Erdélyi dallamok is felcsendülnek a Zsidó Kulturális Fesztiválon

2015. szeptember 6-án a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga falai közt Erdély színes, sokrétű kultúrája, zenéje, dallamai tárulnak a közönség elé a Zsidó Kulturális Fesztivál és az Európa Zsidó Kultúra Napja rendezvénysorozat keretén belül.

Az Európai Zsidó Kultúra Napja ízelítőt nyújt a zsidó kultúra sokszínűségéből. Az esemény célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz a zsidó közösség életét és kultúráját. Idén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárossal és a Zsidó Kulturális Fesztivállal közösen irodalmi és zenés programmal ünnepli ezt a napot, hidat építve a városok és kultúrák közt, a muzsika, költészet színes világán keresztül bemutatva a multikulturális Erdélyt.

A máramarosi jiddis nyelvű népköltészetből csendülnek fel színes, játékos, szerelmes, néha szívszorongatóan fájdalmas dallamok a Nincs egészen tegnap című előadásban, melyet a kolozsvári Tokos Zenekar koncertje követ kalotaszegi falvakból gyűjtött muzsikákból összeálló repertoárjukkal.

E 1E 2

A Fölszállott a páva című tehetségkutató győztes zenekara fontos feladatának tekinti a néphagyomány hiteles továbbadását, és a táncházmozgalom terjesztését szerte a világban. Mestereiknek a kalotaszegi és magyarpalatkai adatközlő zenészeket tekintik, gyakran muzsikálnak együtt gyermekeikkel, unokáikkal, és tanulnak tőlük.

A fellépők mellett az esemény vendége lesz és köszöntőt mond Takács Szabolcs Ferenc, az európai uniós ügyekért felelős államtitkár, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke.

Az esemény a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen,tessék! mozgalom, a Mathias Corvinus Collegium, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Zsidó Kulturális Fesztivál együttműködésével jön létre, mely októberben Kolozsváron folytatódik budapesti vendégek részvételével, ahol megismerhetik a kincses város kulturális pezsgését és zsidó emlékeit.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s