A SZÉPSÉG HARMÓNIÁJA

Nyitott szemmel járok a világban. Igyekszem felfedezni, mindazt, ami szép. Keresem azokat az embereket, akiket érdemes bemutatni az olvasóinknak, mert értéket képviselnek szépségükkel, egyéniségükkel, lelkükkel, kiemelkedő tudásukkal vagy éppen mindezek együttesével.

Zsuzsa 1Kozma Zsuzsannát először egy szépségverseny edzőtáborában láttam. Na, nem volt az indulók között, de egyértelműen vonzotta tekintetet. Elsősorban a férfiakét. Tökéletes alak, tartás, kedves arc, visszafogottan elegáns megjelenés. Meg is lepődtem, hogy a mutatós szépségkirálynő jelöltek jelenlétében, a „kirendelt” fotósok, leginkább vele foglalkoztak, nem véletlenül.Zsuzsa 2Ő volt az, aki a csapatépítő munkában vállalt oroszlánrészt, segítve a hölgyeknek a kifutói mozgások minél tökéletesebb elsajátításában. Megtudtam róla, edző fitness termekben és a zenés-ovitorna „nagyasszonya”. Meg is beszéltünk egy találkozót az egyik edzésének helyszínén, az Arnold Gym bejáratánál.

Zsuzsa 3A rekkenő hőségben, kerékpárral érkezett. Gyorsan elhatároztuk, hogy azért készítek egy-két utcai ruhás fotót is. Átöltözött és pillanatok alatt beállt olyan pózokba, amelyet egy fotós csak kívánhat. Igazi NŐ! Aztán gyülekeztek a súlyzós edzésre érkezett hölgyek, de egy rövid beszélgetésre maradt időnk.
– Mióta van jelen életedben a sport, a mozgás?
– Matematika-ének szakos tanárnő vagyok és abban az időben családi probléma volt, hogy édesapám, egészen egyszerűen nem engedett sportolni. Amikor, a főiskolára bekerültem, elkezdtem kacsintgatni a sportok felé. Ugye, akkor már nem voltam felügyelet alatt, és ott minden sportágat megismerhettem, a súlyzózástól kezdve az aerobikig. Tanulmányaim után nagyon szerettem a zenét is és a mozgást is. Ötvöztem a kettőt.

Zsuzsa 4– Milyen volt a kezdet?
– A tanárképző elvégzése után, először gyerekeket oktattam, majd a szüleiket, és amikor terhes lettem, jöhetett a terhes torna. Huszonhárom éve a”piacon” vagyok, mint edző. Elvégeztem a Testnevelési Főiskola megfelelő szakjait. Oktattam, szinte minden korosztályt az óvodás kortól, a szép korú emberekig. Volt száznégy éves bácsi is, aki járt hozzám. Most nagyon fontos lett számomra a családi torna elterjesztése és megszerettetése.

Zsuzsa 6– A gyerekekkel való foglalkozáshoz, jó pedagógusnak kell lenned. Ezt miként látod?
– Nagyon hálás közönség a gyerekek. Amit mutatok, mindent csinálnak, akár, két éves kortól is. Most, nekem különös élményt adnak a foglalkozások, mert saját dalaimra tornázhatunk. A zene szeretetén keresztül a mozgást is könnyebb elsajátítani.
– Valahogy úgy látom, de lehet, hogy ebben nincs igazam, hogy a tizenéves korosztály nehezen vehető rá az edzésekre. Ez egy kicsit később jön náluk.
– Ez, szerintem leginkább a család példamutatásának a függvénye. Ott, ahol a szülők rendszeresen edzenek, a gyerek is korán bekapcsolódik a mozgás örömének megismerésébe. Óbudán egy támogatónak köszönhetően, nyolcezer gyereknek tudok foglalkozást tartani. Így azok a csemeték is élményhez jutnak, akiknek a szülei nem tudnak befizetni erre, egy kis összeget sem. Ez tíz alakalom, de azt látom, hogy ennyi idő alatt is sokat tanultak tőlem a gyerekek. Ez a legszebb az egészben!

Zsuzsa 7A beszélgetés után, még betekinthettem, egy hölgyek számára felépített súlyzós edzésbe, ahol nem annyira a dinamizmus, hanem az izmok építése játszotta a főszerepet. Forró vasnak hívják az ilyen órákat. Néztem Zsuzsát, ahogy ragyogott a szeme az instrukciókat adva. Látszott, hogy rettentően élvezi Ő maga is az egészet. Ugyanakkor valami olyan nyugalom áradt belőle, amit csak irigyelni tudok, mint, ahogy, korát meghazudtoló alakját, egyéniségét. Ezt hívják a testi-lelki harmónia egyensúlyának.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s