Szilveszter a székely góbéknál…

2015. december utolsó napjai, panorámás, kényelmes, román rendszámú busz, vegyes korosztály, akik az év utolsó napját Székelyföldön szeretnék búcsúztatni. Határátlépés, útlevél vagy személyigazolvány felmutatásával, Ártándnál.
Irány Nagyvárad, ahol a helyi idegenvezető csatlakozik. Borbély-Kiss László, földrajz tanár, néptáncos, nótaénekes, a székely-magyar történelem, irodalom nagy tudója és művelője, kedves fiatalember, igazi lokálpatrióta.

1. Nagyvárad2. Nagyvárad

„Ha már itt találkoztunk, akkor elsőként nézzük meg Nagyvárad templomát” – felszólítással leszállunk a buszról és ámulattal nézzük szépségét./Római katolikus székesegyház/ 1
Sebes-Köröst kerülgetvén jutunk el Király-hágóra, a következő pihenőhelyre, amely csodálatos szépségét a párás levegő miatt nem akképpen nyújtotta felénk, mint szerettük volna. De a kilátás így is felemelő volt.
Folytatva utunkat, át- és elhaladva falvak, városok /Kalotaszeg vidéke, Bánffyhunyad…/ mentén Kolozsvár még nappali fényben fogadott bennünket. Első utunk a Farkas utcai református templomba vezetett, ahol Eszter néni várt bennünket ismertetve a hely történetét és hitvallását.

4. Református Templom5. Református templom
„A szentélyben van az Apafik fejedelmi sírja, a falakon az erdélyi nemesi családok címerei láthatóak.”
Mátyás király szülőháza a következő a nevezetes épületek között, amely Kolozsvár legrégebbi emeletes háza.

Elhagyván a helyet a fő térre visszaérkezve már esti fénypompában gyönyörködhettünk az adventi vásárban.
Sötétben vezet utunk tovább Székelyszentlélekre, ahol süteménnyel és pálinkával fogadnak bennünket, betessékelve a fogadó hatalmas – hosszú terített asztalokkal berendezett – termébe.

6. Mátyás király szülőháza3.Király-hágó

Nem kellett a finom étket kétszer kínálni, mindenkinek jól esett a vacsora.
Érdeklődéssel vártuk szálláshelyeinket, ahol négy éjszakát töltünk el. Volt, aki ott -Székelyszentlélek – panzióban, magánháznál és volt, aki Farkaslakán panzióban, magánháznál kapott szobát.
Jellegéből adódóan vegyes volt a kínálat és vegyes volt a komfort is. Mi nyolcad magunkkal az Éva Vendégház Farkaslaka panziót kaptuk, amelynek az udvarából reggel a Jézus szobrát lehetett a hegytetőn/ Gordon hegy/ látni. Amint kisütött a nap, csak úgy szórta a fényét, a helyiek csak pléh Jézusnak hívják.

10. Szekerezés13. Bem József emlékhely

Másnap reggel, december 30-án – mivel a disznó leszúrását senki sem akarta megnézni –, lovas kocsizással kezdtünk, Levente szilva pálinkája- Éva finom meleg reggelije után. Ahhoz, hogy bátorságot kapjál a szekerezéshez, itt is szíverősítővel kínáltak bennünket, nehogy a mínusz tízen fok megártson.

A szekerezést követve a forralt bor illata keveredett a disznóégő szalmával megperzselt bőrének szagával. Ivott-e már valaki pálinkát disznóköröm pohárból, mert itt egy-két szerencsés vendégnek sikerült, vagyis a levált körömszaru pohár lett a kevés, nem a pálinka. A frissen pörkölődött bőr nyesedékek is hamar gazdára találtak.

Székelykeresztúr, Gyárfás kúria, ahol Petőfi Sándor utolsó éjszakáját töltötte.
„A legenda azt tartja, hogy e körtefa alatt szavalta el Petőfi az „Egy gondolat bánt „című versét, 31-én reggel, megjósolva aznapi halálát.”
A bekerített körtefa közelében áll Bem tábornok emlékműve is.

14. Segesvár15. Segesvár

Buszozás Segesvárra, közben idegenvezetőnk egy percet sem pihenve mesél és mesél, történelmi helyekről, csatákról, ütközetekről, mondákról, írott és íratlan/szájról-szájra/ eseményekről. Van, amikor nevetünk a székely vicceken és van, amikor nótázgatunk. Így hamar odaér a csapat.
Segesvár a középkori szász város szép templomával, várával és emlékházaival, beszéljenek a képek.

