VÍZILABDA EXPO

Szeretem a vízilabdát. Azt nem állítom, hogy értek is hozzá, de fotózásába elég alaposan beleástam magam. Rengeteg mérkőzésen jártam, s nem csak írtam róluk és fényképeztem az eseményeket, hanem kimondottan élveztem is a játékot. Készülődve a szeptemberi „seregszemlére” egy kicsit utánanéztem a kezdeteknek.

V 1„Az első, a Londonban, a Crystal Palace uszodájában vívott vízilabda mérkőzéstől, több mint húsz évnek kellett még eltelnie ahhoz, hogy Magyarországon is megismerjék a játékot. A vízilabda európai hódító útjának egyik állomása a szomszédos Ausztria volt, ahol Dr. Füzéressy Árpád a Magyar Úszó Egyesület (MUE) vezetőjeként külföldi tartózkodása alatt megismerkedik ezzel az új sportágat. Füzéressy elhatározza, hogy hazánkban is kipróbálja ezt a játékot. Meghozatja Angliából a sportági szabálykönyvet, amit kisvártatva meg is küldenek az angolok. Egyvalami hiányzott már csak, a labda. Nem volt egyszerű a beszerzése, de előbb-utóbb az is megérkezett csomagban a szigetországból. A labdát felfújták, és a MUE úszói, Kiss Géza, Halmay Zoltán, és a többiek, akik a régi „csasziban” edzettek, az úszóedzések végén kipróbálhatták a vízilabdát. Már csak a többi felszerelés kellett. Füzéressy megvarratta a sapkákat, és mindent beszerzett. 1897-re minden egyéb felszerelés elkészült, a kapuk, a pálya kijelölésére szolgáló zászlók, a sapkák, így elkezdődhetett a játék.”
Forrás: Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

V 4V 2

Manapság, pedig ott tartunk, hogy rendszeresen a világtetején „trónolunk”, még akkor is, ha ebben az évben a VB-n, sem lányainknak, sem a fiúknak nem sikerült fényesíteni az éremgyűjteményt. Ettől függetlenül nyugodtan kijelenthetem, hogy a hazai medencében játszanak a legjobb játékosok a világon.

V 5V 3

Szeptember 12-én, Budaörsön, az egész szombat a sportágé, vízben és szárazon is. Az ötletgazda, Gergely István ígérete szerint, a második expo nem lesz annyira szakmai, mint az első. Olyanok is kellemesen szórakozhatnak majd, akik, talán még nem is jártak egyetlen mérkőzésen sem. Akik ott leszünk, egészen biztosan gazdagabbak leszünk a vízes élménnyel. Ott a helyünk!

V 7Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s