HANGOLÓ MIRIGYEK

Régóta ismerem Őket. Tulajdonképpen a megalakulás utáni hónapokban volt szerencsém találkozni a nyolc emberrel. Már akkor is csodáltam azt a hihetetlen energiát, amivel szinte felszántották a színpadokat bárhol az országban. A tisztelet az óta csak mélyült, hiszen huszonöt éve egy olyan rajongótábor épült körülöttük, amely mára komoly”hadsereg”.

????????????????????????????????????

Figyeltem az elmúlt napok eseményét és nem hinném, hogy van hazai zenekar, amely dugig meg tud tölteni gyors egymásutánban több vidéki város, legnagyobb befogadó képességű arénáját. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy napokon belül, december 18-án, talán életük egyik legfontosabb koncertjére készülnek a srácok. Megtölteni, a Papp László Sportcsararénát, kihívás mindenki számára, de az, hogy napokkal a koncert előtt szinte alig van megszerezhető belépő, az egészen elképesztő.

????????????????????????????????????

Kíváncsi is voltam, hogy ilyenkor mi játszódik le a zenészek lelkében, miként lehet készülni az ünnepi estére. A hangolás nem akárhol történt. Budapest szívében, a Liszt Ferenc téren. Régi cimboráival ünnepelte 25 éves fennállását az IHM. Uszkó Laci, a mirigy billentyűse invitálta meg a zenészeket egy koccintásra a Rhapsody étterembe, ahol a „Zenészek falán” mindannyian ott hagyták kézlenyomatukat is.

Mirigy 3 toth_szabi_uszi

Mivel az esemény, amolyan étterem avató is volt, a Mirigyes fiúkon kívül jöttek a zenész barátok is szép számmal. Itt tudtam beszélgetni a csapat egy részével két-két kérdést feltéve nekik. Nagyon örültem annak, hogy felfedeztem a kör közepén Ambrus Zolit is, így először Öt kaptam mikrofon végre.
– Rengeteg élményt hozhatott az Irigy Hónaljmirigyben eltöltött időszak. Mi az, ami kiemelkedően megmaradt Benned?
– Hú! Nagyon nehéz választani, de nekem egyértelműen a kezdet. Az első buli, amikor barátoknak zenéltünk egy házibuliban. A csuda gondolta volna akkor, hogy ilyen szinten kinövi magát a csapat!
– Te hogyan készülsz a koncertre, hiszen már elég régen voltál a társaiddal együtt színpadon?
– Gyakorlok, s talán úgy, mint régen. Örülök, hogy ott lehetek december 18-án.

Mirigy 4 szolnoki_peter

A házigazda ezen az estén Uszkó Laci volt és ugyanazokkal a kérdésekkel sikerül egy pár perc erejéig kiragadnom a folyamatosan érkező vendégek gyűrűjéből.
– Nagyon régi az én sztorim is. Voltak koncertjeink kisebb helyeken, de mivel a zenekart senki sem ismerte, alig pár embernek játszottunk. Eljutottunk Békésre. Délután kettőkor volt a koncert egy fesztiválon, de a közönség az előző napi berúgásból adódóan még javában aludt a sátrában. Lenyomtuk a bulit a szerény létszámú lézengőnek, de úgy döntöttünk, hogy nem megyünk még haza. Betértünk a helyi kocsmába. Elvettük a hangszereket a zenészektől és az egész műsort lejátszottuk újból. Jött vagy háromszáz ember, zsúfolt ház és fergeteges hangulat. Na, ekkor éreztem azt, hogy ebből még lehet valami.
– Gyakorolni, hogyan kezdesz egy ilyen nagy koncert előtt?
– Már legalább másfél éve elkezdtük összerakni az estét. Természetesen egy csomó minden majd az utolsó pillanatban fog változni, mert az előző koncerteken érezzük, hogy mi az, ami nem annyira ül, mint ahogyan mi megálmodtuk. A műsor természetesen nagyon a fejemben van, ezért már ezen nem idegesítem magam. A technikai dolgok miatt van benne sokszor egy kis félsz, de az első öt szám után ez elillan, amikor érzem, hogy minden rendben.

Mirigy 5 sipos_tomi

Győző kérdései természetesen ugyan azok voltak, mint az előző két alkalommal.
– Igazából nem emelnék ki egy nagy koncertet sem, mert úgy gondolom, hogy a legszebb ebben az egészben, hogy nagyon sokan vannak szerte az országban, akik a mai, nem alacsony jegyárak mellett is megtisztelnek bennünket azzal, hogy megvásárolják a belépőt. Minden koncert fontos.
– Nagyon nyugodt típus vagyok. Tudom, hogy alaposan elpróbáltunk mindent és gördülékenyen fog lezajlani az este. Sokan leszünk és ilyenkor a hangulat visszafelé is áramlik a színpad felé.

Mirigy 10

Molnár Imi számára a legkiemelkedőbb emlékek közül az egyik, természetesen az első BS volt.
– Tudtuk, hogy mennek a lemezek éreztük a közönség szeretetét, de azt akkor nem akartuk elhinni, hogy a helyszínem már egyetlen belépőt sem lehet kapni. – mesélte Imi. Többen jöttek el, akik úgy gondolták, hogy ott megveszik a jegyet. Ők kint hallgatták végig a bulit! Akkor tudtuk, hogy lehet itt kis országunkban jót is csinálni, amit az emberek elfogadnak.
– Én úgy vagyok a saját készülésemmel, hogy ilyenkor már nem a basszusgitáron nézem át a dolgokat, hanem inkább fejben rakom össze a koncertet. Amikor kutyát sétáltatok, az egész a fejemben játszódik le.

Mirigy 13

Sípos Peti igazi frontembere a zenekarnak. Aki látott már élőben koncertet, megcsodálhatta, ahogy a „hátán cipeli” a két órát, esetenként többet. Bár az ötletek mindenkitől érkeznek, sejthető, hogy a „fő gazda” Ő.
– Ha meg kell neveznem egyetlen top élményt a sok közül, akkor az a húszéves sportcsarnok béli koncert. Remélem egy hét múlva a december 18. lép a helyére. Amikor öt évvel ezelőtt felmentünk a színpadra és láttuk a telt házas arénát, sírtunk. Nem lehet szavakkal elmondani azt az érzést, hogy odáig eljutottunk és már itt is van a következő évforduló.
– Nincs időm hangolódni. Rengeteget dolgoztunk a próbateremben, hogy a legkülönlegesebb legyen az élmény, amit átnyújthatunk az embereknek, de ott előtte a hangbeállás, a fénypróba után csak arra van időnk, hogy lezuhanyozzunk és már irány a színpad. Izgulni, idegeskedni sincs időnk. Az első szám alatt lehet érezni a közönség reakcióján, hogy aznap este fantasztikus élmény lesz mindannyiunk számára. Attól kezdve egy nagy ünnep az egész!

Mirigy 8

A visszaszámolás már elkezdődött. Szerencsés, akinek már most megvan a belépője, s szerencsés lehet az is, akik még tud szerezni egyet-egyet. Zenészre, közönségre egy olyan élmény vár, amit soha az életében nem felejt majd el.
Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s