„KRÚDY ŐSZ” ÓBUDÁN

Vannak fővárosunknak csodaszép részei, amire méltán lehetünk büszkék. Nem egyszer hallottam, külföldi ismerőseimtől kissé irigykedve, hogy a Ti városotok a legszebb a világon! Ilyenkor természetesen kihúztam magam, de rögtön hozzátettem, hogy ismerek egy olyan szegletét Budapestnek, amely hangulatában felülmúlhatatlan tud lenni.

Kr 7Kr 1

Közvetlenül a panelrengeteg tövében található a Krúdy-negyed. Budapest legjobb éttermei, kedves, macskaköves utcácskái, múzeumai picit visszavisznek a múltba, abba a korba, amilyennek Krúdy Gyula láthatta Óbudát.

Kr 8Kr 2

Nem véletlen, hogy a Társaskör invitálásán nem sokáig kellett gondolkodnom. Az időjárás, igazi őszi arcát mutatta, vigasztalanul esett egész nap, így a szabadtér helyett, a programok beszorultak a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum termeibe. Sebaj! Legalább az is megnézte a gyönyörű kiállítást, aki még soha sem járt erre.

Kr 4Kr 3

Ha, csak az illatok után mentem volna, akkor is megtaláltam volna a Mókus Sörkert és Étterem méretes üstjét, amelyben mesterszakács kevergette a káposztás csülkös gulyást. Az íz özön mellé járt egy kis kellemes muzsika is, hiszen a Borvirág zenekar előadása teremtett kiváló hangulatot, éneklésre serkentve sokakat.

Kr 9Kr 10

Kr 12Kr 11

Bemutatkozott a Kincső Néptáncegyüttes, akiket, azért annyira bemutatni nem kell, hiszen nem véletlenül lettek, Óbudai büszkeségei. Találtam itt, a mustkészítés titkaiba kalauzoló sarkot, ahol gyerekek taposták gumicsizmában a hordóba öntött szőlőfürtöket. Ez, olyannyira jól sikerült, hogy a présnek alig akadt dolga.

Kr 5Kr 6

Egy házzal odébb, az Óbudai Népzenei Iskolában, már délutántól szóltak a népi hangszerek, invitálva a látogatókat az esti batyus bálra. A vendéghívogató muzsika mellett, volt még növendékek koncertje, táncház és természetesen rengeteg zsíros kenyér.

Kr 13Aki, ellátogatott a Krúdy-negyed őszi eseményére, biztosan nem bánta meg, akár szombaton, akár vasárnap tette ezt. Krúdy is elégedetten nézhetett volna körül, s láthatta volna, hogy amit írt annak idején, kettőezer tizenötben is mennyire él.
„ Lejön a szőlő a hegyekből, és frissít, üdít, gyönyörű ígéreteket tesz. Mutat hosszú, piros őszt, miközben folyton érik, mint az ember.” / Krúdy Gyula /
Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s