ÖNTÖRVÉNYŰ CSAPATEMBER

Müller Péter Sziámival utoljára a Pozsonyi Pikniken találkoztam. Dedikált, s mögötte ott „feszített” egy hatalmas plakát november 8-át hirdetve, ahol Leonard Cohen dalai hangzanak el majd magyarul. Természetesen leginkább ez érdekelt, de Péter pályafutását ismerve, még rengeteg dolog, kérdés fogalmazódott meg bennem. Ezeknek csak egy részét tehettem fel, a terjedelem véges volta miatt.

P 3– Minden ember számára, a gyerekkori élmények meghatározóak lehetnek pályáját illetően. Te mire emlékszel vissza ebből az időszakból?
– Állandóan verseket, dalocskákat találtam ki. Hol teljesen bebambultam ettől, hol járkálnom kellett, úgy vettem fel a vers ritmusát. Az Operaházban és az Erkel Színházban voltam kisgyerek, édesanyám, miután abbahagyta a balettet, ott lett színészbüfés. Utána, pedig a Madách Színház, majd Halász Péterék lakásszínháza adta az impulzusokat. Első zenei élményem Dévényi Ádámhoz fűződik, aki tán a legrégebbi, örök barátom, és akivel duóban utazgattunk. Akkor, még nem lehetett tudni, hogy sikeres szövegíró lesz, viszont zseniális zenész-dalszerző volt, és főleg az én vereseimet zenésítette.

Péter 1_MG_2741vv– Zenei pályádon több, nagyon népszerű formációt tudtál teremteni, de szóló megjelenéseid is komoly figyelmet érdemelnek. Inkább vagy csapatember, vagy inkább “magányos farkas”?
– Mivel nem vagyok hangszeres, nyilvánvaló, hogy előadóként sosem működöm egyedül (kivéve, ha a verseimet mondom). Amúgy, abszolút csapatember vagyok, bár eléggé öntörvényű, de mindig sikerült ragyogó, egyenrangú társakat találnom. Az URH, a Kontroll Csoport és a Sziámi különböző formációi után, most az AndFriends zenekar a második otthonom, ahol a korábbi felállásokban is velem dolgozó (játszó) zenekarvezető-producer Kirschner Péterrel, a nagyszerű Varga Orsival (ld. még Európa Kiadó); a Sziámiból, az Odett formácóból és az Anima Sound Systemből ismert Angler Ákos dobossal és az újonc, de máris remek Rentka Zsuzsi basszusgitárossal alkotunk és zenélünk együtt. Ha lehet az embernek két második otthona, akkor itt mondom el azt is, hogy azonos súllyal, immár nyolcadik éve része az életemnek a Baltazár Színház.

Pérer 5-A fogyatékos ügy, miként került közel hozzád és mik a tapasztalataid?
– Egyetemista koromban dolgoztam először sérült állami gondozott gyerekekkel. Artistaiskolásként, valamiféle amatőr terápia-szerűség alakult ki a kezem alatt a Kossuth Nevelőotthonban. Amikor Elek Dóra, a Baltazár vezetője megkeresett és felkért egy szerepre, már régen rajongója voltam ennek a zseniális társulatnak. Az értelmi sérültnek mondott emberek szeretetközegében meghökkentő értékek, páratlan produkciók kerülnek napvilágra. Megtiszteltetés velük és Dórával együtt lenni.

Péter 2  – Mik voltak azok a pontok, amelyek alkotói pályádat meghatározták?
– Rengeteg ilyen impulzust sorolhatnék fel. Versíróként nagyszerű költők mentorálltak kiskoromban. Weöres, Kormos, Vas István biztatása és bírálatai egész biztosan sokat alakítottak rajtam. Mostanában Tóth Krisztinával ápolok tisztelet- és szeretetteli irodalmi barátságot. Édesapám (én már csak így hívom), Müller Péter jelenléte az életemben alapvető és példaadó, nemcsak érzelmi, hanem szellemi és intellektuális szempontból is. Édesanyámé ugyanannyira. Sokat hoztak a zenekari együttlétek is. Az egyetemen Nemes Nagy Ágnes, Süpek Ottó, Elbert János, Lator László szemináriumai, a Színművészetin, a filmrendező szakon nagyszerű tanáraim, Szinetár Miklós, Szabó István, Dömölki János, Randóti Miklósné, Petrovics Emil, Hollandiai életem során író-producer társam Bubo Damen, valamint Padi Marianna író-rendező barátsága, és az újratalálkozás, az ott vendégszereplő Halász Péter Társulattal, valamint a közös munka Cor Schlösserrel és Jaap van Boesekommal a Milky Way-ből, illetve a Stichting Popmusiek Nederlandtól. A legfontosabb impulzusokat talán mégis a mai napig a gyerekeimtől és a feleségemtől kapom. Mint látod nem az események és a beutazott tájak jutnak először eszembe (bár sok ilyen volt), hanem az emberek. Berkeley püspök megállapítása szerint “az alma íze nem az almában, és nem is a szájban van – hanem a találkozásban”.

Péter 3– Mire készülsz a közeljövőben?
– Közös koncertjeink lesznek Pintér Bélával és Társulatával az A38 Hajón és másutt, és sok önálló koncertünk vidéken az AndFriends-szel. De a legújabb izgalom és kihívás a november 8-i Leonard Cohen koncert a Dohány utcai Zsinagógában. A művész dalai magyar nyelven szólalnak meg. Az AndFriends-nek nagyszerű vendégei lesznek azon az esten. A számok egy részét (olykor Domonkos Péter segítségével) én fordítottam és adom elő a zenekarral, illetve Szakcsi Lakatos Bélával, de izgatottan készülünk az Eszenyi Enikővel, Hernádi Judittal, Szulák Andreával, Darvas Ferenccel, Jávori Ferenc Fegyával, (vele épp egy, az azóta szomorúságunkra elhunyt Kállai Istvánnal elindított zenés színházi művön dolgozunk) Rátóti Zoltánnal (mögöttünk két közös nagylemez), Stohl Andrással, Szabó Ádámmal (aki, Az Élet Menete dalát énekelte Szinetár Dórával), és régi alkotótársaimmal Szakcsival és Tolcsvay Lászlóval – legyen ez betűrend! – való együttműködésre. Kirschner Péter kollégám Varga Orsival együtt már belemélyült a feldolgozásba, hangszerelésbe, a hangnemek megállapításába. Az estre csatlakozik hozzánk egy ígéretes, négytagú női énekegyüttes is, akik részben (Baka Rebeka és Bakos Zita) a Nobilissimával váltak ismertté, részben újak (Baksa-Soós Lelle és Kauth Tímea).

Péter 6Már csak abba is „beleszédül” az ember, ha olvassa a szenzációs fellépők sorát. A Cohen koncert valószínűleg ennek az évnek a legkiemelkedőbb zenei eseménye lesz. Akinek van már jegye, boldog lehet, s ha még nincs, nem árt megrohanni a jegyárusító helyeket, s elcsípni az utolsó belépők egyikét.

Péter 4Koncz Dezső riportja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s