ÍZÖZÖN

Pár napja böngészem a különféle oldalakat, az augusztus 20-i programok miatt. Hihetetlen dömping! Nem túlzás azt állítani, hogy akár minden négyzetkilométerre jutott fesztivál, kirakodóvásár, ünnepség, koncert vagy valamilyen más jellegű megmozdulás. A gasztronómiai rovatunk erősítése érdekében, a Várkert Bazár előtt zajló Magyaros Ízek Utcáját választottam.

Ízek 1Kocsival reménytelennek tűnt a helyszín megközelítése, de mint kiderült, a városi közlekedés sem volt egyszerű. Nagy kerülők, araszolás mindenütt. Aztán, amikor a buszmegállóból igyekeztem megközelíteni az eseményt, már messziről látszott, hogy a standok megtekintése is komoly akadályokba ütközhet. Ennyi embert ritkán látni egy helyen. Úgy tűnhet „éhes” nép vagyunk, s fontos számunkra a teli bendő kellemes érzete.

Ízek 3Ízek 2

Belépve a tömegbe, aztán azt sem tudtam, merre kapkodjam a fejem. Csodás illatfelhők áradtak felém minden oldalról. Azt rögtön láttam, hogy ha mindenhol megállok, érdeklődöm, kóstolok, soha nem jutok a végére a sornak. Találomra választottam érdekességet. Mindenképpen meg akartam kóstolni az Ország Tortáját, de meglátva kilométernyi sort, erről az ötletemről letettem. Azért az olvasó kedvéért megörökítettem egy szeletet a „hírességből”, annak a kedves hölgynek a kezében, aki kiböjtölve a sort, boldogan indult a kincsével, családja felé.

Ízek 5Ízek 4

A forgatagban, azért, azt kifigyeltem, hogy sok családi vállalkozás kínálta portékáit, s az árusításban, igencsak kivették részüket a fiatalok is. Olyan lelkesedéssel álltak hozzá a munkához, mintha legalább is előállítói lettek volna  a szalonnának, a méznek vagy a lekvárnak.

Ízek 7Ízek 6

Ahol, először igazán leragadtam, az a Balmazújvárost képviselő Virágoskert Bio Gazdaság. Olyan szalonnát, amit ők kínáltak szinte sehol nem láttam még, magamat piacjárónak tartva. Érdemes lenne egy későbbi időpontban külön is megtekinteni a hétköznapokban munkájukat.

Ízek 8Ízek 9

Igaz, ez érvényes lehet akár minden áruját bemutató termelőre. Tovább lépdelve találtam rá a tökmag különlegességeket bemutató „csapatra”. Nem tagadom, feleségem legnagyobb bosszúságára, szeretem a magokat rágcsálni televíziózás, olvasás közben és ez bizony óhatatlanul azzal jár, hogy pár szem földre pottyan, elgurul, lehetőleg olyan helyre, ahol meg sem látom. Nos, itt a kínálat lenyűgöző volt. Olajos, chilis, valamilyen zöldes árnyaltú kínálta magát kóstolásra.

Ízek 10Ízek 11

Sok időt itt sem tölthettem, mert egyrészt sodort magával a tömeg, másrészt éreztem, hogy lépésről lépésre, találok ezernyi érdekességet. A tökmag csodákon túllépve, egy családdal végighallgathattam a Herbatea Manufaktúra tulajdonosától, hogy az alapanyagokat a legjobb, bevizsgált termőterületekről gyűjtik, mert tudják, hogy a természet a legjobb éléskamra.

Ízek 13Ízek 12

Pár méterrel odébb, a Villányi Metzing Pincészetről megtudtam, hogy az első és eredeti borlekvár készítői. Ezeket a forralt bor ízű lekvárokat, vad és vörös-húsok, halak, sajtok és desszertek mellé ajánlják kísérőként, mártásként. Megint pár méterre, aztán az igazi vásári mézeskalácsokat is megtekinthettem, a több ezer emberrel egyetemben.

