EZ ÁLLATI!

Reggel kilenckor, rögtön a nyitás után egy kerekesszékben érkező fiatalember, így kiáltott fel a Fővárosi Állatkertbe való belépés után: Ez állati! Nem véletlen ez, hiszen minden szeptemberben, ezen a hétvégén, elindulnak a sérült emberek az ország szinte minden pontjáról, hogy Nekik nyíljanak meg a kapuk, nekik váljon láthatóvá az a világ, amit sokan csak filmekből ismerhetnek.

Á 6Ellestem egy két mondatot. “Reggel négy előtt keltünk, ötkor indultunk, hogy kilencre itt lehessünk” – mesélte egy kísérő. Az igazság az, hogy a korán kelő fiatalok szemében nem a fáradságot láttam, hanem azt az izgatott kíváncsiságot, ami ezen a napon várt rájuk. Ömlött a „nép”, s a buszok alig tudtak elférni, az amúgy is zsúfolt környéken.

Á 11Á 1

A rövid regisztráció után, minden pedagógus, csoportvezető mehetett az ajándékcsomagért, amelyben egy péksütemény és egy video film is volt. A bejáratnál folyamatosan osztották az állatkert térképét és a napi programot. Már jelentősen szétszéledt a tömeg, amikor tizenegy óra körül, sor kerülhetett az ünnepélyes megnyitóra. Hanga Zoltán bevezetője után, sorba jöttek a köszöntések. Persányi Miklós, az állatkert igazgatója mondta el, hogy a mai, a huszonnegyedik alkalom, amelyen a Fogyatékosok Napján több ezren vehetik birtokba az állatkertet. Ha rossz volt az idő, így szeptember tájékán, akkor is legkevesebben kettőezer ötszázan látogattak el a hétfői napok egyikén, de mindent összevetve a közel negyed század alatt százezret is elérte a létszám.

Á 7A vendégek sorában ott volt Szekeres Pál is, aki, azt méltatta elsősorban, hogy az ide érkező fiatalok, ugyanolyan hasznos tagjai az országnak, mint bármelyik társuk. Köszönet illeti a szervezőket, segítőket, az állatkert vezetését, hogy lehetővé tette ezt az ünnepet, amelyen az állatokról való tudás, közelebb kerülhet minden fogyatékkal élő számára. Hangsúlyozta azt is, hogy ezen a napon nem a beszédek a fontosak, hanem az, hogy minden gyerek, felnőtt számára az élményt az állatkert kínálta lehetőségek jelentsék. Úgy, hogy irány a kifutók, madárházak, akváriumok!

Á 2Á 5

Útközben, azért várta a látogatókat ezernyi érdekesség. Lehetett játszani kreatívan, sziveket rajzolni és írni a szeretet jegyében, vagy elsajátítani az elsősegélynyújtás legfontosabb fogásait. Készültek a fotók minden sarokban, s ha megfáradtak a fiatalok, a gyönyörű parkokat körülvevő padokon, elfogyaszthatták az otthonról hozott elemózsiát és az itt kapott süteményeket.

Á 8 Szerény becslések szerint is, közel hétezren jöttek az ország szinte minden pontjáról. Volt olyan, aki nem csak az állatkertbe jutott el életében először, hanem kicsinyke városainak határát sem lépte át még soha, noha megélt huszonegy évet. Nem csoda, hogy hatalmas szemekkel csodálkozott rá arra a világra, ami azért, azok számára is élményt jelent minduntalan, akik szerencsésen sokadszorra járhatják végig az „ösvényeket”.

Á 10

Á 9

Szeptemberben, ilyen egy különleges nap a Fővárosi Állatkertben. Az élmények elraktározódnak. Elbeszélésben, fotóban elő kerülnek majd, osztályokban, lakóközösségekben megőrizve mindazt, amit élményként kaptak az állatkert összes lakójától és dolgozójától. Köszönet mindazoknak, akik fantasztikus szervezéssel lehetővé tették, mindezt. Találkozzunk jövőre a negyedszázados jubileumon!

Á 15

Á 13Á 12

Á 14Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s