OLASZOS ÍZEK PÁRKÁNYBAN

DSC_0346Pár éve jártam Olaszországban, és ami leginkább megmaradt bennem, járva a városokat, hogy pizzát ettem pizzával. Addig elképzelni sem tudtam, hogy hányféle elkészítési módja létezik az ételnek. Kicsi, nagy, óriási, szeletelve, egybe, emeletes formában, ezernyi ízesítéssel. Egy volt mindegyikben közös, hogy kemencében készült.

DSC_0353A napokban Párkányba kaptam meghívót, amolyan próbaüzemre. Napokon belül megnyílik a Welya Panzió keretein belül egy vadonatúj kávézó, ahol házi sütésű péksütemények illata vonzza majd be a vendégeket, a sétáló utcáról. A rendkívül kulturáltan berendezet helyiség ékessége, az egyik sarokban megbúvó kemence, ahol természetesen pizzák készülnek már most is.

DSC_0364Naponta három legény szorgoskodik a sütés tudományának elsajátításában, hogy nyitásra minden pontosan úgy működjön, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A fatüzelésű kemence, a forró nyári napokon nem a legkellemesebb környezet, de ott jártamkor, igen nagy kedvvel állt hozzá Francisco Mouanda, aki önmagában is érdekes jelenség, hófehér ruhájában.

DSC_0375Őt kérdezhettem munkájáról és természetesen saját magáról.
– Szlovákiában vagyunk, Te pedig láthatóan nem csak ide való felmenőkkel rendelkezel.
– Édesanyám, Takács Krisztina ide való, édesapám Magloire Movanda Afrikából származott. Én már Párkányban születtem, itt vannak barátaim. A család miatt beszélem a franciát, a szlovákot és természetesen a magyart. Kanyargós az életutam, mert először labdarúgó akartam lenni és indult is szépen a karrierem, de egy baleset ennek az álomnak véget vetett. Édesapám segítségével Franciaországban éltem és ott tanultam, de nem ment annyira a nyelv, úgyhogy visszaköltöztem Párkányba.

DSC_0378– A pizza készítés ekkor jött?
– Rögtön nem. Kamionoztam is, de legjobban a zene érdekelt, a rap. Szöveget írok és elő is adom a dalaimat. A terveimben azért leginkább ez szerepel az első helyen.
– A pizza, mégis hogy került az „asztalra”?
– Ezen a gyönyörű helyen nyílik Párkány új ékessége, s adódott ez a lehetőség, így jöttem. Most azt kísérletezzük ki, hogy mi a legideálisabb idő a sütéshez a kemencében, ahol fával tüzelünk, s mik azok az ízek, amik különlegessé teszik majd a helyet.

DSC_0406– Az ember azt gondolná, pizzát készíteni a világ legegyszerűbb dolga. Így van?
– Nem. Alap a tészta, amit saját magunk készítünk, s ott dől el minden. Ha nem sikerül eltalálni az anyag igazi olaszos minőségét, akkor nem lesz jó a végeredmény. Lehet azt bárhogy ízesíteni, tucat termék lesz belőle. Mi vékony tésztát használunk és az elkészítése titok. Aztán az sem mindegy, hogy mennyit forgatjuk a kemencében a pizzát és a legfontosabb, hogy azt a pillanatot tudjuk elkapni, amikor ki kell venni az egészet a kemencéből. Fél perc késés és száraz, égett lesz az egész, vagy ha elsietjük, akkor sületlen.

DSC_0409– Ezernyi pizzáról hallottam. Itt a Welyában hány féle közül válogathat majd a vendég?
– Legalább húszból! A környezet is gyönyörű, úgyhogy élmény lesz nálunk fogyasztani, akár egy kávé mellett is.

Aki sétál majd a városka korzóján, bizton talál ízlése szerinti ebédet vagy vacsorát. Pizzát imádó barátom említette, hogy egy-egy kiválóan elkészített szelet miatt, képes kilométereket autózni. Gondolom, Esztergomból is át fognak sokan jönni, megkóstolni Párkány új ízeit, ha pedig arra jár kirándulóként valaki, egy kávéra, péksüteményre és pizzára érdemes lesz betérni a Welyába.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s