi eredmények meglehetősen ígéretesek: az ayahuasca tartós, előnyös életmód-, és gondolkodásbeli változást okoz a felhasználóknál, megnövekedik az asszertivitás, az életöröm, és csökken a szorongás mértéke. Nem is csoda, hogy olyan népszerűek ezek a túrák az alkoholisták, a drogfüggők és a háborús élmények hatására poszt-traumás stressz-szindrómában szenvedő veteránok körében. Különösen az Egyesült Államokban – ahol évente dollár-milliárdokat költenek, gyakran eredmény nélkül az ilyen betegségekben szenvedők kezelésére – csodálkoznak rá arra, hogy egy rövidebb spirituális kitérő Dél-Amerikában megoldást nyújt a problémákra. A növekvő érdeklődést jól jelzi, hogy 2014-ben az UNESCO már konferenciát is szervezett az ayahuascáról Ibizán. Itt többek között előadást tartott Máté Gábor is, aki Frecska Ede és Feldmár András mellett a növény egyik legnagyobb hazai szakértője. Ami engem illet, személyes élményeim meggyőztek arról, hogy a tanító növények valóban léteznek, és valóban tanítanak. Egy olyan világot, látásmódot mutatnak meg fogyasztóiknak, amely merőben eltér a mindennapi életben megszokottól. Egyértelműen pozitív változásokat vettem észre magamon is, melyeket lelki dimenziójukból kifolyólag nem tudok másnak, csak a tanító növényeknek tulajdonítani. Olyan kaland volt ez, mely egész életemre ki fog hatni. És ahogy ez lenni szokott, nem csak az enyémre…

DSCN6344DSCN6312DSCN6208Kép és szöveg: Kocsány Kornél

 

There are 5 comments

    1. obudaiujsag

      Szia! Nagy öröm, hogy apa és fia a fotó és a cikk alapján valószínűleg már Svédországban van. nagy öröm ez, hogy legalább két emberen tudtam segíteni. A részleteket holnap tudom meg a menekült tábortól és természetesen azonnal megírom. Azt kellen osztani, hogy mégis van remény! Szép estét: Koncz Dezső

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s