2015. utolsó napja, reggeli után utazás Parajdra, elhaladva a Medve tó mellett s-mert formája olyan, mint egy kiterített medvebőr, majd látogatás a sóbánya hatalmas földalatti termeiben, ahol a gyógyulni kívánók pingpongozhatnak, sétálhatnak, tornázhatnak és csodálhatják a tükörsima só réteget. Nagy, só porral borított csuklós buszok szállítják a látogatókat be- és kifelé menet.

17. Parajd sóbánya18. Parajd sóbánya

23. Kegytemplom Csíksomlyó19. Korond

Korond, a székely kézművesek helysége. Szebbnél szebb edényekkel, szőttesekkel tarkított árudák. Következő emlékhely Tamási Áron nevéhez és munkásságához kötődik. A Tamási emlékmű „több tonnás hegyi beszéd” /Sütő András/, Tamási hőseit ábrázolja, 8 tonnányi andezit sziklából készült. „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”/Tamási Áron/ .

24. Kegytemplom25. Gyilkos-tó

Korai a hazajövetel szálláshelyünkre, legyen idő a szilveszteri mulatság előkészületeire. Este a Becsali fogadó hatalmas terme díszterítékkel, élő zenével és a szokásos pálinkás, süteményes belépővel.
A színpadon meglepetésként idegenvezetőnk néptánc bemutatót tart, verset szaval. Tiszteletünkre beszédet tart Székelyszentlélek polgármester-helyettese. Minden szálláshelyük telve, köszönt bennünket szilveszter napján. „Eddegélés, iddogálás” és táncolás meg-meg szakítva helyi ízű ételekkel és helyi italokkal.
Mivel egy órával előrébb vagyunk, így az ottani idő szerint éjfélkor a székely, egy órakor pedig a magyar himnusz zendül a pohárkoccintással.

Január 01-én első utunk a Csíksomlyói Kegytemplomba vezetett, ahol ki-kiérzése szerint kért vagy nem kért áldást az újesztendőre
A következő látványosság maga a Gyilkos-tó, immár a többnapos mínuszokból adódóan befagyva. Lehetett rajta csúszkálni, sétálni, gyönyörű téli tájban gyönyörködni.

26.Békás-szoros30. Marosvásárhely Kulturpalota

Ami ezután következett, az a Békás szoros. Békás szoros a Békás patak legszebb és leghosszabb szurdokvölgye a Keleti Kárpátokban. Séta következett, tele hatalmas sziklákkal, majd a közelben finom pisztrángos ebéd..

Akinek nem volt elég a szilveszteri mulatság, az a mai estén finom vacsorát elfogyasztva, helyi pálinkával megfűszerezve, Igazi Csiki sörrel meglocsolva, élő zenével kísérve újrázhatott. Ekkor a gyöngyszem maga a zenész volt, hangjával, tudásával és modern technikát képviselő nem mindennapi berendezésével.
Az utolsó, a hazautazás napja sem maradhat látványosság és helyi étkek nélkül. Marosvásárhely Kultúrpalota gyönyörű termei, üvegképei, hatalmas velencei tükrökkel. A közelben pedig a Cifra Palota – hivatalos nevén Közigazgatási Palota – festett homlokzatával. Az ebéd, pedig mint említettem, Királyhágón „mititei” vagyis mics / 3 fajta darált hús, fűszerekkel egy napig áll, majd kolbászka formájaként sütve /zárta a helyi gasztronómiai utazásunkat. Irány Nagyvárad, ahol elköszönünk idegenvezetőnktől, Borbély-Kiss Lászlótól, aki ízes beszédével, hatalmas ismeretanyagával, jókedvével és székely habitusával kísért bennünket, rávilágítva a küzdelmes és hosszú évek harcaira, hogy székelyföldön megmaradjon az igazi magyar nyelv, az ottani néphagyomány.
Élményekkel, csodálatos látnivalóval és nem mindennapi tálalással tarkított programokban vettünk részt székelyföldön, amely az „ottani” igaz embereknek, góbéknak köszönhető. /Góbé: furmányos székely ember/

32 Szentlélek Jézus szobor

Az úti beszámolót írta, fényképezte és átélte: Czeglédy Róza

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s