A CSEND EREJÉVEL

A mai nap után ezer gondolat kavargott bennem, átélve a Kossuth téren történteket. Az írással megvártam, amíg minden elcsendesedik körülöttem. Eltűntek a hírek, nem szól a televízió, alszik a család. Mindenütt néma csend!

T 2T 1

Kétségtelenül, az ezernyi élmény közül a legerősebb az volt, amikor Sándor Mária kérésének eleget téve, több tízezren, öt percen keresztül némán demonstráltak, csak a saját gondolataiknál megmaradva. A NÉP ereje lehet, hogy nem a hang erejében rejlik? Döbbenetes volt hallgatni az esernyőkön kopogó esőcseppek felerősödő dobolását abban a hallgatásban, amelyet egy pisszenés sem zavart. „Vezetőink” szerint, ez volt a balhézó tömeg.

T 4T 3

De… kezdjük az elején. Későn érkeztem, alig pár perccel tizenegy után. Azt rögtön láttam, hogy a színpad közelébe érni reménytelen, mert az összegyűlt tömeg csordultig megtöltött minden elfoglalható helyet, annak ellenére, hogy az eső vigasztalanul locsolta Budapestet.

T 5T 6

Az ellendrukkerek egészen biztosan elégedetten dörzsölték össze a tenyerüket, hogy ezt az égieknél legalább elintézték. Csalódniuk kellett, mert sok embert látott ugyan a parlament előtti tér, de ennyi esernyőt egészen biztosan soha még.

T 7T 8

Illik szót ejteni a demonstrálókról. Gyerektől a gimnazistáig, a fiataltól a nyugdíjasig, minden korosztály fellelhető volt a tömegben. Egyet azonban első ránézés után is meg lehetett különböztetni, a régi megmozdulásokkal szemben. Itt, „csőcselék” jellegű hangadók még nyomokban sem voltak fellelhetőek. Ezek szerint, még sem Soros fizette a megjelenő népet, mint ahogyan azt a teljesen közszolgálati média hangoztatta. Vajon a kétezer forintos demonstrálói összegek, anno milyen forrásból táplálkozhattak?

T 9T 10

A szónokok egytől-egyig kiálltak a közoktatás struktúrájának megváltoztatása érdekében, meglebegtetve azt is, hogy ha ez a demonstráció a miniszterelnököt nem bírja jobb belátásra, jön a sztrájk. A lehetséges forgatókönyvet nem kívánnám vázolni, de érintené az egész ország lakosságának, szinte teljes egészét. Nem valószínű, hogy a következő választásokat ezen az oltáron áldozná fel a jelenlegi klientúra, ennél a hatalmat jobban szeretik.

T 12T 11

Volt felszólalás, s meg kell jegyeznem, az eddigiektől eltérő módon rettentő korrekten, tárgyilagosan, a rendszer hibáira felhívva a figyelmet. Mindezek ellenére, időről-időre megszólalt az „Orbán takarodj” kórus. A cél azonban ennél sokkal prózaiabb volt. Hagyják meg az oktatást a pedagógusoknak és a diákoknak. Ők, mindannyian felelősen el tudják dönteni, hogy mi a jó nekik!

T 14T 13

T 15A demonstráció öt perc néma tiltakozással ért végett, de előtte azért Galló Istvánné mondatai találóak voltak. Elmondta, hogy „vezérünk” megajándékozott bennünket dakota közmondásaival, amelyben szerepelt, hogy „Ha megdöglött a lovad, arról le kell szállni”. Orbán Viktort idézve, az oktatási reform lova megdöglött, ideje lenne hát leszállni róla. Nem?
Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s