CSODÁK SOROZATA A KIFUTÓN…

Meghívtak egy divatbemutatóra. Nem jellemző rám, hogy megjelenek egy ilyen eseményen, bár volt már benne részem, de, egy olyan gyönyörű hölgy invitált, hogy nem tudtam, és az igazság az, hogy nem is akartam ellent állni. Hiába, ha valaki hat az emberre, akkor az belopja magát a zsigereibe, minden idegszálába, a gondolataiba. Barátom látva lelkesedésemet, azt mondta, hogy így jártál, tehát szombat este a programok áradatából a Hélia Szálló auláját választottam.

D 1D 2

Dívat bemutatóról volt szó, de a megérkezésemkor láttam, hogy lesz itt minden más is. Szeretek korán érkezni, egyrészt azért, mert sokszor az a nyüzsgés, ami megelőzi az ilyen történeteket, izgalmasabb, mint maga a felvonulás.  A korán érkezés megint, mint már annyiszor, nyert. Sminkesek, fodrászok hada nyüzsgött a háttérben, az öltözőkben. A lányok gyönyörűek voltak a fellépő ruhák nélkül is.

D 8D 4

Az sem volt véletlen, hogy a vendégek körében ott volt az indiai nagykövet és a Fővárosi Állatkert igazgatója. A rendezvény kiállítás megnyitóval és indiai táncbemutatóval kezdődőt, mégpedig olyannal, amelyhez hasonló autentikus előadást hazai porondon ritkán lehet látni. Erről később olvasóink minden bizonnyal találkozhatnak ezeken az oldalakon. Lenyűgöző volt, s ez a jelző nem is fejez ki teljesen mindent.

D 6D 11

D 12A főszereplők, azért ezen az estén, három nagyon csinos hölgy voltak, akik a modellek segítségével bemutathatták ruha költeményeiket, merthogy ruhatervezők mindhárman. Szerencsére volt pár perc arra, hogy az előkészületek felfordulásában szót tudjak velük váltani. A diktafon „végére” először Pataki Mariann keveredett.
– Közgazdászként végeztem, de a divat szakma vonzott gyerekkorom óta. Az elmúlt évben végeztünk mindhárman a Forrai Magániskolában. Különböző elképzeléseink vannak, de a mai bemutatóban pont ez a jó. Én az egyenes vonalvezetésű ruhákat gondolok ki, inkább a minimál felé haladva.
– Hogyan tervezel? Mi a folyamat?
– Parancsszóra ez nem működik. Ha jön, egy ötlet papírra vetem és megvalósítom. Alap a kreativitás. Ha, ez meg van, érdemes csinálni. Egyedi tervezésű ruhákat szeretek csinálni, nem gondolkodom tömeg kollekcióban. Azt látom, hogy van erre igény.
– A bemutató miből áll?
– Kilenc ruhát hozok, mint mindannyian, Hungarikum címmel a bemutatónkra.

D 13D 14

Második bemutató hölgy Kaczúr Alexandra volt, aki Nagykátáról hozta el szépszámú közönségnek ruha költeményeit.
– Én is, kiskoromtól kezdve szerettem volna tervezni, s akkor még azt sem tudtam tulajdonképpen, hogy mit. Kreativitásom szinte minden területre kiterjedt, de a ruha lett az, ami a legjobban lekötötte a fantáziámat. Szerettem rajzolni, főleg ember figurákat, akiket öltöztettem is természetesen.
– Kialakult az idők folyamán egy olyan stílusod, ami egyedi?
– Magyar népi motívumokat használok fel a bemutatandó ruháimon. Egy a magyar sujtás elemeket bemutató könyvből merítem az ötleteket kiegészítve a saját fantáziámmal.
– Miként működik mindennek a háttere. Ehhez idő és pénz kell!
– Való igaz. Először annak kell áldoznia, akinek van határozott elképzelése. Ha, meg tudja valósítani mindazt, amit megálmodott és erre van kereslet, lehet nyerő. Ez a cél! A szakdolgozatomat is a magyar népművészetből írtam és hiszem azt, hogy sok emberrel tudom megismertetni az alkotásaimon keresztül ezt a kimeríthetetlen és csodálatos világot.

