GRÁNIT KEMÉNYEN AZ IGAZÁÉRT!

Hetek óta figyelem a képernyőn, ha tehetem, meghallgatom nyilatkozatait a rádiókban, olvasom a róla szóló híreket. Tudtam, hogy ismerem már régen, de a halvány emlékképekben nem sikerült megtalálnom a helyét. Abban biztos voltam, hogy be akarom mutatni az olvasóknak. A kapcsolatot először az internet segítségével vettem fel Sándor Máriával, aztán telefonon beszéltük meg a helyszínt a találkozásra. 

Mária 1Hajszálpontosan érkezett, s először Ő ismert fel. Vezettem egy klubot és annak volt, igencsak oszlopos tagja. Azonnal előjöttek a huszonéves emlékek, közös ismerősök. Gyönyörű lány volt, most pedig egy nagyon szép nő ült velem szemben. A találkozás meglepetéséből alig sikerült szabadulni, pedig, amiért találkoztunk az az Ő elhivatottsága volt. A tegeződés ezek után természetes lett.
– Miként lettél ápolónő?
– Gyerekként óvónő akartam lenni. Anyukám azt szerette volna, ha orvos leszek, mert nagyobb lehetőséget látott az egészségügyben. A Kossuth Zsuzsába kerültem a harmadik kerületbe és egészen egyszerűen beleszerettem a szakmába. A gyerekápolás lett a szakterületem.
– Abból, hogy óvónő akartál lenni, egyenesen adódik a gyerekek választása.
– A mi időnkbe úgy kaptunk szakképesítést, hogy végig jártuk az egészségügyi gimnázium osztályait. Voltunk bölcsődében, sebészeten, neurológián, az összes szakterületen. kaptunk egy általános szakápolói oklevelet, majd, ezután szakosodhattunk felnőtt vagy gyerek terület felé. Dolgoztam felnőtt osztályon is. A kolléganőim mindig mosolyogtak azon, hogy éjszakánként betakargattam a felnőtteket. Az elejétől éreztem, hogy a felnőtt betegeken nem tudok annyit segíteni, mint szeretnék. Együtt sírtam velük, a gyerekeket, meg kivettem ágyukból, ha eltörött a mécses és magamhoz tudtam ölelni őket.

Mária 5Mária 7

– Ez a szeretet. gondolom családi indíttatás volt nálatok. Ebben nőttél fel?
– Senki nem volt egészségügyi dolgozó előttem. Nálunk a három generáció egy fedél alatt élt. Imádtam a nagyszüleimet és halálukig ápoltam őket. Ez már negyedikes, ötödikes koromban így volt. Aztán olyan tanáraim voltak, akiktől még igazán lehetett tanulni a betegápolást nagyon magas szinten. Később pedig olyan kollektívába kerültem, ahol csodáltam a tapasztalt ápolónők odaadását, lestem minden rezdülésüket. Ezek a dolgok mélyen belém ívódtak. Talán a mi generációnk volt az utolsó, akik a képzést magas szinten sajátíthattuk el. A legjobbak között tanulhattam és a legjobbak között dolgozhattam.
– Azt tudjuk, hogy nem vagytok túlfizetve. Nem fordult meg a fejedben, hogy magasabb bérezésért mást csinálj?
– Az ápolónők pedánsak és szorgalmasak. Majd mindenki talál magának olyan munkát, ahol jelentősen kiegészítheti a bérét, mint ahogy ezt én is tettem. A mai napig járok családokhoz takarítani, de ismerek olyan kollégát is, aki kevés szabadidejében gyerekekre vigyáz.

Mária 3Mária 2

– Mi volt az a pillanat, amikor először kiálltál a nyilvánosság elé, elmondva a gondokat, amiből, ma már mozgalom lett. Kevés olyan ember van, aki ne ismerne az országban?
– Nem egyik pillanatról a másikra történt az, hogy megfogalmaztam a gondjainkat. Már az előző kormányok idején jeleztem, hogy ha valami sérelem ért minket, s leveleket juttattam el szinte minden szintre. Kimutatásokkal, jogászi alátámasztásokkal kerültek írásaim az illetékesekhez, amire olyan választ is kaptam, hogy ha anyagi problémáim vannak, forduljak a kerületi önkormányzathoz. Ez csak egy volt a sok közül, de mindig a válaszok csapták ki a biztosítékot. Végigjártam az Áder rezidenciát, Orbán Viktor úrékat, de megint csak semmit mondó leveleket kaptam és akkor elkezdtem írogatni a médiáknak. Kaptam innen is olyan válaszokat, hogy kit érdekel az egészségügy nyomora. Az első az RTL Klub Házon Kívül műsora volt, akiket érdekelt a mondandóm. Nagyot „ütött”, mert ettől kezdve pillanatonként kerestek. Jó is, ha foglalkozik velünk a sajtó minden szeglete, mert sok emberhez jut el a valóság.

11215152_1158114580872780_8748621264664011006_nMária 6

Mária 4– Abban a riportban hangzott el, hogy egy fecske is csinálhat nyarat, de mára sok „fecske” van körülötted.
– Csak az lett kimondva a riportokban, amit minden nap megbeszéltünk az öltözőkben. Emlékszem, Kohut Ildikó kolléganőm nagyon mondta a magáét, de amikor kijött a televízió és kamerába kellett a gondolatokat elmondani, szó szerint azt mondta, hogy Mária, te nem vagy normális, ebből balhé lesz! Akkor már nem volt visszaút. Ő volt az első társam azon az úton, amin most már szerencsére sokan járunk.

Mária 9Mária 8

– A tüntetések, megmozdulások hogyan indultak?
– Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a nagy szakszervezet szinte semmit nem csinál a szakma érdekében, így mi a Független Egészségügyi Szakszervezet próbálunk minél nagyobb összefogást elérni. Csatlakozott már hozzánk a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete illetve több civil szervezet, mint a 42-esek, akik csak civil emberek. Mi a lakosságot kérjük, az egész civil társadalmat, hogy segítsenek abban, hogy tegyük rendbe a magyar egészségügyet, mert ha ez nem történik meg emberéletekbe kerül.
Őszintén megmondom, hogy a halk szavú, szolid arcú Sándor Máriából nem néztem volna ki, hogy elhatározásában olyan kemény tud lenni, mint a vídia. Példaképnek tekintik ezrek. Nehéz terhet cipel, de mint elmondta visszaút már nincs. Bámulatra méltó az az elszántság, amivel harcol azért, hogy ne történjen meg az, mint amit elmondott, hogy komplett osztály, főnővérestől, segédápolóstól felállt, s egy másik országban többszörösét keresik annak, mint itthon. Visszanézni sem akarnak, nem, hogy hazajönni. Mária marad, sokakkal együtt és szerencsére egyre hangosabb tudja „belekiáltani” a világba, hogy emberek, nagy a baj. S, amit mi tehetünk, hogy odafigyelünk, tudósítunk minden megmozdulásukról, remélve a változást.

11403441_1630769593836901_5275027667964667701_nMagam részéről azt is gondolom, hogy találtam egy régi, új barátot, akivel sok mindent át tudok még beszélni a világról, dolgainkról.
Írás: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s