BEINDULT „ZENEVILÁG FŐVÁROSA”!

Sziget 3A „bemelegítő” nap után, elindult az igazi fesztivál hangulat a Szigeten. Már kora délután célba vettem a bejáratot, s nem kis meglepetésemre alig volt forgalom, mert már majdnem mindenki bent volt. A kapuban a biztonsági szolgálat alapos munkát végzett. Minden táskát, bőröndöt precízen átnézett, kimondottan udvariasan, kellemes napot és jó szórakozást kívánva.

Sziget 1Sziget 6

Határozottan az volt a szándékom, hogy minél több érdekes embert szólítsak meg, és ha engedik, le is fényképezzem őket. Rögtön a bejárat után, fel is tűnt egy srác, tetőtől-talpig tetoválásaival. Neve alapján Hermanni, harcost jelent, de a testére vart nő és virágok, a szelíd tekintet nem ezt sugallta.
– Barátommal jöttem Finnországból és már harmadszor vagyok Magyarországon, igaz Budapestből még semmit sem láttam. Csak a fesztivál és a zene érdekel. Azt gondolom, hogy ez a világ legjobb bulija.

Sziget 7Sziget 11

Megköszönten a rövid mondandót, de a fiatalok indultak is sátorhelyet foglalni én pedig sétáltam további alanyokat találni. A nagyszínpadom már zenélt a Gentleman, s bár a Nap erősebben sütött, tömeg táncolt ugrált a kiváló zenére. Legtöbben az árnyékba húzódva figyelték a történteket.
Egy alig tizenéves fiú, szülei lábainál ücsörögve még zajvédőjét is felvette, megelőzve a halláskárosodást. Pár méterrel odébb egy korosabb házaspár ringatta magát, feltűnő öltözetében. Nevüket nem akarták elárulni.
– Veronából jöttünk – mesélték. Ha tehetjük, járjuk a világot, a fesztiválokat. A Szigeten először vagyunk, de Magyarországon már háromszor is turistáskodtunk. Mi, azért már kicsit kényelmesebbek vagyunk, mint a körülöttünk lévő fiatalok és szállodában lakunk, de megdöbbentünk, hogy milyen sokan vannak itt és, hogy milyen jó a hangulat. Lehet, hogy nem vagyunk már húszon évesek, de szívünkben még ott a szerelem és a zene szeretete.

Sziget 5Sziget 4

Ahogy, tovább léptem, jött velem szemben egy csinos hölgy, aki, egy magasra emelt táblával hirdette, hogy ma van a születésnapja.

– Angliából jöttem a barátnőmmel és lehet-e ennél szebb születésnapom!? – lelkendezet, széles mosollyal arcán.
Aki, csak arra járt gratulált is, mint alkalmi családtag. Egy fiatalember még egy locsolással is „megajándékozta”, ami a rekkenő hőségben igazán elkelt. A spriccelésből jutott bőven az ugrándozók között is, de ezen nem háborodott fel senki, inkább megköszönte a vizes játékot. Nekem kellett csak vigyáznom, elsősorban a fényképezőgépre, mert az annyira nem szereti a nedvességet, s szándékomban állt még több fotót készíteni az első napon.

Sziget 2Sziget 8

Volt is mit lencsevégre kapni, mert annyi gyönyörű nőt, egy helyen, ritkán lát az ember. Ez idáig meggyőződésem volt, hogy a mi lányaink a legszebbek a világon, de a látottak alapján ezt a meglátásomat egy kicsit felül kellett bíráljam, ami remélem, a fotókból is kiderül.

Sziget 9Sziget 10

Az kimondottan feltűnő volt, hogy a fesztivál e napján magyar szót, kevesebbet lehetett hallani. A „táborlakók”, szinte mindannyian külföldről érkeztek, mint azok a Németek, akik lakókörnyezetüket a lehető legkényelmesebbé varázsolták, nyugággyal felszerelkezve. Szemmel láthatóan és füllel hallhatóan kiválóan érezve magukat. Az emelkedett hangulat, persze nem csak rájuk volt jellemző. Egy vidám, mosolygós „állam” volt az egész fesztivál.

Sziget 12Sziget 13

Azért találkoztam a külföldi táborozók között magyarokkal is, mint a földön „porosodó” sráccal, aki örült a fényképnek, amely róla készült. Vagy az a Postaszolgáltatást reklámozó hölgy, aki szépségével hívta fel magára figyelmet, miközben a postaládának öltözött fiatalemberre próbált felragasztgatni levelező lapokat.

Zajlott az élet és fényképezett mindenki, mindenkit. Többnyire természetesen a telefonokkal igyekeztek megörökíteni, elsősorban magukat, de láttam fényképezőgéppel, alanyra vadászó hölgyeket is, akik ha találtak egy szimpatikus arcot, azonnal kattintottak.

Sziget 14Természetesen a zenei kínálaton kívül – amelyről a következő napokban számolok be – volt ezernyi lehetőség mást csinálni. Szalai Dáviddal egy olyan sátorban beszéltem, ahol téma volt az emigráció.
– Huszonegy éves vagyok. Két éve élek Franciaországban és az ottani egyetemen tanulok politika és gazdaság szakon. Az egyetemünkön létrehoztunk egy csoportos honlapot, diáktársainkkal. A témáról mindig két nézőpontot mutatunk be, hogy az olvasó el tudja dönteni, hogy szerinte mi a helyes.
– Franciaországból, hogyan látod a hazai migrációs kérdést?
– Nem tudom igazán, mert úgy tűnik, hogy nem objektívek egyes források. Szerintem az mindenképpen fontos, hogy ez nem egy fekete-fehér téma. Kihívás, amivel minden országnak meg kell küzdeni. Franciaországban az integrációs kérdés például csak részben sikerült. Az elmúlt egy évben pedig még bonyolultabbak lettek a dolgok. Ha úgy vesszük, én is bevándorlónak számítok már két év óta. Azt gondolom, ha a szabályok be vannak tartva, a migráció egy működőképes dolog.

Sziget 15

Pár méterrel odébb aztán beszélgettem pár mondatot Szöllősi Tamással, aki Kolozsvár városát képviseli és ifjúsági nagykövetként, amely 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa. Egy hét múlva kerül megrendezésre a Magyar Napok esemény, amelyről reményeim szerint tudósítást is kapunk.

A sétáló utcán hazafelé baktatva, megálltam még a cirkuszvilág színpada előtt, ahol artisták szórakoztatják egész délután az érdeklődőket. Ott jártamkor éppen, egyszemélyes mutatványával láthattam a hölgyet, aki hajlékonyságával, karikáival és bábu partnerének tangó táncával csalt mosolyt a nézők arcára.

Sziget 16Számomra ez volt a Sziget első napjának fényképekben is bemutatható látnivalója. A főszerep természetesen a zene, amelyről azért nem marad le az olvasó, aki naponta nyomon tudja követni az eseményeket.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s