D 9D 10

D 15Varga Andrea úgy ült mikrofon elé, mint a legprofibb tervezők. Magabiztos, határozott kiállás. Imponáló ember az első pillanattól, pedig mint megtudtam a tervezés területén, Ő is friss végzős.
– Alexandra volt az osztálytársam, Mariann pedig évfolyamtársunk. Így jött a közös bemutató.
– Mikor indult Nálad a tervezés „őrület”?
– Ezek, igencsak kreatív szakmák. Már gyerekkorban mutatkozik, csak az én szüleim azt gondolták, hogy nem tartották szakmának, hivatásnak ezt a pályát, úgyhogy rendesen el is nyomták bennem a lángot. Mindig láttam a suliban is, baráti körömben, hogy egy kicsit utánozzák azt, amit én csinálok. Ha feketét vettem fel, másnap ők is. Ha félrefésültem a hajam, másnap sokan így tettek. Hatással volt az emberekre, amit kitaláltam. Egy kicsit diktátor lettem ezen a területen.
– Mennyire tudod most befolyásolni a közízlést? Az öltözködést?
– Szeretném. Ez a cél. Még igazából csak nyitogatjuk a szárnyainkat mindhárman. Az érvényesülés elég nehéz. Ezért választottam saját utat.
– Amit elmondtál, ahhoz igazi karakteres egyéniség kell. A kitörés csak akkor képzelhető el, ha ez meg van.
– Ha, most csak rólam beszélünk, én szeretem a sportos, kényelmes viseletet. Nem nagyon öltözök magas sarkúba. A divatbemutatókon viszont szeretem a látványos felvonulást.
– Mi a perspektíva ezen a pályán?
– Igazából ez egész azzal indult, hogy én lovagolok, igencsak aktívan. Az egyik barátnőm egyszer megkérdezte, hogy miért nincs lovas felszerelésem, mint a többieknek. Rájöttem, hogy azért nem, mert nem tetszik. Hazamentem és terveztem egy lovas kollekciót. Megvarratattam, megcsináltattam és rögtön volt rá vevőm, nem is egy. Akkor a szakmai tudásom hiányzott. Ezt szereztem meg a végzettséggel. Lépésről-lépésre akarok haladni. Megismertetni a nevem. Sok, nagyon nagy cég indult kis garázsból!

D 17D 16

D 18D 19

 A tömeget látva, és a fotósok soha nem látott hadát, kétségem sincs a felől, hogy a bemutató híre és a három tehetséges alkotó neve gyorsan terjed az internet világában. Mert megérdemlik! Teremtenek saját erőből olyat, ami tényleg HUNGARIKUM!

