KURIOZOOM

A PR-Evolution Dance Co. felhívásában olvastam, hogy kezdeményezésük célja, lehetőséget teremteni a hazai táncművészeknek a kortárs tánc aktuális irányzatainak elsajátítására egy színvonalas, technikai képzéssorozaton keresztül, elismert külföldi és hazai koreográfusok, trénerek vezetésével.

DSC_0308

Több előadásán vettem már részt, mint néző vagy éppen tudósító és a kezdetektől „megfertőződtem” a műfajjal. Nem csoda, hogy fényképezőgépemmel megjelentem a kurzussorozat egyik napján.

DSC_0315A terembe lépve már a tanítás közepébe estem be. Macher Szilárd éppen a balett hagyományos mozdulatait mutatta, a korlátnál sorakozó táncosoknak. Szinte csak hölgyek emelték a kezüket, vagy álltak spiccen a sorban, amelynek „monotonságát” azért megtörte az egyetlen fiatalember.

DSC_0335Gyönyörű kecses mozdulatok, élő zongora kíséret töltötte ki az egy és fél órán keresztül tartó bemutatót. A modern mozgásművészethez az is hozzá tartozik, hogy az előadók tökéletesen tisztában legyenek a hagyományos balett minden elemével. Szerintem ez az alap.

DSC_0343Mielőtt a második órába is betekintettem volna, a PR-Evolution Dance Co. vezetőjével, Nemes Zsófiával tudtam pár szót váltani.
– Mi adta az ötletet a kurzus megrendezéséhez?
– Most már másodszor tudtuk megvalósítani eredeti ötletünket. Két éve, az első alkalom három hétig tartott, de most öt napra koncentráltuk a lehetőséget. Szükség van arra, hogy azok a táncosok, szabad úszok, kezdők és profik, akik év közben nem tudnak ilyen lehetőséggel élni, most a legjobbaktól tanuljanak, fejlődjenek szakmailag.

DSC_0361– A kínálat, több féle kurzust tartalmaz. Kik vezetik?
– Macher Szilárd a balettért felelős. Ő a Táncművészeti Főiskola tanára. Spala Korinna a saját csapatom szóló táncosa és a Hatha Jóga rejtelmeibe vezeti be a táncosokat, míg Kulcsár Noémi koreográfusként repertoárjából tart bemutatót. Fontos előadásainkban a megfelelő földhasználat, erről az Egri Balett vezetője, Topolánszky Tamás győzi meg a résztvevőket. Hámor József, a Gangaray Trambulin vezetője, eleve fiatalokkal foglalkozik, előadásokat „teremtve” számukra. Barta Dóra és Katonka Zoltán, a Badora Társulat, a kecskeméti City Balett vezetői, pedig természetesen a Partnering elsajátításában mutatnak újat. Tony Vezich pedig, aki a világot járva szinte mindenhol tart kurzusokat, egy olyan egy és fél órát tart, amelynek nem véletlenül az a címe, hogy „Engedd ki a vadállatot”, Rettentően intenzív, de nagyon magas színvonalú minden pillanata az órának. Ő a Wim Vandekeybus féle Ultima Vez együttes tréningjeit tartó embere.

DSC_0362– A modern tánchoz miképpen állnak hozzá a nézők? Mennyire értik?
– Van egy olyan része a közönségnek, akik szerelmesei lesznek az előadásoknak, s állandóa látogatói a bemutatóknak. Van egy olyan réteg, aki azt mondja, hogy egyáltalán nem érti az eltáncolt mondanivalót, de nagyon tetszik neki, amit lát. Nem is kell érteni, belemagyarázni a dolgokat az egészbe. A test mozgása elmond mindent, elmeséli a szerelmet, fájdalmat, bánatot, minden érzést. Aki, akár a legkisebb faluból, életében először esik be a színházainkba, bizton állíthatom, maradandó élménnyel távozik. Mint koreográfus, mi adja az ihletet?
– Elsősorban a napi élet, a világ történései és ezért tudunk nagyon aktuálisak, lenni. De volt úgy, hogy egy olyan festő adott inspirációt, aki gyönyörű nőket vitt vászonra, és egyszer csak megjelent sorozatában egy öreg hölgy, egyedül üldögélve a hóban. A képek megjelenítése mozdulatokkal, gyönyörű tud lenni. Ezt másoknak is megmutatni, maga a gyönyörűség. Hát ezért érdemes csinálni.

DSC_0380Nekem még volt szerencsém betekinteni Tony Vezich órájába, ahol maga a mester kezdte a bemelegítést, amelyet követett egy lazításokkal, nyújtásokkal tele felvezetés. Aztán a mozgások egyre intenzívebbek lettek, és valóban kiengedhették a résztvevők a vadállatot.
Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s