SING-SING FOGSÁGÁBAN

Van egy emlékem. Szubjektív nagyon, de a mai cikkem bevezetőjének, igencsak megfelel. Nem tagadtam soha, diszkóztam hosszú éveken keresztül. Mondták rám akkoriban, hogy népbutító, fiatalok ízlésének rombolója vagyok. Nem mentség, de elég jó jövedelem volt, s bár kedvenc zenei világomtól igencsak messze állt, egész szép sikereket könyveltem el Joker névvel.

S 1Divat volt akkoriban meghívni sztár előadókat, akik eljöttek. Pontosan úgy érezhették magukat, akár egy koncerten. Nem is tudom már hol szórakoztattam fiatalokat, ahol háromszáz ember férhetett be, teljes telt ház esetén. Olyan este nem volt, hogy ne kényszerítették volna belőlem a „Halál a májra…” dal lejátszását. Amúgy is szerettem, de a szám, mégsem a diszkó műfaj csúcsát jelentette. Gondoltam egy merészet és meghívtam vendégnek a srácokat. Abaházi Csaba és Hangya jött.

S 9Órákkal a buli előtt tudtam, hogy soha annyian nem jelezték érkezésüket, mint a Sing- Singre. Beszereztem négy olyan hangfalat, amelyek „vitték a hajat” erejükkel, s varázsoltunk aznap este olyan rock hangulatot, ami azért a diszkókra nem volt jellemző. Előtte is, de attól kezdve kétség nem volt, hogy rabja lettem a Sing- Sing börtönének.

S 3Rengeteg idő telt el a kezdetek óta, mire eljutottam a Barba Negra Trackbe, a vadonatúj lemezbemutató koncertre. Mivel elég korán érkeztem, minden színpadra lépő zenészt meg tudtam szólítani. Az első Váry Zoli volt.
– Az én lelkemben, a mai napig dobos vagyok. Van olyan zenekarom, ahol a dobok mögött ülök. Az, hogy most a Sing- Singben gitározok, csakis az elődöm tehet. Amikor két évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy csináljuk újra – mert van értelme, van rá igény – akkor az alapkoncepció az volt, hogy minél több eredeti tag legyen színpadon. Hangya azt mondat, hogy Marci, Te tudsz gitározni, dobosból pedig sokan vagytok, a Tiéd a mikrofon!
– Miként éled meg a zenekar mai működését?
– Bennem a dalok, ma is dobosként jönnek. Bár, gitározom a színpadon és az a Kiss Forever Band mellett természetesnek tűnhet, bennem a dalok, mindig dobosként szólnak.
– Kevés elfoglaltabb zenészt tudok elképzelni nálad. Lehet ezt egyeztetni?
– Szerencsére, Hangya ezt teljesen kézben tartja. Nincs sok bulink, de az mind fontos!

S 6A szólógitár birtokosa a kezdetek óta Csarnoki Antal.
– Kalandos volt a zenekar élete, de ahogy elgondolom, mi „meglétráztuk” a sikerig vezető utat. Egészen lentről kezdtük és országosan az egyik vezető rock zenekar lettünk. A siker csúcsán hagytuk abba.
– Új lemez, négy új alkotással, ma milyen a zenekar?
– Csúcs! Megtaláltuk egymást és Sipos Tomi személyében egy új énekest.
Tizenöt dalból, öt az új és a régieket is Tomival vettük fel. Nekem az zenei életem nagy részét töltötte ki a Sing- Sing. Ritkán lépünk színpadra, de az akkor nagyon jó.

S 4

Hangya nélkül a zenekar feltehetően, ma nem állna színpadra. Gondolom, Ő az az ember, aki kis hazánkban, a legtöbb együttesben van jelen.
– Hat, vagy talán hét formáció van mögöttem, de ezt én nem érzem soknak. Elindulunk, mondjuk kedden és vasárnap érünk haza. Valahol mindig van buli.
– A szíved közepén a sok zenekar közül melyik szerepel?
– Amikor a Sing- Singgel vagyok színpadon, természetesen az, de ha a Zorall a főszereplő, akkor azt szeretem a legjobban, de ugyanígy vagyok a többivel is.
A rock zenében rettentő nagy recesszió volt. Sok zenekar oszlott fel, mert nem érezték a helyüket a zenei palettán. Mi sem működtünk. Benne volt a levegőben, hogy kellene valamit csinálni, de ez többszöri nekifutás után sem sikerült. Megvásároltam a kiadói jogokat, aztán Abaházi Csaba részéről jött egy kósza ötlet, hogy kellene folytatni. A kezdeti lelkesedés elhalt, de a ”bogár” ott maradt a fülekben.
– Az akadály tehát az énekes személye volt?
– Mindenki készen állt a folytatásra, de hiányzott a hang. Anti ajánlotta Sípos Tomit, az Irigy Hónaljmirigyből, ahol együtt zenéltek. Az első meghallgatáson, Tomi kapásból elénekelte az összes dalt. Mint kiderült, gyerekkora óta rajongója volt a Sing- Singnek. Még a hang karakter is stimmelt.

S 2Sipos Tomi, ma három formációban is frontember.
– Mindhárom belefér a zenei ízlésembe.
– Akkor, mit gondoltál, amikor először megkeresett Hangya?
– Az járt a fejemben, más együttesek példájából, hogy az énekes váltás egy sikamlós kérdés. Volt is bennem félsz, egészen annyira, hogy az első fellépés előtt belázasodtam az izgalomtól, pedig vagy ezer buli volt mögöttem, viszont a srácok nagyon hittek bennem és ez átsegített a kezdeti bizonytalanságon. Bejött!
– A Te életedben a rock fontos szerepet játszott? Mióta?
– Amikor, meghallottam a Scorpions „Black aut…” számát, eldöntöttem, hogy rock énekes leszek. Belülről, abszolút rockernek érzem magamat, pedig, amit az Hónaljmirigyben vagy új zenekaromban, a WS Telepopban művelek, az teljesen más. Sok zenét hallgatva és énekelve tágult a zenei világom.

S 7Aki, legtöbb idejét tölti Hangyával, az a dobok mögött varázsol.
– Váry Zoli előtt voltam először tagja a Sing Singnek, de elvittek katonának. – mesélte Boros Péter.
– Bakeliten jelent meg az akkori lemezünk, ami akkor nagyon nagydolognak számított. Emlékszem, néztük a borítót, napokig. Élmény volt.
– Rengeteg zenekarban játszol. Hogyan van a fejedben ennyi dal, az egész repertoár?
– Ez talán egy adottság. Lehet, hogy különleges. Előfordult, hogy be kellett ülnöm egy zenekar koncertjére egyszeri meghallgatás után. A bulit eldoboltam, mintha több éve a tagja lennék a formációnak. Az természetes, hogy a Sing- Sing dalok álmomból felébresztve is mennek.

S 8A beszélgetések után a Barba Negra Trackban lassan gyülekeztek a nézők is. Voltak a középkorosztályból sokan, de megérkezett egy anyuka, két csemetéjével is. A legtöbben az alkalomhoz illő Sing- Sing pólót viseltek, mint az a felettébb csinos két hölgy is, akik sörös korsóval a kezükben, valószínűleg már a Zorall Sörolimpiára „gyúrtak”, amely az Európa Kempingben lesz augusztus 27-29-én. Még nem maradtál le róla, de igyekezned kell, mert a műsor szenzációs!

S 5

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s