MÜVÉSZEK ZENÉJE

Hallgattam egy zenét a világhálón pár éve. Aztán, visszatértem a dalhoz és felfedeztem még több hasonló melódiát, ugyanattól a formációtól. Próbáltam elhelyezni a műfajt, abban a zenei világban, amelyek, ismereteimben szerepeltek. Sehogyan sem sikerült beillesztenem egyetlen kategóriába sem. Balkáni és latin dallamok, tangó és népzene, free jazz és sanzon, ballada és rock and roll vegyül a repertoár minden egyes darabjába.

medrano2Különleges világ az, amit a Cabaret Medrano képvisel. Ha nem láttam volna fényképeket és videókat, akkor is tudnám, hogy művész emberek hozták létre. 2001 óta működnek, de férfiasan be kell vallanom, hogy élő előadásukra még soha nem jutottam el. Persze, a kifogás olcsó dolog, ezernyi indokot találni a miértre, pedig tényleg érdekelt, hogy, kik azok az emberek, akik a zenei világnak azt a műfaját választották, amely nem tartozik a sztár csinálás folyamatába, de hordoz olyan értéket, amit jobban meg kellene becsülnünk.

medrano4Érdeklődésemet siker koronázta, mert beszélgethettem Kamondy Imrével, az együttes történetében is fontos fellépés előtt.
– A Te életedben a „gyökerek” meghatározóak lehettek abban, hogy művészi pálya felé indulj, már egészen fiatalon.
– Édesapám, Kamondy László ismert író volt. Olyan emberek jártak nálunk, mint Nagy László vagy Pilinszky. Meséket, az Ő ölükben ülve hallgathattam. Nem csoda, hogy apró gyerekként megérintett a vers, az irodalom.
– Színész lettél Kaposváron.
– Csodálatos időszak volt az életemben. Rengeteg szerep, de közben írtam már verseket, novellákat, dalszövegeket. Megjelent egy könyvem „Kacat Király a Lim-lomok földjén” címmel.

medrano5– Mikor jelent meg a zene az életedben?
– Még, a színházban egy alkalmi társulattal előadtuk az egyik versemet. Verebes Gyuri barátom, már annak a zenekarnak is fontos része volt. A Cabaret Medrano létrehozása, erre az időszakra tehetető. Gyuri festőművész és a formáció kialakításában is jelentős szerepet játszott. A tagok, a művészek világából verbuválódtak.
– A szövegeket Te írod. A zene kinek az elképzelése?
– Sokan hasonlítanak minket a legendás Bizottság együtteshez, ami megtisztelő. Nálunk, azonban a szöveg és a zene egyenrangú szereplői a kompozícióknak. Fontos az irónia, s ebben akár az önirónia. Viszem a szöveget, esetenként elfütyörészem a megálmodott dallamot, Gyuri pedig felöltözteti végső formájába a dalokat. Ebben azért már mindenki részt szokott vállalni.

medrano1– Szeptember 30. MÜPA. Fontos dátum, vagy csak egy állomás?
– Mindkettő. Tematikus est lesz. Ezúttal egy „régi-új” Kabaré teremtődik meg a Fesztivál Színházban. Olyan előadás, amely hangulatában reflektál a klasszikus pesti kabaréra, ugyanakkor frissen értelmezett, vagyis aktuális és újszerű. Lesz benne minden, mi szem-szájnak ingere. Egy dalt, például Szalóki Ágival adunk elő.

medrano3A műsor címe „Kabaré”, amelyhez a rendező, Marton László Távolodó nem is találhatott volna jobban illeszkedő zenekart, mint a már önmagában is eklektikus stílusú Cabaret Medranot.

Jegyet már régóta nem lehet kapni. Szerencsések, akik időben kapcsoltak, s belépővel a zsebükben érkezhetnek átélni, egy nem mindennapi élményt. Akik, pedig lemaradnak az előadásról, azoknak érdemes lesz az együttes honlapján megtekinteni a következő koncertek valamelyikét. Ott találkozunk!

Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s