EGY KIÁLLÍTÁS KÉPEI ELÉ….

A fotó, az utóbbi időben teret hódított magában a művészeti megfogalmazások szinte minden ágában. Mikor, közel kerültem hozzá, tizenévesen, az elismertsége még nem szerepelt a fajsúlyos kifejezési eszközök között előkelő listán, de érződött, hogy mozdult a világ afelé, hogy a műfajnak legyen helye a művészet ezen kategóriájában.

Elmulás

HarmonikásSJavitás a hídon

Alig huszonévesen ragadott el a hév. Bekerültem egy olyan klubba, ahol hazai viszonylatban a legmagasabb szinten űzték a műfajt. „Kisfiúként” behúzva minden önbizalommal teli „agyaramat”, lestem a nagyok minden szavát. Zsigri Oszkár, Gebhardt György és Kriss Géza voltal, akik meghatározták az Óbudai Fotóklub irányvonalát. Kiváló fotósok voltak, s sorra nyerték a hazai pályázatok díjait.

KofaFaszénégető

Ladik ősszelVolt egy fiatalember, aki azért különleges figyelmet szentelt, minden belépő fiatalnak, így nekem is. Eisenmann Józsi, kiváló fotósként figyelt arra is, hogy a kezdők, vagyis, mi kapjunk legalább tőle dicséretet, bíztatást. Olyan művészek kezdték bontogatni figyelő szeme alatt pályájukat, mint Baricz Kati, Sehr Miklós, Tóth Gyuri és sokan mások.

SzalaggyakorlatJózsi, Kriss Géza után, hosszú évekre átvette az Óbudai Klub irányítását. s ha az ebbe a körbe való visszakerülésem valakinek köszönhető, akkor az Ő! Szinte el sem hiszem, de a napokban nyolcvanéves születésnapját ünnepli. Ebből az alakalomból készült egy kiállítás, amely lehetne akár életmű bemutatás is, de mégsem az, mert Józsi a mai napig fényképez, alkot.

Sáros útMás, ilyenkor talán megpihen, lerakja a kamerát, mert elért mindent, amit egy „amatőr” megteremthet. Az alkotás azonban hajtja. Hajtja szerencsére a mi örömünkre. Meg tud mutatni a világból még sok minden olyan dolgot, ami a hétköznapi nézelődésünkben elsikkad, de az Ő objektívjén keresztül a lekülönböző kiállításokon falra kerül, s közvetít valamit a művészetből, amit fotónak nevezünk.

Magukra maradtakNovember 5-én délután megnyílik egy kiállítás 17 órakor az Óbudai Társaskörben, ami aztán megtekinthető a ház nyitvatartási idejében még napokon, heteken keresztül. Történelem, valóság a mából, szerintem minden, amit Eisenmann József objektívén keresztül érdekesnek találhatunk világunkból. Csak ajánlani tudom mindeninek, aki arra jár. Ezt úgy is hívják, hogy ÉLETMŰ!!!!
Kép: Eisenmann József
Szöveg: Koncz Dezső

There is one comment

  1. Kiss András

    Gratulálok a nyolcvanadik születésnapod, és a közel hatvanéves fotós tevékenységedhez. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több évtizede láthatom az éles szemeid által észrevett, a földön heverő témákat művészi módon megörökítve. Emberként, barátként vagy nagy! – ez tett Téged naggyá, nagy fotóssá.

    Nézd a világot a továbbiakba is nyitott szemekkel, hogy a kilencvenedik szülinapodon is köszönthessünk, köszönthesselek. Engedd meg hogy pezsgő helyett egy szép és nagy csokor virágot nyújtsak át, a szülinapod alkalmából. Bocs, elfelejtettem, hogy nem e-mailt írok, és így nem tudom a virágot mellékelni. A második nyolcvan éved megkezdéséhez kívánok nagyon jó egészséget, és további szép életet.
    Baráti üdvözlettel: Kbandi

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s