FIGYELEM! JÚLIUS 21-TŐL OLIMPIA!

Talán, sokan nem is tudják, hogy júliusban a világ, egyik legfontosabb sporteseményére kerül sor Amerikában, egészen pontosan, Los Angelesben. A Speciális Olimpia résztvevői gyülekeznek, földünk, szinte összes országából. Újságírói, televíziós előéletem, egyik legszebb élménye volt, amikor egy régebbi olimpikon srácot, bajnokot, sikerült bevinnem Gálvölgyi János öltözőjébe. A megható találkozásnak a legfőbb mondandója, a művész részéről az volt, hogy ezek a kiemelkedő sportolók, miért nem kapnak megfelelő figyelmet a hazai médiától?
Nos, kérdése az óta is megmaradt. Mi saját lehetőségeinkkel, igyekszünk ezen az állapoton változatni, azzal, hogy már most írunk, tudósítunk egy sportágról, megismertetve olvasóinkkal a kedden utazó versenyzőket. A görkorcsolyáról, mint sportágról, igazából kevés információm volt idáig. Miklósné Malek Erzsébettől, a csapat felkészítőjétől, azonban rengeteg információt sikerült beszereznem, azokról, akik képviselik hazánkat az Olimpián.

2015 so göri

A válogatott keret 3 egyesületből került kiválasztásra. A felkészítő edzők mindegyike jól felkészült, sportszakember (testnevelő tanár, korcsolyaedző) hosszú évek óta részt vesznek korcsolyázóink felkészítésében, ismerik őket. SO versenyeket szerveznek, és nemzetközi tapasztalatuk van: Miklósné Malek Erzsébet – SOFI Életjel Alapítványa, Dombóvári Szilvia – Ferencvárosi Szabadidő SE, Salamonné Szabó Éva- Dunaújváros „Mozdulj diák” DSE.

Az utazó keret fele 3 fő (Mayer Barbara, Péter Dávid, Marosi Viktória) rendelkezik nemzetközi tapasztalattal. Mindhárom sportoló az olimpiai felkészülési ciklusban 2012-2015-ben a görkorcsolya hazai versenyein és a válogató versenyen divízió 1-ben nem talált legyőzőre. E mellett télen gyorskorcsolyáznak.
Felkészülésüket jól szolgálta a Téli Világjátékokra történő felkészülés. Heti 2 speciális korcsolya edzés mellett, évek óta a heti 1alkalommal a Sport ország, ép short track versenyzőivel edzenek, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott edzői és az SO edzők vezetésével. Az SO görkorcsolya versenyeken lehetőség van integrált versenyzésre is.
Egy versenyző a Nyári Világjátékokon 2 egyéni és egy váltó számban indul.
Szakmai szempontból az egyéni versenyszámok (100m, 300m, 500m, 1000m) mindegyikében tudunk versenyzőt indítani, kivétel a női 1000m.
Női, férfi és vegyes váltóink lesznek. A magyar mezőny legjobb időeredményt elérő versenyzői alkotják a női váltót (Mayer Barbara- Marosi Viktória) és férfi váltót (Péter Dávid- Hocza Róbert) vegyes váltó Szuhov Eszter – Szappanos János).

erzsébettábor,edzés 030Sportolók jellemzése
Mayer Barbara: Bp.1998.06.10. – SOFI Életjel Alapítványa
Barbara a Bp. XVIII. kerületi SOFI 9. osztályos tanulója. 9 éve korcsolyázik. Rendszeresen jár edzésre. Gör-, és gyorskorcsolyában a hazai és nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket ér el. Gyorskorcsolyában integráltan épekkel edz. A kerületi „Jó tanuló, jó sportolói díj” tulajdonosa. Szabadidejében szívesen rajzol. Családja felkészülését maximálisan támogatja.
Babó 2011-2014 között a magyar mezőny divízió1-ben (100m, 300m,500m, váltó) nem talált legyőzőre. Nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményt ér el. 2011-ben az athéni SO Nyári Világjátékokon a legerősebb divíziókban 3 aranyérmet szerzett, 2013-ban a Dél-koreai PyeongChangban az SO Téli Világjátékán 2 arany és egy 3. helyezés boldog tulajdonosa lehetett. Los Angelesben Marosi Viktóriával erős női váltót alkotnak.
Szuhov Eszter: Bp.1998. 02.11. – SOFI Életjel Alapítványa
Eszter eladónak tanul a Mándy Iván Szakképző Iskolában, mely intézmény támogatja sportolói tevékenységét. A SOFI-ban 9 éve kezdett korcsolyázni. Rendszeresen jár edzésre. Évek óta a hazai gyors- és görkorcsolya versenyek résztvevője. Szorgalmas, szerény, lelkes versenyző megérdemli a nemzetközi versenyen való részvételt. Családja támogatja sporttevékenységét. Eszti még nem szerepelt nemzetközi versenyen, évek óta tartalék volt. Középtávon és vegyes váltóban a válogatott hasznos tagja lehet.

