A „KIRÁLY” VÍZIBÁZISA

K 4Korán érkeztem. Nagyon korán. Volt még vagy egy és fél óra, a sajtótájékoztató kezdetéig. A stégen hihetetlen forgalom volt. Edzésből jöttek fiatalok és indultak mások, megkezdeni a napi penzum teljesítését. Félre is álltam kicsit, hogy ne zavarjak. Néztem az enyhén fodrozódó vizet. Az idő sem volt túl barátságos, s sötét képét mutatta a holtág is. Az eső is ejtett egy két könnycseppet, mintha tudta volna, mi játszódik le bennem.

K 1Eszembe jutott az a sok verseny, ahol a képernyő előtt felugorva üvöltöttem, s velem egy ország, Kolonics György aranyérmei után. Hányszor húzhatta a lapátot ezek ellőtt a stégek előtt? Hányszor indulhatott innen és érkezhetett fáradtan a kikötőbe? Igaz, az Ő „hazája” pár méterrel odébb, a Csepel Szakosztályának a telepe volt. 2008. július 15-e szörnyű nap azok számára, akik ismerhették, de az egész sporttársadalmat megviselte Koló hirtelen halála.

K 2S, amikor ezen elmélkedve hirtelen megfordultam, olyan szürreális volt a nevét látni a bejárat felett. Az emberek, pedig már gyülekeztek a Magyar Kajak- Kenu Szövetség sajtótájékoztatójára. A meghívás aktuálitása, hogy átadhatóvá vált, az igen komoly viharkárok után is  felújított komplexum.

K 3 Amint, azt Baráth Etele elmondta, végre a hazai versenyzők, méltó körülmények között készülhetnek a világversenyeken való megmérettetésre. Gyönyörű konditerem, vendéglátásra alkalmas szobák, kellemes környezet és a Duna egyik legszebb edzőpályája, amely most már alkalmassá teszi a területet a nemzetközi életbe való becsatlakozásra is.

K 5Amint, azt megtudhattuk, hogy ezzel a fejlesztések nem fejeződtek be. Schmidt Gábor beszélt arról, hogy a hajótárolók megépítése után, kifejezetten hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Kolonics György Vízisport Központ környezete is olyan kialakítást nyerjen el, amely a szemet is gyönyörködteti, praktikussága mellett.

K 6A sajtótájékoztató után, pár szót tudtam váltani Kozmann Györggyel is, aki az utólsó időben párja volt Kolónak és ma a Kolonics Alapítvány elnökeként igyekszik ápolni a legenda emlékét.
– Nagyon érdekes, hogy az emlékek nem halványodnak, hanem évről, évre erősödnek. Minden évben rendezünk egy fáklyás felvonulást a vízen. Egyre több fiatal vesz részt rajta. Vándorkiállításunk pedig, nem csak azoknak szól, akik űzik a sportágat, hanem mindenkinek, aki a sportot kicsit is szereti.
– Ha azonnal kell válaszolnod arra, hogy mi jut eszedbe először Koloról, akkor mit mondanál?
– A szegedi világbajnokság 2006-ban. Pályafutásom egyik olyan mozzanata volt, amelyik szakmailag kiemelkedik a sorból. Világbajnokok tudtunk lenni, óriási fölénnyel, hazai közönség előtt. Ha emberi oldaláról közelítem meg a dolgokat, akkor határozottan, ez volt az a pillanata a közös pályafutásunknak, amikor meg tudtam szerezni Kolonics Gyuri igazi bizalmát. Nála, a szakmai és a baráti bizalom szorosan összhangban volt. Ez az, ami a sok közös dolog mellett is, a legfeledhetetlenebb emlék.

K 7– A bejáratnál ki van állítva egy hajó, telis-teli Kolonics György fotóival.
– Ez, egy teljesen új hajó, nincs is használatban. A kuratórium elnöke lettem és Angyal Zoli, az eddigi elnök munkáját, mindenképpen tovább szeretném vinni. Ezen felül természetesen, meg szeretnék jelenni olyan elemekkel, amelyek erősítik az emlékeket és népszerűsítik a sportágat. Ott tudunk lenni versenyeken és elérni azt, hogy a lehető legtöbb ember lássa azokat a relikviákat, amiket Kolonics György hagyott hátra.
Az azért egy rettentő érdekes adat, hogy a sportág a legutóbbi, alig egy hete véget ért világversenyén, fiataljaink több érmet szereztek hazánknak, mint a minket követő három ország együttesen. Tartalék energia tehát van, s valószínű, hogy a Kolonics György Vízisport Központ, még inkább hozzájárul ezek kiaknázásához.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s