AZ ELSŐ „RANDEVÚ”

R 1R 3

Hetek óta tudtam, hogy eljön a szeptember 27-e. A meteorológia jelezte, hogy az időjárás nem lesz kegyes ebben az időszakban. Hideg, és rengeteg csapadék állt az előrejelzésekben. Senkit nem érdekelt a várható körülmény. Olvastam valahol egy kommentet, hogy nem vagyunk cukorból, tehát nem olvadunk el, akkor sem, ha leszakad az ég. A szervezőknek, minden esetre főhetett a fejük a pálya alkalmassága miatt. Kalandosra sikerült a szervezés, mert a BVSC pálya helyett az utolsó este az Építők Sporttelepére került át a mérkőzés. Előre eladva a teljes ház. Kérdéses volt, hogy befér-e mindenki. Minden estre, köszönet a sporttelep üzemeltetőinek, hogy a huszonnegyedik órában befogadták a Magyar Amerika Futballt.

R 2Ahogy baktattam a Népligetben, érezhetővé vált a felfokozott izgalmi állapot. Parkoló kilométeres körzetben sehol, s sűrűsödtek a sorok is a stadionhoz érve. Több mint egy óra volt a kezdésig, de a fő lelátón talpalatnyi hely sem volt már. Négyezer ötszáz szurkoló! Nem tudom látott-e valaha ennyi embert ez az aréna? Azt már megírtam, hogy az Amerika Futball, hihetetlen népszerű hazánkban, a tömeg tehát nem véletlen, de ez a „randevú” mégis más volt, mint az eddigi összecsapások. Történelmi pillanatot éltünk át mindannyian. Közel tíz év kemény munkával a Magyar Válogatott először küzdhetett hivatalos mérkőzésen.

R 5R 4

Szép volt átélni, szép megírni. A játékosokon a bemelegítéskor is látszott, hogy, amiért talán valamikor elkezdték űzni ezt a sportágat, most megvalósult álom. Címeres mezben futhattak ki a gyepre. Előtte, azért csinos hölgyek bemutatójának örült a lelátó, majd nemzeti színű füst lepte el a kifutót. Jöttek a Csehek! Nem akármilyen csapat. Megjelenésükkel is olyan erőt sugároztak, amitől összeszorul az ellenfelek gyomra. Szimpatikus jelenet volt tőlük, hogy amikor egy kerekes székes srác odagurult hozzájuk, összeállt az egész gárda egy fotó erejéig. Utána azonban ellentmondást nem tűrő módon törték át füstfüggönyt.

R 7R 6R 9R 8

A magyar zászlóval, fülsüketítő ünneplés közepette jöttek a mi srácaink. A himnuszok után lélegzethez sem jutottunk, és a vendégek futószalagon kezdték el gyártani a pontokat. Tökéletesen látszott rajtuk az összeszokottság, miközben válogatottunk lázasan kereste az ellenszert. Férfiasan be kell vallanunk, nem találta. A hangulatot azonban az sem rontotta el, hogy a szünetben már 0:19 állt az eredményjelző táblán. A mérkőzés ezen időszakában örülni tudtunk egy-egy szép megmozdulásnak is, még akkor is, ha eredményre nem vezetett.

R 11R 10

R 14R 12

Szünetben aztán a dobos fiúk, a Drumsters gondoskodott, arról, hogy a lelkesedés „életben maradjon”. Aki látott már közvetítést Amerikából, az tudja, hogy az eredmény egy jó sorozattal gyökeresen megváltozhat. Ennek megfelelően csodásan kezdődött a második félidő. Hét pontot sikerült felvarázsolni az eredményjelzőre az első, történelmi jelentőségű touchdown és az az után járó jutalom pont megszerzésével. Felrobbant a nézőtér. Mintha világbajnokságot nyertünk volna!

R 13R 17

R 18R 16

Volt még egy-két ígéretes támadásunk, védekezésünk, de vendégeink elég hathatósan tudatosították, hogy ezen a napon ki az úr, a pályán. Éreztem, hogy az eredmény, ekkor már nem tudja elrontani az ünnepi hangulatot. Ugyanolyan tapsot kapott a válogatott a végén, mintha nyert volna. Ismét egy szimpatikus gesztus volt a vendégektől, hogy a pálya szélére felsorakozva megtapsolták a publikumot, mint ahogyan tette ezt a magyar válogatott is. Percekig zúgott a vastaps. Felemelő érzés volt mindezt átélni, s gondolom, ezeket a pillanatokat a játékosok sem fogják elfeledni soha. Töltést adhat a következő, Szerbek elleni mérkőzéshez.

R 19R 15

R 22R 20

R 21R 24

R 23

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s