D 20Kép és szöveg: Koncz Dezső

————————————————————————————————————

Big fashion exhibit !
Glamorous fashion on the runway

I was recently invited to a fashion show. I’m not the type who shows up these kinds of events, I have taken a part In the past , the girl who invited me was so beautiful, I didn’t know how to say no, truth be told I didn’t want to say no. Regardless if somebody gives the man the freedom, then he will start to imagine all kinds of crazy thoughts. So my friend said to me, this is how things worked out for you… So on Saturday night I choose to go to the Helia hotel lobby.
The subject was fashion, after a bit of chatting with some people behind the scenes, I noticed there was a whole lot more than just fashion going on. I like to arrive early to these events, partly because all the preparation and work that goes on behind the scene is more exciting than the runway appearance. Arriving early at these events has proven to be a winning decision every time I do so.
Make up artist, hairdressers, set designers were filled with excitement and lots of preparation in the back row of the dressing room. The girls are beautiful even without their elegant runway outfits.
It wasn’t an accident that among the guests was ambassador to India And the head of their zoology department. The opening act started with traditional Indian dancing, The kind dance which is rarely seen today, even in India. Our readers can read more about this tradition on following pages. Saying it was an impressive event is somewhat of an understatement, there was just so much more to this wonderful event than words can describe.
The main participants on this delightful evening were three beautiful designers whose elegant work was introduced to the fashion world with the help of their models. Fortunately we had a few minutes to speak to them before the show started. Our first interview was Pataki Mariann
Pataki Mariann-” I studied business and economics, but fashion has always been my dream since I was a young girl. In the past year, all three of us finished studying at Forrai Private school. We all have different styles and design ideas, in today’s fashion world, this is perfect for us. I like the simple and straight lines. My ideal style is minimalistic and straight line. That is the direction I am taking my ideas. “
REPORTER- how do you make your plans, what is the flow?
Pataki Mariann-” Ideas just don’t happen on demand, when a good idea comes to me, I put that idea on paper and I try to bring it to fruition. The basic form is the creative part. If I have everything, it’s worth doing. I like to design individual articles of clothing, I don’t think of design in collections. I can see a demand for this.”
REPORTER- what will you display in the fashion show?
Pataki Mariann- “I brought nine different clothings, like the rest of us, with the Hungarikum label on the presenters”
The second fashion designer was Kaczur Alexandra, she brought her line of beautiful clothing from the city of Nagykatarol.
Kaczur Alexandra – “I have always wanted to design ever since I was a little girl, only back then I didn’t know what I want to design. My creativity can be applied to many different studies, but designing clothes is what brought out my deepest and most creative ideas. I like drawing human figures, figures that I can dress on a draw pad or in real life with the clothes I created.”
REPORTER-do you feel that in time you developed your own unique style?
Kaczur Alexandra- “I am using some traditional Hungarian designs on the clothing I will be introducing in the show. I got some ideas from a presentation of Hungarian traditional styles and I combined with my own fantasies to create what I envisioned.” REPORTER- what goes on in the background? You need money and time!
Kaczur Alexandra -” yes that is true, first of all the one who is dreaming is the one that has to have a definitive imagination and work ethic to accomplish what they envision. If One can bring to fruition their vision, and there is demand for what they envisioned, then that person is the winner who hit the target! I wrote a paper at the Hungarian art institute and strongly believe that I can introduce and bring together many people through my creations in this inexhaustible and wonderful world.
Varga Andrea set in front of the microphone like a professional designer. She is confident and certain of her work. Impressive from the first moment I saw her work, I learned in the design industry she is a fresh graduate.
Varga Andrea- “Alexandra was my design partner in class, Mariann was in our class, this is how we got to know each other. “
REPORTER- when did you start getting interested in designing?
Varga Andrea- “in this field you need to have creativity. I’ve had an interest in designing since I was a little girl, but my parents thought that designing clothes was not a real career choice, in a way they suppressed my dreams of creating clothing extinguishing the flame that burn inside me. As I was growing up, I noticed in school that I had friends who used to follow my fashion and often dress like me after I had worn something different. If one day I wore black clothes, the next day I saw other people coming in with black clothes which I have not seen them do before. The next day I would comb my hair halfway to the side, sure enough the following day I saw quite a few girls who copied my hairstyle as well. It seems that my creations had an impact on my friends and people around me. After I saw this, I became somewhat of a dictator in my area.
REPORTER- do you know how to influence to publics taste and desire? The outfits they want?
Varga Andrea – “I think here is the goal, in reality, all three of us are just opening our wings. The laws of fashion a pretty challenging , that is why I decide to take my own road.”
REPORTER- what you just said, needs real character and determination. The breakout can only happen when you have it all.
Varga Andrea – “if we are talking about me, I like the activewear, things that are comfortable for everyday lifestyle. I’m not into dressing up in high heels. How ever, I like My designs to be outstanding and noticeable.”
REPORTER- what’s your perspective on this field?
Varga Andrea – “truth be told this whole thing started out because I like riding horses, as often as I can. One of my girlfriends asked me why I don’t have any riding clothes, like the other riders. That’s when I realized that I don’t have any riding clothes because I don’t like the way the clothes look on me. That’s when I went home and started designing my horse riding collection. I hired a seamstresses, I put together some ideas and designed clothing, right away I had buyer ready, and not just one but several. At that time, I needed to get the basics which I can only get from an accredited school for design. That is what I acquired when I completed my education. Step-by-step I will move forward. As I progress, my name will become more and more recognized. Lots of large companies started out in the garage.
The crowds filled and the The photographers were there numbers not seen at events like this. The amount of publicity that has come to this fashion show is sure to spread the name of these three beautiful and talented designers on the Internet. Because they deserve it! They designed using their own creative minds and talents, this is truly HUNGARIKUM,!

There are 2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s