TÚL A KÖZÖS TÖBBSZÖRÖSÖN

Wahorn András művészetét a felhőkhöz hasonlítanám. Az ember azt képzeli bele, amit akar.
Szabadságát is, hiszen a felhők közegükkel nem törődve sodródnak, néha értelmet nyerve egy-egy ház látképe felett, néha megmaradva a fantázia játékaként.
És az emberi fantáziát táplálhatják előzetes ismeretek, aktuális állapotok vagy érzelmek, de egy biztos: ez a játék végtelen lehetőségeket rejt. Egy szóval szabadság.
Szabadok vagyunk mi, szabad a művész, ugyanakkor szabadon húzhatjuk meg egyéni befogadásunk határait, és ő garantáltan nem fog lehülyézni érte. (Még sosem éreztem magam ilyen toleránsnak.)
Persze mikor még fiatal volt és bohó, ahogy mondani szokás, hitt az embereket összekötő közös többszörösben. Öltsön az testet egy motívum vagy téma ábrázolásában, azt a pontot kereste, ami mindannyiunkban közös, így mindenki örömét leli majd benne.
Amikor letett a mindenkinek tetszeni akarás vágyáról, mondhatni stratégiát váltott. Visszanyúlva az „alapokig”-főként az ösztönök és szexualitás témáján át-ábrázolta a mindenki életében jelen lévő és gyakran fontos szerepet játszó kérdéseket, melyeket mégis mindenki másként él meg, így másként is értelmezhetőek.
A közös többszörös tehát maximum a felszínen létezik. De nem baj, hiszen úgyis minden csak illúzió.

DSC_0631

Ebből, a néha szinte ijesztő lazaságból születnek a formákkal-és a fogadtatással-nem sokat törődő művek, melyek a befogadót-előre is bocsánat-nem görcsös befogadásra késztetik, hanem…igazából nem késztetik semmire.
A látogatók többsége mosolyog és összesúg a művek pikáns humorán(én pedig azon, vajon a komoly érdeklődő milyen enteriőrbe képzeli a hét fallosztól megijedő nőt), ezt általában egy „zseniális”, „kurvajó” vagy „ez hülye” követi- szeretettel.
Mindez eszembe juttatja Hérics Nándor egyik pár hónapja látott installációját, mely a híres auschwitzi kapu felett hullámzó mondattal játszik az eredeti mondatból neonnal emelve ki az új igazságot: ART MACHT FREI. A művészet felszabadít.
Most érzem át először a mondat jelentését. Emlékszem, mennyire felszabadultam, amikor kimondtam, én nem vagyok fotós és nem vagyok újságíró(azóta jobban is megy).
Nos, Wahorn András pont annyira nem festő, nem zenész, csak Wahorn András. Saját bevallása szerint igazából csak a rajzhoz ért, ezért nem foglalkozik a színekkel sem, ha elbizonytalanodik, alkotó-és élettársától, Töttös Katától kér tanácsot.

Kapcsolatuk gyümölcseként születtek a legújabb munkák, melyeken Kata hiperrealista figurái egészítik ki a Wahorn-univerzumot, és amelyek szintén láthatóak február 28-ig a B55 Galériában.

A művész nemrég tárlatvezetést is tartott, ahol többek között arról beszélt, rossz művészet nincs, hiszen minden mű jó lehet valakinek. Továbbfűzve a gondolatot arra jutok, művész az, akinek mondanivalója van. Akár akkor is, ha az egyszerű-és ezért tartalmatlannak gondolt-szépséget hirdeti. Hiszen amikor a giccs fogalmáról beszélgettem vele azt mondta, érdemes belegondolni abba, hogy tájakat és virágokat sosem tartunk rondának, és nem fordulunk el öklendezve a naplementében megélt romantika pillanata elől sem, de mindjárt másként reagálunk, ha ugyanezeket mondjuk lefestve látjuk.
Mi tehát a giccs? Szerinte nemes egyszerűséggel az, amit annak nevezünk.
Művei magyarázatát pedig-a beszédes címek és képekbe applikált szövegek ellenére-a befogadóra hagyja. Olvassák, értelmezzék, szeressék, utálják. Szabadon.

| A kiállítás megtekinthető a MissionArt Galéria és a B55 Galéria tereiben, február 28-ig. |

DSC_0579DSC_0587

Kép és szöveg: Illés Anett

There is one comment

  1. Szendrei Tibor

    Amit látok nehezen emészthető,nem fogott meg, nem lelkesít.Lehetetlen néhány kép alapján véleményt mondani egy művész munkásságáról, értékeiről,nem is ezt tettem

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s