A PÁLINKA DÍCSÉRETE

Ifjonc koromban, édesapámék úgy gondolták, hogy Csobánkán élve, paraszti környezetben, meg kell tanulnom dolgozni, így napszámosként kapáltam hajnaltól, másod magammal. Először kicsit megvetően néztem kora reggel partneremet, aki hetven év körüli „töpörödött” ember volt. Nem sokat tudtunk beszélgetni, mert indítottuk a sort. Bizony alig ocsúdtam a számomra eszeveszettnek tűnő tempómból. Karcsi bá… Méterekkel előttem járt. Vissza-visszanézett, hogy jövök-e?

Pá 1Az első reggeli szünetben, aztán elővette a zsebéből a lapos üveget és húzott belőle két jókorát. Te is fiam! Jött a felszólítás. Köpni, nyelni nem tudtam, amikor az első kortyok legördültek a torkomon. Ez volt életem első pálinkája. Bajsza alatt mosolyogva még hozzá tette: „Ebben van az erő!”

Pá 2Pá 3

Később aztán akkor kerültem igazán „testközelbe” az igazi pálinkával, amikor évente egyszer-kétszer Mátészalkára látogattunk apósomhoz. Még meg sem álltam az autóval, amikor nyitotta a titkos palackot, amelyben a barnás színben pompázó házi főzési szilvát tolta az orrom alá. Több éven keresztül érlelték, mesélte Bandi bácsi, s rettentően büszke volt a nyírségi nedűre. Olyan kellemesen járta át az ember testét, hogy elfelejtette az ember minden baját.

Pá 4Pá 5

Pá 6Csoda, ha a Mókus Étterem és Söröző meghívásának nemigen tudtam ellent állni, amikor a Panyolai különlegességek kóstolójára és bemutatójára invitáltak péntek este. Felrúgtam minden más programot, de nem csak a tiszta pálinka vonzott, hiszen maga a hely Óbuda egyik legkellemesebb étterme grill ételeivel, amelyeket egy régebbi riportban már „megénekeltem”.

Pá 8Pá 7

Érkezésemkor a tömeg jelezte, hogy jó helyen járok. Kigördült a méretes kínáló, s sorban járulhattunk a finomabbnál- finomabb italokhoz. A Panyolai két képviselője, Szvoboda Hajnalka és Fekete Norbert, no meg a helyi pincérek kezei egy pillanatra nem álltak meg, kielégítve a rengeteg vendég igényét.

Pá 10Pá 9

Pá 11Norbert közben elmesélte, hogy attól különleges a Panyolai, hogy igazi gyümölcsből, helyben készítik a hagyományos módszerek tiszteletben tartásával minden cseppjét a kínálatnak. Mint elmondta, több mint harminchat féle pálinkájuk van. A mézes fahéjas pálinkát például karácsonykor kínálják leginkább.

Pá 12A minőség garanciája, hogy állandó emberekkel, állandó minőségben, állandó ellenőrzés mellett készül minden termék. Ez a titok, ami nem is annyira titok. Szerintem pálinka nagyhatalom vagyunk, mert többen gondolkodnak úgy, mint mi Panyolán és ennek eredménye lehet, hogy a legjobb minőség készülhet Magyarországon.

Pá 14Pá 13

Persze, aki ellátogatott ezen a különleges estén a mókusban, az nem csak a Panyolait kóstolhatta ingyen, hanem az időjárásnak köszönhetően az udvaron hatalmas üstben rotyogó babgulyásból is lakmározhatott kedvére. Ez volt 2015. október utolsó péntek estéjén a Mókus Sörkert és Étterem.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s