IRÁNY MILÁNÓ! START A VILÁGBAJNOKSÁGRA.

Sajtótájékoztatóra invitált a meghívó. Válogatott kajakosaink, kenusaink jelentek meg egy utolsó haza beszélgetés lehetőségére az újságírók, televíziósok körében. Évek óta hozzászokott a közvélemény ahhoz, hogy tucatjával szállítja a sportág az érmeket, remek helyezéseket a világversenyekről. Milánó, azonban egy kicsit mást jelent majd versenyzőinknek. Baráth Etele mondta el bevezetőjében, hogy miért is.

K-N 2„Idén nem elsősorban érmekért, hanem kvótákért megyünk a világbajnokságra, ami azt jelenti, hogy ezúttal többet jelenthet nekünk három hatodik helyezés, mint két megnyert arany – kezdte mondandóját Dr. Baráth Etele, a sportág első embere, aki azért gyorsan hozzátette, hogy a gyorsasági válogatott az elmúlt évekhez hasonlóan, szeretné idén is elnyerni a legsikeresebb nemzetnek járó címet a versenyen. – Hosszú-hosszú évek óta az olimpiai versenyszámok tekintetében a kajak-kenu Magyarország legsikeresebb olimpiai sportága, ezt a büszke titulust annak ellenére is megtartanánk, hogy talán egyetlen más sportágban sem koncentrálódik ennyire egyetlen versenyre a kvóták megszerzésének esélye.”

K-N 3K-N 5

Sort került egy jelképes slusszkulcs átadására, amit a legújabb szponzor, a Mercedes nyújtott át a szakágnak. Meg is kérdeztem Sztipichné Kozári Erikát, a Mercedes-Benz Hungária Kft marketing és PR vezetőjét, hogy miként esett a választásuk a sportágra.

– Néhány évvel ezelőtt indítottuk útjára a „Világszínvonal Magyarországon” kampányunkat, amelynek az a lényege, hogy büszkék vagyunk a magyarok minőségbeli maximalizmusára. Olyan kulturális eseményeket, sportágakat szólítottunk meg, akik jó hírünket viszik a világba. Ilyen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Zeneakadémia. Sportban, a Magyar Kézilabda Szövetségre esett a választásunk először és ott Arany Fokozatú Támogatóként vagyunk jelen, aztán jöttek a vívók, akik szintén elismerésre méltó eredményeket érnek el. Azt gondolom, a kajak-kenu sportág szereplése önmagáért beszél, s így természetes volt a szponzorálás.

K-N 6Természetesen a „csapatról” fotók készültek a világ egyik legszebb autója mellett az indulás utolsó óráiban. Forogtak a kamerák, kattogtak a fényképezőgépek, s indult a riportalanyokra való „vadászat”. Elsőként az egyik legfiatalabb utazót szólítottam meg.
Egy új páros, Nádas Bence és Boros Gergely képviseli majd a magyar színeket K-2 1000 méteren, a szerdán kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Bencét kérdeztem, hogy egy fiatalember, húszon innen miként jut el a világbajnokságra?
– Kell egy olyan toló ember, akit “beszerezetem”. Persze, egy párosnál elsősorban az számít, hogy a technikák mennyire passzolnak. Ha megvan az összhang és annyit dolgozunk, mint mi, akkor abból nagyon jó eredmények tudnak kijönni.
– Kajakozni mikor kezdtél?
– Hiperaktív gyerek voltam. Más sport alapjaival hiába is próbálkoztam, egyszerűen nem értettem hozzá, mígnem megoldásként lehoztak kajakozni. Először a társaság jött be, aztán az is kiderült, hogy érdemes ezzel komolyabban foglalkoznom.
– Új a páros, milyen esélyekkel indultok?
– Nagyon jól megy alattunk a hajó. Bízok egy dobogóban, az első cél az olimpiai kvalifikáció. Erősek az ellenfelek, de dolgoztunk annyit, hogy annak eredménye kell, legyen.

K-N 7Pál Zoltán „tanítványával”, Dudás Miklóssal egy átlag magasságú riporternek nem egyszerű riportot készítenie, mert vagy le kell ültetni a kajak-kenu sport egyik legnagyobb tehetségét, vagy pipiskedve kell magasra tartani a diktafont. Nekem ez utóbbi jutott.
– Miként éled meg az esélyességet?
– Mondhatnám azt is, hogy nyom, de igazából ezzel nem szabad foglalkozni. Próbálom pozitívra fordítani az eredményvárást. Fel vagyok készülve, nem hibázhatok.
– Az ellenfeleidet feltérképezted? Mit tudsz róluk?
– Távomon, a kétszáz méteren van négy-öt olyan ember, akik mindig ott vanak az élmezőnyben a világversenyeken. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évekhez képest én magasan most vagyok a legjobb. Most csináltam végig úgy mindent, beleértve a pihenést, a regenerációs időszakot is, ami a lehető legoptimálisabb. Azt gondolom, hogy ott leszek az elején.
– A kétszáz méter nagyon rövid. Szoktál közben gondolni valamire? Figyeled a taktikai utasításokat?
– Aki, gondolkodik, az már vesztett. Még ezer méteren is belefér egy hiba, korrigálható. Amikor jól zárom a versenyeket, azt figyeltem meg, hogy már előtte is csak az az egy van bennem, hogy nyerni kell. Mint egy terminátor, aki gyilkolni akar, ha nem így teszel „megesznek”.

K-N 4Miklós méreteit, erejét elnézve, már csak látványától megremeghetnek ellenfelei, miközben, Ő állandóan mosolyog. Még el tudtam csípni egy rövid beszélgetésre Kammerer Zoltánt is, akivel azért már régebb óta ismerjük egymást. Amikor a Sztárok és sztorik könyvem negyedik részét állítottam össze a legjobb hazai sportolókról, nem volt kétség, hogy benne lesz.

– A legtapasztaltabb résztvevője vagy a keretnek. Nem furcsa?
– Pont a napokban gondoltam bele abba, hogy nem is olyan régen, én voltam a legfiatalabb tagja a csapatnak a kilencvenes évek közepétől. Tavaly még nem voltam egyedül. Ott volt Kovács Kati Kökény Roland. Húsz éve nem gondoltam volna, hagy még itt leszek.
– Mi kell ahhoz, hogy ennyi versennyel a karodban, még élvezd a kajakozást?
– Legfontosabb minden embernél, nem csak az én esetemben, hogy valaki mennyire szereti a munkáját, mennyire az élete. Most sem találok benne rossz pillanatot.
– A lelkedben, mi játszódik le, ha készülhetsz az olimpiára?
– Öt már volt, ez lenne a hatodik. Amennyiben ez megvalósul, rekorder lennék az egész világon és természetesen Magyarországon is. Utolérném Gerevich Aladárt és ez nagy boldogság lenne.

K-N 8Mi, pedig drukkolhatunk sportolóinknak a vasárnapig tartó világbajnokságon. Hajrá lányok és fiúk!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s