„ÚJONCOK” CSATÁJA

Az előző szezon utolsó meccseiről tudósítottam fotóval és írásokkal, akkor még nem a Nagylátószög oldalain. Mondhatni, kivártam, hogy a bajnokság két újonca találkozzon a Tüskecsarnokban. Furcsa, hogy újoncokról beszélünk, mert ki ne ismerné a Fehérvár AV19 nevét, de ha a MAC összeállítását böngésszük, akkor még inkább ismerősökre bukkanunk.

H 1H 2

“A MAC a nyári nagybevásárlása során nem bízta a véletlenre a dolgot, magyar válogatott jégkorongozók és nagy tapasztalatú légiósok érkeztek a kék-sárgákhoz. A kapuban Bálizs Bence, a védelemben pedig Tokaji Viktor és Pozsgai Tamás jelent stabil bástyát. Az amerikai hátvéd, Drew Olson az AHL-ben több mint 50 mérkőzést játszott, kanadai kollégája, Michael Quinn pedig az ECHL-ben edződött.
A csatársorban Jeff Hayes az egyik vezéralak, aki eddig a kanadai egyetemi bajnokságban hívta fel magára a figyelmet. Nagy fogásnak számít a szlovák ifjúsági válogatott Tomas Klempa is. Az apró termetű csatár a szlovák Extraligában 36 pontot szerzett tavaly. Az egykori finn utánpótlás-válogatott gólvágó, Niko Saarenpää is neves játékos: a finn másodosztály harmadik legjobb góllövője volt az előző idényben. A kanadai Ian MacDonald már Angliában, Hollandiában, Norvégiában és Franciaországban is profiskodott, mindenhol nagyszerű, ponterős teljesítményt nyújtva. Hozzájuk magyar válogatott támadók és saját nevelésű fiatalok csatlakoztak.

H 4H 3

Az igen erős és tapasztalt játékoskeret ellenére a MAC rajtja nem a legjobban sikerült. A mezőny második feléhez tartozó csapatokkal szemben ugyan győzelmeket arattak, a felsőházi gárdák ellen viszont már nem ilyen jó a mérleg. A listavezető DVTK és a második helyen álló Debrecen is legyőzte Majoross Gergely csapatát, és a negyedik helyezett Fehérvár AV19 is elcsente a három pontot tőlük.

H 6H 7

Fehérvár AV19 remek formában van, immáron négy mérkőzést számlál a győzelmi szériája. Tyler Dietrich vezetőedző más koncepció szerint állította össze a játékoskeretét, mint az ellenfelünk: mindössze öt mezőnyjátékost és két kapust igazolt külföldről, a többiek az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia neveltjei. A Fehérvár AV19 kerete közel három évvel fiatalabb átlagéletkorú a MAC-nál, így más erényekkel és taktikai fegyverekkel rendelkezik, mint a prímán összerakott kék-sárgák. A nagyszerűen felkészített, de eltérő stílusú csapatok mérkőzése remek színvonalú hokit, igazi csemegét ígért.

H 8H 9H 10H 11

“Az első, MAC elleni mérkőzésen fontos győzelmet arattunk, de a második mérkőzés még nagyobb kihívás lesz. Az első mérkőzésen is jól játszott a MAC, de tudjuk, hogy ennél még jobb játékra képesek. Úgy érzem, megvan a motivációnk az újabb győzelemre. Azt várjuk, hogy ők is az előzőnél még magasabb szintű játékkal állnak ki ellenünk és nekünk is jobbnak kell lennünk, hogy esélyünk legyen a győzelemre”- nyilatkozta Tyler Dietrich, vezetőedző.”

/Forrás: Fehérvar AV19 Hivatalos Honlapja/

H 13H 12

Ilyen előjelekkel indultam a mérkőzésre, amelytől természetesen magas színvonalat és a hoki minden szépségét felvonultató csatát vártam. Először voltam a csarnokban. Impozáns! Gyülekeztek a nézők is szépen, annak ellenére, hogy hétköznap este volt. Jöttek Fehérvárról is síppal, dobbal, s talán nádi hegedűvel is felszerelkezve. A feszültség már a két csapat bemelegítésén érződött. Figyelték a másikat, miközben fergetegesen cikáztak a jégen. Aztán levonultak, s jött a „vihar előtti” csend.

H 14H 15

A játékos kijáróban először a bírák tűntek fel. Csak remélni tudtuk, hogy nem lesz sok dolguk és ítéleteikkel nem nyúlnak bele a történésekben, amint az a hétvégén, az EBEL meccsen rémálomként hatott. Jöttek a „gladiátorok” is szépen sorban. Elől a vendégek, majd a házigazdák, s elindulhatott a pakk, kalandos útjára.

H 17H 16

Presztízs csatához méltó módon, hol az egyik kapu, hol a másik volt veszélyben. A két kapus jó darabig jól állt, vagyis időnként térdelt a lábán. A „csendet” a fehérvár törte meg. 0-1! Állandósulni látszott az eredmény, mert a MAC a legnagyobb ziccereket is elpuskázta. Olybá tűnt, hogy ezen az estén, akármeddig játsszák a hokit, nem fognak gólt lőni.
Az első szünet után aztán varázsütésre jött az egyenlítés. Az tökéletesen látszott, hogy a pályán egyenlő erők feszülnek egymásnak, annak ellenére, hogy a tömegjelenetek többnyire a vendégek kapujánál alakultak ki. A bírói négyes tisztességesen hagyta a kemény, de férfias küzdelmet. Az utolsó harmadban aztán eldőlni látszottak a dolgok. Vezetést szerzett a hazai gárda. A rutinos játékosok megőrizni vélték az egy gólos előnyt, de a lelkesedés diadala csak bepasszírozta a hosszabbítást érő találatot.

H 18Jöhetett a ráadás! Legtöbben, a körmüket rágták mindkét oldalon. Szívinfarktus veszély kerülgette mindkét szurkolói sereget. A végjáték a MAC-nak sikerült. Nyertek, ami már nagyon ráfért a csapatra. Zúgott is a szép volt fiúk, de a tapsokból kijárt a fehérvéri legényeknek is. Semlegesként azt gondolom, hogy bár a bajnokság rettentően sűrű, és messze még a vég, ha ilyen meccsekkel ajándékoznak meg bennünket a jégkorongozók, egyre többen leszünk  a lelátókon.

H 19Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s