A RING „TÜNDÉRE”.

Megszokhatták rendszeres olvasóink, hogy időről-időre bemutatunk egy embert a Nagylátószög Újság lehetőségeit kihasználva. Amikor Szűcs Veronikát megismertem, rögtön tudtam, hogy valamilyen sportot űző hölgyről van szó, mert ez alkatából, habitusából, mozgásából azonnal érzékelhető volt.

ZSU 2Arra gondolni sem mertem, hogy egy ökölvívó bajnokkal találkoztam, aki ma már elismert nemzetközi bíróként lép a ringbe. Azonnal lecsaptam a lehetőségre, hogy bemutathassam és minél többet meg tudjak arról a sportról, ami igazán ősinek nevezhető a sportágak közül.
– Az ökölvívás nem kisasszony sport. Gyerekként is kiderült már, hogy egy vadóc amazon vagy?
– Harcias gyerek voltam, nem az a visszahúzódó tündérke típus. Inkább fiú barátaim voltak a játszótéren is és mellettük nem lehetett nagyon babázni. Tele voltam energiával, és már iskolásként is jó volt edzésre járni, mert ott kiadhattam magamból mindent.

ZSU 7ZSU 1

ZSU 3– Mikor láttál először ökölvívást?
– Nagyon sport központú voltam mindig is. A labdarúgás volt az, amit először megszerettem, de kiemelt figyelemmel kísértem az össze olimpiai sportágat. Fokozatosan átterelődött a érdeklődésem a küzdő sportok irányába. Nem csak a sportközvetítések kötöttek le, hanem a Bud Spencer féle pofozós akciók is nagyon tetszettek, no meg az összes karatés film. Általános iskolás voltam még, amikor először mentem le kickbox edzésre, de mivel ez együtt volt az ökölvívókkal, elkezdtem arra is figyelni. Ami nagyon megfogott, az a társaság, a hangulat. A szüleim látva a mozgásigényemet, mindenképpen forszírozták, hogy valamilyen sportággal foglalkozzak. A tenisz lett volna az indulás, de az már nem is tudom milyen oknál fogva, elmaradt, jöhettek a „kedvencek”.

ZSU 5ZSU 4

– Versenyezni mikor kezdtél?
– 1996-ban rendezték az első női bajnokságot ökölvívásban. Nagyon szép emlék, hogy 54-kg-ban rögtön bajnok lettem, ezzel azt hiszem, megteremtettem sportágban a helyemet.
– Elég hamar elvégezted a bírói tanfolyamot. Mi volt akkor a célod ezzel?
– Sportolóként, tizenéves fejjel eszembe sem jutott, hogy bíró legyek. A vezetők kapacitáltak és végül is úgy gondoltam, hogy bajom nem lehet belőle. Akkor nem sejtettem, hogy ennyire előre fogok jutni a ranglétrán és életem meghatározó részévé válik bírónak lenni.

ZSU 6ZSU 8

– Mit jelent a ranglétra?
– Már versenyzőként leraktam a bírói vizsgát, de igazából csak kisebb pofon partikon vezethettem.
– Mi az a pofon parti?
– Regionális verseny (pofonparti) csak egy adott régió versenyzői vehetnek részt. Először harmadosztályú bíró voltam, aztán a másodosztály jött, s mára háromcsillagos nemzetközi bíró lettem. Előrelépni úgy tud az ember, ha szabályokkal tökéletesen tisztában vagyunk és a pontozása, vezetése precíz.


ZSU 9
– Számodra mi volt a csúcs?
– Egyértelműen az olimpiai döntő vezetése Londonban. De mellette bejártam szinte az egész világot, Amerikától kezdve Ázsiáig.
– Az, hogy három csillagos bíró vagy jelent valamit Magyarországon?
– Mindenképpen elismerést és azt, hogy rangosabb mérkőzéseket vezethetek.
– Mi az a WSB?
– A WSB (WORLD SERIES of BOXING), fél profi versenyek, ahol csapatok merik össze a tudásukat és pontot kapnak a versenyzők a nyert meccsért. Ezek 5×3 percesek. Szeretnék ebben a szabály rendszerben döntőt vezetni a két legjobb csapatnak. Célom akár még egy olimpiai részvétel, és hogy egyszer a felnőtt férfi világbajnokságon a döntő vezetőbírája legyek.

ZSU 11ZSU 10

Szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s