BÚCSÚ A MACSKAKÖVEKEN

Régi fotókon, karcos filmrészleteken, és talán egy kicsit még az emlékeimben is, az igazi búcsúk, a füves focipályán, vagy egy-egy hatalmas téren voltak, a települések kiemelkedő eseményei, két-három napon keresztül. Körhinták, az elmaradhatatlan mézeskalács szívek, céllövöldék, alkalmi kocsmák, füstölgő kifőzdék, tekepályák és rengeteg árus alkották a körítést. A fiatalok fehér inget, sötét nadrágot és cipőt vettek elő a szekrény mélyéről, amelyeket, talán az év folyamán egyszer sem használtak és csapatosan vonultak a nagy napon fel, s alá.

Búcsú 1Búcsú 2

2015 júniusának utolsó hétvégéjén, Óbuda Fő terének macskakövein a búcsú már teljesen mást jelentett, mint tízen évekkel előtte. A hagyománnyá lett eseményt megelőző este, épült a hatalmas színpad, elfoglalták helyüket az árusoknak fenntartott pavilonok. Szombaton reggel még az időjárás is kegyeibe fogadta a gyülekező gyerek sereget, merthogy a nyitány kimondottan nekik szólt. Az Alma együttes lépett pontban tíz órakor színpadra, s bizonyította, hogy nem véletlenül váltak első számú kedvencé az utóbbi időben, e korosztály számára. Egész csapatok zarándokolnak el utánuk, legyen a koncert, bármelyik részén a városnak.

Búcsú 4Búcsú 3

A színpad ezek után is maradt a kicsiké, mert a kerület óvodásai mutathatták be tudásukat, hogy aztán a terepet átadják a nagyoknak. Először a Budapest Ragtime Band szórakoztatta a nagyérdeműt, a tőlük megszokott, hihetetlenül magas színvonalon. Gyűltek a népek szépen, hiszen a délután egyik csúcspontját, Gájer Bálint és zenekarának koncertje jelentette. Tapsoló kezekből, éljenző bekiabálásokból már ekkor sem volt hiány, de a tér igazán estére népesedett be teljesen. Ez, azonban nem a véletlen műve, hanem az egyik legnépszerűbb hazai előadónő érdeme, mert Kovács Kati sikere, hosszú évek óta töretlen. Nagyzenekari kísérettel, kellemes zárása volt az első napnak.

Búcsú 5Kati 2

Vasárnap reggel aztán az időjárás is kellemetlenebb oldalát kezdte megmutatni, vészjósló felhőket kavarva Óbuda fölé. Mindez azonban nem zavarta a Vitéz László – vásári komédia bábjátékát. Igazi virtuóz megszólalásokat hozott Szax Norbert, harmonika zenekarával. Nem csak hallgatni volt jó Őket, de látványban is élményt jelentett a hangszerek felvonulása. A nap egyik leglényegesebb eseménye, egy hatalmas záporral kezdődött. Az égiek ekkorra időzítették fenyegetésüket. A népviseletbe öltözött hölgyek, urak gyorsan esernyők alá menekültek, de jó kedvüket egy pillanatra sem szegte az égi locsoló. Tizenhat csoport aztán, már szinte napsütésben kezdte el produkcióit. A hagyományőrzés legszebb darabjai, dalokban, táncokban jelentek meg a színpadon, ütemes vastapsok kíséretében.

Búcsú 11Búcsú 8

Búcsú 10

A délután további részében, még maradt a sramli a főszereplő, de ez után az operett vette át a hatalmat, az est fénypontjával, Oszvald Marikával az élen. Természetesen, aki kicsit elsétált a színpad elől, a vásárosok utcájába, az talált kürtöskalácsost, mézeskalácsot, rengeteg ékszert, játékot és csodaszép kézzel festett kerámiákat. A macskaköveken rendezett búcsú, talán kicsit más volt, mint régen, de aki belekóstolt hangulatába, az jövőre is vendége lesz az Óbudai Búcsúnak.

Búcsú 13Búcsú 7

Búcsú 9   Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s