HARMÓNIA / A MAOE KIÁLLÍTÁSA A SZENTENDREI MŰVÉSZETMALOMBAN

 

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete 2015-ben negyedszer rendez „szalon jellegű” tematikus kiállítást tagjai számára, ez alkalommal HARMÓNIA címmel. Az elmúlt években a jelentkezők száma fokozatosan növekedett. 2012-ben a Valóság és Illúzió című kiállítás 215 alkotó részvételével indult. 2013-ban a Négy Elem – Víz alatti tárlat alkalmával már 420 fő jelentkezett. 2014-ben a Labirintus című kiállításra 620-an küldték el alkotásaikat, s 2015-ben a Harmónia című kiállítás felhívására 830 művész jelentkezett.

HARMÓNIA-díjazott-02

HARMÓNIASoltész-Melinda

A tárlaton a vizuális művészet legtöbb területe képviselteti magát. Képző- és iparművészek, fotóművészek és belsőépítészek alkotásai jelenítik meg a kortárs magyar művészet sokoldalú kínálatát. Amint azt a legtöbb nagyszabású csoportos kiállítás esetében tapasztalhattuk, korunk vizuális művészetét a stílus és a technika sokszínűsége, a kontextusok, stílusidézetek szabad keveredése jellemzi. Ezeknek a kiállításoknak szalon jellegüknél fogva az a célja, hogy az épp aktuális művészeti megnyilatkozásokat dokumentálja. A beadott munkák zsűrizettek és a MAOE szakmai elismeréseket is ad az arra érdemes alkotóknak.

HARMÓNIA-Harmónia-Olasz-Ági-a-megnyitónHARMÓNIA-megnyitó-közönsége-03

HARMÓNIA-Eifert-Fák-tánca

A december elején megnyíló kiállítást egy különleges művészeti projekt kíséri. A V8 Városi uszoda épületén elhelyezett monumentális, 500 nm-es építészeti installáció 11 művész 6×6 m-es felnagyított művével reprezentálja a Harmónia kiállítást. Ezzel az idei bemutató térben és időben kiterjeszti hatását és a MűvészetMalomból Szentendre városába is kilép.

HARMÓNIA-Tér-KépHARMÓNIA-Török-Ibolya-szobra

A kiállításhoz kapcsolódik a Harmónia-Tér-Kép, amely az anyagot összefoglaló monumentális 3D-s katalógusként is felfogható. Összegzi és reprezentálja az eredeti művekből rendezett kiállítást. A kiállított műveket és az alkotók portréját egy 15×15 cm-es négyzetlap két oldala dokumentálja, 1×1,8×12 m-es installációs rendszerben. A Harmónia-Tér-Kép minden kockáján egy-egy mű részlete látható, amely mobilizálható, más kontextusba helyezhető, lehetőséget adva a nézőnek és a művészeknek, hogy a részletből felismerjék a mű alkotóját. A 15×15 cm-es képek variálhatóságával a Harmónia-Tér-Kép folyamatosan változtatható. Ily módon a kiállítás a látogatókat interaktív szerepvállalásra ösztönzi, s miközben bevonja őket az alkotás folyamatába, a vizuális művészeti élmény mellett a felismerés, a szellemi élmény örömét is kínálja.

HARMÓNIA-Szemereki-Teréz-műveHARMÓNIA-Szentendre-MűvészetMalom-Kiállítótér-02

HARMÓNIA-kiállításmegnyitó-közönsége

A MAOE a magyar művészeti élet egyik meghatározó szervezeteként művészet-elméleti kérdések újragondolására, aktuális kérdések felvetésére is vállalkozik. A kiállítás címe így egyben jelkép is, a kiállítás pedig lehetőség arra, hogy diszharmonikus világunkban újra visszataláljunk a címmel jelzett megbékéléshez.

HARMÓNIA-Gulyás-Gábor-köszöntője

HARMÓNIA-Ézsiás-István-szobra

HARMÓNIA-Kiállítótér-fotóval-grafikával

A kiállítás megtekinthető 2015. február 5-ig.
Forrás: MAOE
Fotók: Eifert János és Olasz Ágnes

There are 2 comments

 1. Horovitz Magdi

  MAOE-tagként annyi megjegyzést teszek hozzá a kiállításhoz, hogy 15 éve hajléktalanként rajzolom a grafikáimat, egy rokonomhoz költözvén. nagyon jólesik, hogy elfogadják grafikáimat. Nagyon sok gondolat lakozik bennem, előmozdításra készen. Keserves AZ ezüstforintok utáni járkálás, de néha kénytelen vagyok dolgozni, ahol minden alkalommal leszóltak, mert csak testben voltam ott, agyilag nem. Pénzkereső munkára alkalmatlan vagyok. Művészek sokan vagyunk ebben a helyzetben. Igazi művészmenedzserre lenne szükségem, nem csak nekem. Rengeteg anyagi lehetőség rejlik egy-egy művész gondolataiban. Polgármesterek miért nem hisznek nekem, talán sejtem. Szükséges eltartandó embernek tartanak, aki nem “közösségi” ember. Igaz, gyűjtők nem ismernek, mert nem értek a számítógéphez.
  A kiállításon többet kellene tudnom a művészekről.

  Kedvelés

 2. Horovitz Magdolna

  Folytatom a tegnap írt véleményemet a Harmónia kiállításhoz. A kiállítás kitalálói komoly díjakat érdemelnének, mert az eddigi elnökségek után ők rendeztek először átfogó kiállítást a tagság tevékenységéből. Ezzel segítve az egyéb lehetőségektől távol “lakó” magyar művészeket és az érdeklődőket.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s