Solymászat és íjászbemutató / 2015 Gödöllő /

I.Ferenc József osztrák császár és magyar király bájos felesége Sissi királynő összesen kétezer napot töltött a gödöllői kastélyban. A kastélyt az elmúlt években sok milliárd forintért renoválták, felújították. A csodás Schönbrunni kastélyt idézve újra régi pompájában ragyog. Az épület, a múzeum, a kert és Gödöllő város szépsége, minket is évente odahív.

S 7 A BajnokAmit most felfedeztünk az is unikum. Vasárnaponként 15 órakor egy profi csapat, íjász bemutatót és sólyom röptetés tart. Saját készítésű működőképes íjakat láthattunk és halhattuk az íjászat sok évezredes történetét. Az előadó nemzetközi szinten eredményes versenyző. Beszéltek a készítés módjáról a műszaki paraméterekről. A közönség nagy örömére mindegyik íjat kézbe vehettük kipróbálhattuk. Kipróbálhattuk az ősi típusokat és a modern versenyíjakat. Megvallom nem egy könnyű feladat felhúzni,célra tartani és kellő sebességgel kilőni.

S- 1 SolyomsapkaA hallgatóságnak különösen az ifjabb korosztálynak a legnagyobb élményt a madarak jelentették. Két ifjú ölyv és egy sólyom. Felhúztuk a bőrkesztyűt és a kezünkre helyezték a választott madarat, jöhetett a fotózkodás.

S 2 NyaralunkNem féltek barátságosak voltak, meg sem kóstolták a turistahúst. A röptetés a főúri vadászat egyik formája. A bemutatókon leveszik a madár fejére felhelyezett sapkát és elengedik. A parittya szerűen megforgatott húsdarabot röptében elkapja a sólyom vagy a héja. A jutalom falatok sohasem maradhatnak el.

S 6 HusikaA bemutató valóban nagy élmény egy egész napos Gödöllői programban. A kastélyból átmentünk a főtérre ahol remek cukrászda várta a süteményre vagy fagylaltra vágyókat. Ha marad még időnk és energiánk megnézhetjük a pár kilométerre lévő MÁRIA BESNYŐI kegyhelyet. Magam többször kirándultam oda egy kis lelki pihenésre egy kis feltöltődésre.

S 4 Hűha

Kép és szöveg: Szendrei Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s