SZÜNET NÉLKÜL, KÁVÉSZÜNET

Keresgéltem a régi fotók között és találtam egy Rózsaszentmártonban készült, kissé már megviselt képet. Gyakran jártam a Popovics családnál. Náluk emberibb, tiszta, nyíltszívű emberekkel ritkán hozott össze a sors. Szerettem ott lenni. A vendégszeretet olyan természetesen áradt belőlük, mint az erdei forrás.
Akkoriban, televíziós műsorokat gyártottam, főleg a fiatalok részére. Karola és Gyuri, a két gyerek, zenélni tanult, s számomra nem volt kérdés a szereplésük. Gyuri volt az, aki énekelt, zenét szerzett. Iskolai megmozdulásokon jelentünk meg egy teljes stábbal és vagy kétórányi műsorral. Pár számmal Gyuri is fellépett, s azonnal kiderült, hogy ereje van annak, amit a színpadon csinál, főleg a tini lányok szívét megdobogtatva. A műsor megszűnt, s a történet is más utakra terelődött.

K 12K 4

Következő találkozásunkra, már évekkel később került sor egy budapesti kollégiumban, ahol a fiatalok főleg a művészetek rejtelmeibe vetették bele magukat. Itt találkoztam először Németh Ferivel, Fecóval.
Megint évekkel később, már az A38-as hajón kerestem meg Őket, ahol koncertet adtak, immár zenekari kísérettel. Előadás előtt sikerült a Kávészünet alapítóival beszélgetnem. Gyurihoz szólt az első kérdés.
– Hogyan találtatok egymásra?
– Kilenc, tíz éve ismerkedtünk meg egy kollégiumban. A közös zenélés is innen eredeztethető. Elindult valami, de az első komolyabb megmérettetés, nyilvános megjelenés az volt, amikor jelentkeztünk egy tehetségkutató versenyre. Attól kezdve járjuk az országot, lett Managerünk, aki egyengeti az utat.

K 5K 9

– Fecó?
– Szobatársakként a kezdetekkor napi kapcsolatban voltunk. Rengeteget beszélgettünk, barátkoztunk. Amikor zenéltünk egy-egy alkalommal, még csak hobby volt. Hamar kiderült, hogy a verseket mindketten nagyon szeretjük és így kapcsoltuk össze a zenével az irodalmat.

K 11K 2

K 10– Verseket mi alapján válogattok ki megzenésítésre?

– Van egy Trendhagyó Irodalomóra műsorunk – mesélte Gyuri. Ezzel járjuk az iskolákat és ezért igyekeztünk elsősorban a kötelező tananyagot a programba illeszteni. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a kevésbé ismert költők művei is eljussanak a hallgatókhoz. Tematikusan válogatunk. József Attila, Ady Endre, a kortársak közül Juhász Magda, Varró Dániel vagy éppen Karafiáth Orsolya és még sokan szerepelnek egy koncerten.

K 7– Az alapfelállítás egy gitár és ének volt. A hangszer a tiéd Fecó. Mióta tanulod?
– Ének-zene tagozatos iskolába jártam, aminek így utólag nagyon örülök. Kórusban is énekeltem, s egyébként is érdekes a pályaválasztás, mert a gyerekek legtöbbje nem tudja még akkor, hogy mi akar lenni. Én is informatikát kezdtem tanulni és lehet, hogy ennek köszönhetően vagyunk így egymás mellett Gyurival. Magát, a gitárt nem tanultam, de a koleszben, a szünetekben rengeteget játszottam és szenvedéllyé vált a hangszer.
– Ma már, a megszólalás, felállítás más, mint a kétszemélyes formációnál. Kellett ehhez egy zenekar.
Erre először Gyuri válaszolt.
– Elég rég óta működik az ilyen felállás. Van trió is egy dobbal, de a komolyabb megszólalás mellé, érkezett basszusgitár és billentyű. Dinamikusabb, táncolhatóbb.

K 13K 8

Fecó folytatta.
– Igyekszünk a populárisabb vonulat felé terelni az egészet, mert sajnos a vers önmagában nem lenne annyira népszerű a fiatalság körében, mert mondjuk, rossz jegyet kapnak irodalom órán és sokszor az marad meg bennük, hogy ez nem jó dolog. Kaptunk rengeteg olyan levelet, hogy meghallgatták háromszor a megzenésítést és jött az ötös. Vannak az elődeink, mint a Kaláka, de mi egy könnyedebb, a fiatalok számára emészthetőbb módon visszük el a nagyon komoly mondanivalót.

A koncerten igazán vegyes társaság jött össze. Szinte a nyolcvan éves nagymamától, az alig tizenéves gyerekekig, sokan voltunk. A „parkett” legnagyobb százalékát azonban a húszon inneni és alig túli fiatalok tették ki. Öröm volt hallani – kár, hogy a tudósítás nem hangos – hogy „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…” Persze, aki lemaradt vagy nem is tudott róla, a srácok oldalain elérheti a kedvenc verseket a világ bármely pontjáról. Csak be kell írnia, hogy KÁVÉSZÜNET!

K 6Végezetül legyen itt Gyuri és Fecó hitvallása:
A versnek mindenütt helye van. Olyan értékeket tartalmaz, melyet más forrásból nem tudunk megszerezni. Nem szabad, hogy ez az élmény kimaradjon vagy háttérbe szoruljon a mai fiatalság számára. Sokan nehezen barátkoznak meg a verstanulással; többek között ebben segít a Kávészünet, hiszen a Trendhagyó Irodalomóra program által most már bizonyított, hogy megzenésítve sokkal könnyebb és egyszerűbb verset tanulni. Így a kínkeserves szavalatok helyett a diákok végre jó irodalomjegyeket, ezáltal sikerélményt szerezhetnek, ezzel a tantárgyat, s azon keresztül az irodalmat, a kultúrát is közelebb érezhetik magukhoz, és a tanárok és a diákok egyaránt pozitívabban mehetnek be egy-egy órára. Az interaktív órák és a parti hangulatú koncertek mellett évente több alkalommal kórházban kezelt gyerekeknek, idősek otthonában és hajléktalanszálló lakóinak szerez örömet az együttes.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s