BENKÓ DIXIELAND ÓBUDÁN

Benkó 6Amióta az eszemet tudom, ismerem a Benkó Dixieland Band nevet. Azon szerencsések közé tartozom, akik egészen közelről lehettek ott koncerteken, akár a színfalak mögött is. Azt természetesnek tartottam, hogy, ha a zenekar belátható közelségben játszott, ott volt a helyem. Nem állítom, hogy a dixieland stílus áll az első helyen a zenei ízlésvilágomban, de attól a hangulattól soha nem tudtam szabadulni, amit Benkó-ék nyújtanak játékukkal. A zene bekúszik az ember bőre alá, átjárja a zsigereit és egyszerűen csak kiválóan érzi magát.

Benkó 1Az is hagyomány, hogy az Óbudán rendezett Fő-téri koncertek sorozatában, az utóbbi években mindig Övék a főszerep. Szerencsére, a rendezvények messzi kerületekből, vagy akár vidékről is vonzzák a nézőket, de annyi embert senki nem tud a térre varázsolni, mint Benkó Sándorék. A nyári rekkenő hőség, tán legmelegebb napján, már órákkal a kezdés előtt a környező padok tele lettek várakozókkal, s amikor a székeket kipakolták a rendezők, azonnal elfoglalták a legjobb helyeket. Újabb és újabb sorokat kellett „telepíteni”, elfoglalva minden talpalatnyi területet. Így is jócskán voltak, akik állva várták a kezdést.

Benkó 7Még az öltözőben sikerült Benkó Sándorral beszélgetnem.
– Történelem ma már az együttes. Mikor volt a kezdet?
– 1957 februárjában alakultunk. Nagyon sokáig mi voltunk az egyetlen nem hivatásos zenekar Magyarországon, és az egyetlen, akinek engedélye sem volt. ’59-ben sikerült valamiféle engedélyt szereznem. Nem is akart velem szóba állni senki. Majd a Róna Jazz, ami egy vendéglátó ipari vállalat volt Szolnokon, egy kislemezt jelentetett meg velünk. Utána nagyon sokat dolgoztunk az akkori ORI-val. Divat volt, hogy a Hofi csapat, az Express együttes, Koós János, járták az országot. Egy amerikai küldöttség vitt ki minket a látottak alapján Bécsbe. Készíthettünk felvételeket. Minden számot maximum háromszor játszhattunk el, de volt, amit egyszer kellett. Ebből lett egy komplett LP anyag. Ez volt az első lemezünk. Hihetetlen siker lett. Az oroszok rögtön megvettek belőle százezret.

Benkó 3– A folytatás is ilyen nehézkesen ment?
– Nem panaszkodhatom, mert minden második évben kiadtak egy lemezünket. Rengeteg érdekes dolgot éltünk át. Van a lemezfelvételnek egy olyan stílusa, amikor a dobos kalitkában ülve dobol fel mindent, a bőgős fülhallgatóval, a fúvósok mindettől több tíz méterre zenélnek, és ezt keverik össze. Az amerikaiak úgy kezdték, hogy hoztak egy láda sört és azt mondták, hogy álljunk oda, ahová akarunk. Beállt az egész zenekar egy sarokba és zenéltünk. Hozzá sem nyúltak. Úgy adták ki, ahogy elsőre feljátszottuk. Ma is büszke vagyok rá, mert gyönyörűen szól az anyag.

Benkó 5– Ha egy nagy fehér falon húznád a strigulákat minden koncert után, sok fehér felület nem maradna rajta.
– Mint mérnök ember, a legelső pillanattól írtam, hogy hol voltunk. Tízezernyolcszáz nyolcvannyolc előadás! Kimondani is szörnyű. Néha én is csodálkozom azon, ha felmegyek a színpadra, hogy miért is vagyok még mindig ott? Most is imádom. A színpad az a hely, ahol szeretek lenni. Ma egy koncerten elvárják a nagy technikát, sokszor a látványosságot, de a zenei tudás nélkül ezek az elemek semmit sem érnek. Én szerencsés vagyok, mert a mellettem színpadon lévők mind kiváló muzsikusok. Mindenki kap a műsoron belül egy-egy szóló részt. Nem véletlenül mondják talán, hogy a világ legjobb zenekarai között említenek bennünket.

Benkó 9– Mennyire tudjátok változatni a műsorokat?
– Csak a videó megosztón van kilencszázötven számunk. Természetesen ez nem az, amit játszunk. Még mindig próbálunk, persze nem annyit, mint régebben. Állandó vendégünk Berki Tomi, s az természetes, hogy össze kell simítani a dalokat. Lemezen ezernégyszázhatvan dalunk van. Az a célom, hogy vagy huszonöt órányi aktív anyagot tartsunk életben, amit bármikor bemondhatok és a zenész kollégáknak van öt másodpercük, hogy kapcsoljanak.

Benkó 8– Lesz egy koncert, ami a Te születésnapod alkalmából kerül megrendezésre.
– Október 9! Tulajdonképpen az egész évet a hetvenöt éves koromnak szántam. Egy kis összegzés. Nem fejezzük be. Nem az utolsó koncertek egyike lesz. Utoljára, a zenekarnak volt az ötven éves jubileumi összefoglalója, most az esemény az én életem hetvenötödik évének jegyében kerül megrendezésre. Nagyon boldogan éltem az életemet. Szinte minden kitüntetés osztályrészül jutott, de a legfontosabb, hogy zeneileg hihetetlen mennyiségű és értékű anyagot tettem le az asztalra.

Benkó 2Jöttem hazafelé a koncertről, pár méterre, egy boldog pár mutatta be hihetetlen tánctudását az utolsó taktusokra, egy az utcára leterített szőnyegen. Amit pedig én gondolok a Benkó sikerekről az az, hogy a legcsillogóbb rivaldákban való szereplés után is megmaradtak mindannyian embernek. Szívesen beszélgetnek a nézőkkel mindenféle sztárallűr nélkül. Sándorral, egy Sztárbarangoló műsorom kapcsán, Keszthelyen sétáltunk a városban. Olyan szeretet vette körül, amit ritkán tapasztaltam a zenészeknél. Mindenkihez volt egy kedves szava, s nem csak a honfitársaim ismerték fel, hanem a külföldi turisták is. Egy német csapat jegyezte meg: „Itt a világ legjobb zenésze!” Ezt élhette át az Óbuda Fő terére ellátogat több ezer ember is. Holnap Tihany, aztán Törökország várja Őket, s ki tudja hány helyen szerez örömet még az embereknek a Benkó Dixieland Band.

Benkó 11Kép és szöveg: Koncz Dezső

There are 3 comments

  1. Hevesi Henriette

    “Tartozok”… “Benkó-ék”
    Tisztelettel kérem, alkalmazzanak helyesírás-ellenőrzőt, vagy olyan cikkírót, aki nem lógott az általános iskola alsó tagozatának nyelvtan óráiról!!! Ez így a cikkíróról állít ki rendkívül durva szegénységi bizonyítványt…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s