erzsébettábor,edzés 029Péter Dávid: Bp. 1996.07.17. -SOFI Életjel Alapítványa
Dávid környezetvédelmi tanulmányokat folytat. 11 éve korcsolyázik. Rendszeresen részt vesz a hazai gyors- és görkorcsolyaversenyeken. Gyorskorcsolyában épekkel, integráltan edz. Kitartása, akaratereje példaértékű. Segítőkész, tisztelettudó. Minden évben kitűnő bizonyítványa volt. 2010-2011-ben elért eredményes tanulmányi munkájáért és kimagasló sportteljesítményéért „ A Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója” címet adományozta részére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Családja mindenben támogatja, és versenyein részt vesznek. Dávid 2011-2014 között a magyar mezőny legerősebb divízió1-ben (500m, 1000m, váltó) nem talált legyőzőre. Nemzetközi színten 2011-ben az athéni Speciális Olimpia Nyári Világ Játékán a legerősebb 1. divízióban két III. helyezést ért el. 2013-ban a Dél-koreai Pyeong Chang-ban rendezett SO Téli Világjátékán egy I. és két III. helyezést szerzett. Hosszabb távon (1000m) egyedüli tagja a keretnek. A férfiváltó tagja. Nemzetközi tapasztalattal rendelkezik.

Marosi Viktória, Bp. 2000.07.12. – Ferencvárosi Szabadidő SE
Viki 7. osztályos tanuló. 6 éve rendszeresen gör- és gyorskorcsolyázik. Szorgalmas, kitünő tanuló. Magatartása példás. Családi körülményei rendezettek. Az edzéseken rendszeresen és szívesen vesz részt. Az elmúlt 2 évben nagyon sokat fejlődött, ezt eredményei is mutatják. A szülők mindenben támogatják gyermeküket, az edzésekre és versenyekre egyaránt elengedik, gyakran el is kísérik. A görkorcsolyázás mellett az iskolai énekkar tagja. Hobbija a tenisz és a kézilabda. A hazai görkorcsolya és gyorskorcsolya versenyeken az egyik legjobban teljesítő versenyző, kiemelkedő eredményekkel. Viki nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Rendkívül sokat fejlődött, időeredményei látványosan javultak. A Dél- koreai Speciális Olimpia Téli Világjátékok bajnoka a legerősebb 1-es divízióban 111m-en, IV. helyezett 222m-en és II. helyezett 333m-en távokon gyorskorcsolya sportágban. Rövid távokon és női váltóban Mayer Barbarával kiváló párost alkotnak.

erzsébettábor,edzés 026Hocza Róbert: Bp.2002. 01.29. – Ferencvárosi Szabadidő SE
Robi lelkes, szorgalmas tanuló. Magatartása példás. 6 éve korcsolyázik, a görkorcsolyázást és a gyorskorcsolyát egyaránt kedveli. Testvérével és szüleivel szabadidejében, hétvégén is sportol. Az atlétikát, labdarúgást is kedveli. Szabadidejében szívesen teniszezik, asztaliteniszezik. Az edzéseken és a versenyeken rendszeresen részt vesz. Fegyelmezett, kitartó munkájának köszönhetően folyamatosan fejlődik technikája és javulnak időeredményei, melyet az országos versenyeken elért helyezései is jól tükröznek.
A görkorcsolya válogatott legfiatalabb tagja. Nemzetközi eredményei még nincsenek. Rövidtávon és férfi váltóban érhet el kiemelkedő eredményt.

erzsébettábor,edzés 017Szappanos János 2001.03.04. – Dunaújváros, „Mozdulj diák” DSE
Janó több éve korcsolyázik. Nagyon tehetséges, igyekvő, szorgalmas, tisztelettudó sportoló. Örökbefogadott gyermek, akit nagy szeretetben és odafigyeléssel nevelnek; a sportban maximálisan támogatják. Középtávon és vegyes váltóban az utazó keret tagja.
Ők képviselik Los Angelesben a piros-fehér-zöld színeket, nekik kell drukkolni a lehető legjobb helyezésekért. Mi csak annyit tehetünk, hogy jó utat kívánunk neki és eredményes versenyzést.

erzsébettábor,edzés 037

Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s