Ahol nemcsak a bor, hanem a kultúra is lakozik…

Eifert János mesterkurzusának egyik őszi témája a Monori Pincefalu volt. A fényképezés mellett a borkóstolás, és egy remek ebéd a KultPincében – ez is a program része.

Monori-pincefalu-Forralt-borMonori-pincefalu-Újbor-a-pincében

A vendéglátó, Kugel György elmondta, hogy ez egy olyan pincefalu, ahol nemcsak a bor, hanem a kultúra is lakozik. Majd így folytatta: “A Budapesttől mintegy 30 kilométerre található monori Strázsahegyen a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van. Az agyagos-löszös dombon kézi erővel ásták ki a boroshordók tárolására szolgáló pincéket, és többségük elé présházakat is emeltek. A Monori Pincefalu 180 hektáros területén mintegy 960 pince található összefüggő pincefaluban, amely nem csak Magyarországon, de Európában is unikális. Az összhatásában többé-kevésbé egységesnek tűnő pincefalu épületei hat típusba sorolhatók.

Monori Pincefalu-Eifert-János-és-Kugel-György-Tóth-Brigitta-felvételeMonori-pincefalu-Fényképzés-pincébenMonori-pincefalu-Ajtó

A borpincék zöme most is a helyi családok egyedi igényeit szolgálja, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is.

Monori-pincefalu-a-KilátóbólMonori Pincefalu-Düledező-pince-a-Strázsahegyen

Számos rendezvény, fesztivál várja a vendégeket az év minden szakában, csendes hétvégéken pedig a Vendégváró Pincék kínálnak családias hangulatú borkóstolókat, bortúrákat.
Az autentikus pincefalut egyre többen fedezik fel a fővárosban is, és jó időben szép számmal kirándulnak el erre. Az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényen (mely az ország első borászati témájú tanösvénye) játékos keretek között ismerkedhetnek meg a látogatók a hazai szőlészet és borászat alapismereteivel, a hungarikum szőlőfajtákkal, a pincefalu természeti és épített értékeivel.

Monori-pincefalu-Szőlő-levelek

A Monori Pincefalu minőségi borai mellett kulturális kezdeményezésekkel, megmozdulásokkal is igyekszik felhívni magára a figyelmet. A már többször megrendezett Monori Bortárs Filmfesztivál a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal foglalkozó filmek és egyéb mozgóképek fesztiválja. 2015-ben társrendezvényként országos fotópályázatot hirdettek bor és szőlőkultúra témában, illetve külön versenyen indulhattak a Monori Pincefaluban készült képek. A díjnyertes fotók most is megtekinthetők a KultPincében, amely amellett, hogy a legnagyobb befogadóképességű rendezvényhelyszín, nevéből fakadóan helyt ad különböző kulturális eseményeknek is, így ötvözi a bort, a gasztronómiát és a kultúrát.”

Monori-pincefalu-Szőlő-levél-őszi-színekben(1)Monori-pincefalu-Ajtó-vaspánttalMonori-pincefalu-Pincemester-lopótökkel(1)

Az Eifert János mesterkurzus résztvevői – Aczél Péter, Gavaldik Zoltán, Holocsi Kálmán, Kajtár Tibor, Olasz Ági, Pivonka Kriszta, Szendrei Tibor és Tóth Brigitta – felvételiből a KultPincében nyílik majd kiállítás. Most az őszi hangulatot örökítették meg, egy igazán jó kiállítási anyagot szükséges még a téli-tavaszi-nyári időszakban készült felvételekkel gazdagítani.

Monori-pincefalu-Lakat-01(1)Monori-pincefalu-Egészségetekre

Forrás: http://www.eifert.hu
Fotók: Eifert János és Tóth Brigitta felvételei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s