Ízek 14Ízek 15

A Pékszövetség standján szorgalmasan csomagolták a kenyeret, zsömlét, kiflit, alig bírva a forgalommal. A sorban állás az éttermek előtt sem volt kisebb, főleg, ha a táblán a kaskastöke pörkölt invitálta a megéhezett vándort.

Ízek 16Ízek 17

Népszerű volt Raj Ráchel tortatervező Flódnija is, amely családi recept alapján készült, s maga a csinos alkotó kínálta. Ha valaki lemaradt volna erről az ízek utcájában, akkor bizton pótolhatja valamelyik Budapesten lévő tortaszalonjukban.

Ízek 18Ízek 19

Fa kádban, kézzel a helyszínen dagasztott és formázott tésztákból került igazi kemencébe a csodásan ízesített lángos, s semmi kétség, a két fatüzelésű szerkezet alig bírta kielégíteni a hosszú sorban toporgó tömeget. Lehetett itt hallani olasz, francia, német, orosz nyelven érdeklődőt, akik kimondottan megkedvelni látszottak a magyaros ízeket.

Ízek 20Ízek 21

Nem is csoda, ha már csak az ételek neveit olvasva is összefutott a nyál az ember szájában. Szamoskérről érkezett a Szatmári-kukorica kásás töltött káposzta, a kötött tésztaleves vagy a szatmári szilvalekváros fánk. A pultnál sokan szorgoskodtak, de volt egy aranyos segéd is, úgy tizenévesen leste a szakma fogásait. A vendéglátást nem árt korán kezdeni.

Ízek 25Ízek 24

A gasztronómia nyalánkságain kívül, volt még egy másféle „ínyenc falat”. A színpadon a Hot Jazz Band zenélt, s jobb választás a környezethez illően nem is lehetett volna a rendezők részéről. A szokásos magas színvonalon játszottak Bényei Tamásék, remek hangulatot „szórva szét” hallgatóságuk közé.

Ízek 26S, ha közben pálinkát kívántam volna meg, hát abból is volt bőven a Csalló manufaktúra jóvoltából. Beleszédült az ember, ha csak végignézett az üvegecskék során. Üvegbe zárt hagyomány, így határozzák meg a Balatonalmádiból származó prémium minőségű kisüstit. Mint, ahogy az üvegek megszámolása is jelentős időt vett volna igénybe, az ezernyi ízű, színű marcipán pulton sem volt egyszerű végig nézni. Nem is gondoltam volna, hogy ebből az édességből is létezhet ennyi féle íz, szín.

Ízek 28Ízek 27

Tovább állva, a szemem megakadt egy standon, elsősorban a vásár legcsinosabb hölgyei miatt. Férfi legyen a talpán, aki a Csodaszarvas kolbászainak, ilyen kínálás mellett ellent tudott állni. Na, persze a szépség kevés lenne az áru eladásához, mert a vevő nem csak ettől lesz törzsvásárló. Az áru minősége is garancia a visszatéréshez.

Ízek 30Ízek 31

Ízek 29

Mint, ahogy Rimóczi László, a Grillázsguru is termékeivel szerzett magának nemzetközi hírnevet. Csodás kézműves csokoládék készülnek, akár egyedi kívánságok alapján. Művészien megkomponált édes virág csodák, ami az alkalmi standon elérhető volt. Lajosmizsén a Rimóczi-Art kínálatában a kínálat szinte végtelen.

Ízek 35Ízek 36

Sétám végén még beálltam a sorba, az év fagylaltjáért, amit a Sulyán Cukrászda kínált. Meghallgattam az alkalmi koncertet, amit erkélyéről egy ott lakó úriember produkált. Elment a délután. Rá kellett jönnöm, hogy ha mindent alaposabban szemügyre akarnék venni, augusztus 21-én vissza kellene térnem, persze ezt más is megteheti, akinek felkeltettem az érdeklődését.

Ízek 37Ízek 33

Ízek 32Ízek 23

Kép és Szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s