“SZENTEK BEVONULÁSA”

Először egy régi dal jutott eszembe, amikor felkonferálták a Pozsonyi Piknik színpadára a Szent Efrém Férfikart. Bár 2002-óta működnek, élőben akkor tapasztalhattam meg először lenyűgöző előadásukat. Számomra ez volt az első „bevonulásuk”. El is határoztam, hogy ha tehetem, bemutatom Őket azoknak, akik csak hírből ismerik a kórust. Az egyeztetés gyorsan ment és jöhetett a második „bevonulás”. Történetesen, egy budapesti iskola énektermébe. Elutazásuk előtt itt próbáltak, s a gyakorlás előtt tudtam beszélgetni a kórus három illusztris tagjával.

Szent 2Először Bubnó Tamást kérdeztem, aki megalapítója volt a Szent Efrémnek.
– Mennyire emlékszel az indulásra? Nem lehet egyszerű összeverbuválni egy férfikart.
– Őszintén megmondom, nem is akartam. A sors hozta így. Amikor a doktorimat csináltam Kárpát-alján, akkor a kezembe adtak egy kottát. Egy férfikarra íródott mű volt. Görög katolikus pap volt Huszton Boksai János, aki írt nagyon sok misét, de ezek elvesztek. Ami a kezembe került, túlélte a háborút. Rögtön tudtam, hogy ezt fel kell venni. Hazajöttem és szóltam a Hungarotonban Hollós Máté barátomnak az elképzelésemről. Az volt válasz, hogy vedd föl, mire én azt válaszoltam, hogy jó, de mi ketten ezt nem tudjuk kivitelezni. Adott volt, hogy szerveznem kellett egy férfikart.
– Mi történt ezután?
– Sok mostani kollégával már dolgoztam együtt a különböző projektekben. A Tomkins Együttesben többen is énekeltünk a mostani tagok közül, de voltak a tanítványok, saját fiaim és az Ő barátaik. Tulajdonképpen így jött össze két generáció az elején, ami az óta is kiváló adottságú összetételt jelent.

Szent 4– Domahidy Lászlót mikor kereste meg Tamás?
– Először a Tomkins Együttesből kerestek meg. Ez 1986-87-ben volt. Az együttes szerette volna bemutatni a Rahmanyinov sorozatát, ami Európa szerte különlegesség volt és egy fantasztikus csemege. Tőlünk keletebbre nem nagyon énekelték, mert a szerző már Amerikában élt. Nyugatabbra ismerték ugyan, de ez egy olyan nehéz mű volt, amit nagyon kevesen tudtak megcsinálni, mivel egy őrületesem mély basszus textúra van benne leírva. Szívesen vállaltam a meghívást és ugye, ugyanebben az együttesben ott volt Tamás. Évekig dolgoztunk együtt, bejártuk a világot. Természetes volt, hogy amikor a Szent Efrémben szükség volt a hangomra, azonnal jöttem.

Szent 6Szent 3

– Nálad a családi hagyományokat figyelembe véve, szinte természetes volt, hogy tagja leszel a férfikarnak. – kérdeztem az egyik legfiatalabb énekest, Bubnó Márkot.
– Szerencsére fel sem merült, hogy kimaradjak. Huszonegy éves voltam az alapításkor és bariton énekesnek az igencsak zsenge kor. Sikerült az együttessel párhuzamosan fejlődni.

Szent 7– Maga, a név egyházi jellegű. Ebből adódóan gondolhatnám azt, hogy a repertoár kizárólag ilyen művekből áll. Amit láttam, nem ezt támasztja alá.
– Van egy alaprepertoárunk – válaszolta Bubnó Tamás – ami, meghatározó a mai napig. Erről ismernek és szeretnek minket. A bizánci zene hatalmas kincsestár. E mellett, van egy másik vonal is, a magyar zene. Bartók, Kodály, Liszt, egy férfikarnak nagyon sok szép kihívást jelent. Van még a kortárs zene is, ami nem csak a klasszikus zene, hanem a határterületek, akár a populáris zene is. A fiaim nagyon benne vannak ez utóbbiban, de tőlem sem állt távol a dolog, hiszen legalább öt évig szerkesztettem Tánczenei Koktélt és Pophullámot a Magyar Rádióban.
– A bemutatandó darabokat Tamás választja ki. – folytatta László. Bebizonyosodott az évek során, hogy jól nyúl hozzá a dolgokhoz. Beleszólásunk ugyan van abba, hogy mit énekeljünk, de erre nincs szükség. Jó csinálni az új dolgokat is, mert egy kicsit ki tudunk lépni a mindennapokból. Kimondottan élvezzük a populárisabb műveket.

Szent 5– Márk, te sokszor vagy frontember. Kicsit színészkedsz, konferálsz. Ilyen vagy?
– Kétségtelenül van exhibicionizmus bennem. Ha nem lenne, nem választottam volna színpadi pályát. Ismerni kell a stílusokat. A nézőknek, hallgatóknak ezt kell átadni. A művésznek az a feladata, hogy megszólítsa közönséget.
Beszélgetésünket félbe kellett szakítani, mert órákig tudtam volna faggatni riportalanyaimat, de a próbán a többiek már türelmetlenül várták a kezdést. Miközben ezek a sorok megjelennek a Szent Efrém Férfikar tagjai csomagolnak, mint már oly sokszor, és irány Albánia! Egészen különleges helyeket láthatnak, de ahol fellépnek egy helyi kórussal együtt, az Tiranában, egy öt éve épült ortodox székesegyház. Aki nem jut el ma, holnap Albániába, az láthatja az együttes szeptember 21-én este nyolc órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szent 1Szöveg: Koncz Dezső
Fotó: Szent Efrém Férfikar és Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s