KAMMERER, IRÁNY A HATODIK OLIMPIA!

 

 

 

 

 

SONY DSC

Először, pár éve találkoztunk személyesen. Készült a „Szátok és sztorik” könyvem negyedik része, amelyben a kajak-kenu sport, előkelő helyen szerepelt a sportágak rangsorában. Zolit, egy edzésen tudtam elérni és először végignézhettem azt a hihetetlen energiájú szárazföldi gyakorlás egy óráját, ahol az edzők mérnöki pontossággal értékelték a furás időket, összevetve a szervezet által produkált eredményekkel. Nem lehet egyszerű eljutni a világ elejére a vízen száguldozva.

SONY DSC

Láttam Szegeden, ahol a hazai világbajnokság megnyerése után, úgy szakadt fel belőle az öröm, mint senki másból. Extázisban „üvöltötte” bele a világba a sikert. Azt gondoltam, hogy aki látta, soha nem felejti azokat a pillanatokat. Más sportoló számára, valószínűleg annyi elég lenne, amit Kamera összelapátolt az évek során, de Kammerernek még akkor sem volt az a végállomás.
A következő sorok a könyvből kerültek „átemelésre” cikkemhez. A fotók a Szegedi Világbajnokságon készültek.
Tíz emberből tíz említi nevét, amikor a férfi kajak-kenu sportra terelődik a szó. Tekintélye lett a világban, a sportoló társak között és közönség, a rajongótábor soraiban egyaránt. Már-már a nagy öregként emlegetik, pedig erről szó sincs, hiszen Kamera, KAMMERER ZOLTÁN három olimpiai és három világbajnoki aranya és hihetetlen sok egyéb rangú-rendű érme még messze nem a vég. Az ifjú titánokat meghazudtoló módon hajt edzéseken, s formáját látva borítékolhatóak a kiváló szereplések.

SONY DSC

– Derült égből villámcsapásként szakadt rám maga a sportág. Utcán nevelkedve elsősorban a grundokon rúgtuk barátokkal a bőrt. Példaképem volt Nyilasi Tibor, a másik pedig Farkas Bertalan. Tehát focista vagy űrhajós akartam lenni. Aztán még egy foglalkoztatott, mert apámmal egy vásár után jöttünk haza utánfutónkban a sok megvásárolt malaccal, amikor egy rendőr megbüntetett minket a túlterheltség miatt. Én csak annyit láttam, hogy apám egy köteg pénzt fizet a biztos úrnak. Ettől aztán rendőr is akartam lenni.
A focit komolyan is vettem, mert elkezdtem a Dunakeszi csapatában játszani. 1987. október 13-án otthon írtam a házi feladatot, amikor az unokatestvéremmel nagyon csúnyán összevesztünk. Jött haza szólni, hogy ő megy kajakozni. Akkor én azt sem tudtam, hogy ez mit jelent, csak azt láttam, hogy mehet, mert négykor a Duna parton kell lennie. Azt mondtam dühösen, én sem tanulok tovább, hanem megyek. Így jutottam le a vízre. Ő később abbahagyta én meg nem. Jöttek az eredmények, s ma a válogatott csapaton belül én vagyok a legeredményesebb versenyző. Neveznek is öregnek, pedig korra is van nálam idősebb. Szerencsére ma is fittnek, erősnek érzem magam, s remélem, tudom hozni életem egyik legjobb formáját a fontos versenyeken. Minden verseny után elemi erővel szabadul fel belőlem az öröm, pedig a győzelmet számtalanszor átélhettem nem is akármilyen mezőnyökben. Így volt ez egykoron a mini kajakos megmérettetésekben és ma sem kopott az érzés pedig huszonöt éve lapátolok. A mezőny ma nagyon erős, és ami pár éve még elég lehetett egy sima győzelemhez, hogy ma a döntőbe sem visz el. A legfontosabb szerintem az, hogy szeretem, amit csinálok.

SONY DSC

Ülök a képernyő előtt és figyelem a Milánóban történteket. Ez is „csak” egy világbajnokság! Drukkolok minden magyar egységnek, de legjobban Kammererért izgulok. Számára ez az egész nem csak arról szólt, hogy az érem színe milyen. Ha a kvalifikáció sikerül az olimpiára, márpedig ez a minimum elvárás, akkor egyedül a világon, Ő már a hatodikra készülhet. Belépett a világ sportolóinak legnagyobbjai közé.
Most második hely. Szép volt fiúk, szép volt KAMERA!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s