CICÁS VACSORA

Meghívást kaptam vacsorára. Nem akármilyen helyre és nem akármilyen eseményre. A Trattoria Venezia, már csak nevéből adódóan is igazi olasz ételkülönlegességek specialistája. Az elegáns különtermében csupa olyan ember gyülekezett, akiket a cicák szeretete hozott össze ezen az estén.

Cica 7Még, otthoni készülődésem alakalmával rengeteg dolog jutott az eszembe, ami négylábú barátainkkal kapcsolatos. Gyerekként, szüleim nem engedték meg kutya tartását, pedig vidéken laktunk. Már budapestiként, panelba került a családba Diána, aki nemesi származású spánielként lett kedvenc. Nagy volt a szerelem, s mivel a falkavezéri szerepet, Dia választása után én töltöttem be, leste minden mozdulatomat. Konok volt, mint minden spani, de rettentően szerethető.
Tizenhárom évesen távozott, s akkor azt gondoltam, soha többé nem töltheti be helyét egyetlen állatka sem. Így volt ez egészen addig, amíg énekes, festőművész barátomnál meg nem született egy halom cica. Eszem ágában nem volt választani közülük. Családom azonban, látva a csöppségeket elhatározta, hogy márpedig nekik macska kell. Meghajolva a többség akarata előtt, csak ahhoz ragaszkodtam, hogy legalább Kandúr Bandi legyen az, akit magunkhoz veszünk.

Cica 3Cica 4

Ezt terveztük nézegetve az almot, amikor az egyik cicus, menni ugyan még nem tudott, odakúszott a lábunkhoz, és amikor feleségem felemelte, édesen elhelyezkedett az ölében és elaludt. Így lett nekünk Cintia cicánk. Hercegnő volt, egy olyan egyéniség, aki mindig felemelt fejjel járkált birtokolva az egész lakást, uralkodva felettünk is. Lestük minden kívánságát és rendesen el is kényeztettük, amit azért szeretetével, ragaszkodásával kárpótolt.
Mindezt elöljáróban azért kellett elmondanom, mert meghívom Kiss László volt, aki az országgyűlésben feltehetően a legnagyobb macskabarát, a képviselők között.

Cica 1Először Juhász Ákost, az étterem tulajdonosát faggattam arról, hogy miért pont nála találkoznak a Macskaárvaház Alapítvány támogatói.
– Alap, hogy szeretem a macskákat. Otthon engem is vár cica és az alapítványt is ketten indítottuk útjára Bóday Palival. Természetesen, hogy itt biztosítok helyet az ilyen összejöveteleknek. A vendéglátás mellett nem nagyon jut időm másra, úgyhogy a sűrű munkából kicsit hátrébb kellett lépnem.
– Szép az étterem. Miért pont az olaszos világ lett a meghatározó?
– Régebben is itt dolgoztam a konyhán, és amikor a tulajdonosok nem vitték tovább a boltot, be is zárták egy időre, akkor barátaimmal úgy gondoltunk, hogy kialakítunk egy színvonalas éttermet, ami a folytatja az olasz hagyományokat. Itáliából érkezett séf dolgozik a konyhán, s az elején gyakran én is beálltam segíteni a hagyományosan kemencében készített pizzák elkészítésébe.

Cica 5Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumának elnöke, természetesen arról beszélt, hogy mi a célja mindannak, amit csinálnak.
– Mindig állatbarát voltam, de először a kutyák jelentették a négylábúakkal a barátságot. Aztán felfedeztem a cicáknak az egészen különleges szuverenitását, titokzatosságát, amely szépen lassan magával ragadott. Persze, ettől még nem lettem volna állatvédő, mert szerencsére nagyon sok ember tart házi kedvencet. Az első időkben nagyon egyedül éreztem magam a segítésben, a szabadon élő cicák etetésében. Óbuda utcáin, éjszakánként tálkákkal a kezemben, egyre jobban láttam az értelmét elszántságomnak. Az volt a legcsodálatosabb, amikor egyre több és több ember állt mellém, köztük országgyűlési képviselője is a kerületnek, akiről anno nem gondoltam volna a macskák ilyen mértékű szeretetét.
– Mit tudtok tenni? Miből áll a tevékenységetek?
– Két éve működik az alapítványunk. Járjuk a kerületet és etetjük az állatokat. Ha valaki leszáll a HÉV-ről és körülnéz, nem lát semmit. Én tudom, hogy ha benyúlok egy kerítés mögé, fogok találni cicákat. Rettentő félénkek és bizalmatlanok a szabadon élő macskák. Alig lehet őket észrevenni. Nálunk nincs rezsi, nincs fizetés, minden kapott pénz százszázalékosan a cicákra fordítódik. Szívesen látunk minden önkéntest, de aki jön, tudnia kell, hogy itt jövedelmet nem remélhet.

– Köszöntődben hallottam, hogy vannak nagyszabású terveitek. Mik ezek?
– Egy éven keresztül próbáltunk roncs autókat szerezni, hogy kialakítsunk egy „macska szállodát”. Egy amerikai autókereskedő volt, aki segítségünkre sietett. Szigeteljük, lekezeljük a kapott roncsokat és ki fog alakulni egy trendi, különleges szálláshely a cicusoknak. Oda el tudnak jönni emberek megnézni, esetleg örökbe fogadni a cicákat és jelentkezhetnek önkéntes munkát végezni.

Cica 6A tervezett „telephely” Kiss Norbi Európa bajnok kamionversenyző műhelye mellett lesz és ez nem véletlen.
– Gyerekkoromban egy panelházban laktunk és nem nagyon lehetett állatom. – mesélte Norbi. Amikor önálló lakásom lett, azonnal befogadtunk két macskát is. Nagyon szeretjük Őket. Marlenka és Yukiko, ami japánul azt jelenti, hogy boldogság.
– Az autóversenyzők élete nem könnyű, főleg azon a szinten, ahol te állsz. Mit „szólnak”ehhez cicáid?
– Ketten vannak, és ezért jól el tudnak játszani. Egyébként is az a jó a macskatartásban, hogy hosszabb időt el vannak felügyelet nélkül, amikor pedig hazakeveredek, nagyon jó érzés, hogy jönnek a simogatásért. Végtelenül tudnak szeretni.
– Azért azt nem hagynám ki a kérdések közül, hogy az utóversenyzésben mi az, amitől a magyarok közül van mindig nagyon jól menő pilótánk?
– Szerencsések vagyunk. Olyan szimulátorokon készülhettem és is, ami a legjobb felkészülést jelentette és két kiváló csapat, a Zengő Team és az Oxxo Team áll mögöttünk, akik nagyon komolyan gondolják az egészet.

Cica 2Miközben beszélgettünk, Norbi már a Hungaronringen rendezendő verseny hétvégére is gondolhatott, mert a vacsoráról szinte azonnal a kamion fülkéjébe kellett beszállnia. Az EB futamra feltehetően rengeteg ember látogat majd ki, s ha csak egy kicsit is megérinti őket Norbi szeretete a cicák iránt, már az is sokat jelenthet. Drukkolunk neki és természetesen a Macskaárvaház Alapítványnak is, hogy minél több cicushoz jusson el segítségük.

Cica 8   Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s