Steve McCurry – Legendás Fotók

Február 25-től lesz a nagyközönség számára is megtekinthető a budapesti Műcsarnokban a világszerte ismert fotográfus, Steve McCurry kiállítása.

2016.02.24.-Műcsarnok2016.02.24.-Bán-András,-Tímár-Péter,-Eifert-János

2016.02.24.-Eifert-tárlatvezetése-01_Erhardt-László-felvétele2016.02.24.-Nógrádi-György-megnyitja-Steve-McCurry-kiállítását

McCurry fotóiból Európa szinte minden nagyvárosában nyílt már kiállítás, mindenhol rendkívül magas látogatószámot elérve.
Most először Budapesten is lehetőség nyílik a híres fotográfus mintegy 60 legendás, Ázsiában készült fotójának megtekintésére.

 

2016.02.24.-Steve-McCurry_Olasz-Ági-felvétele2016.02.24.-Steve-McCurry-a-fordítást-hallgatja

2016.02.24.-Steve-McCurry-és-Nógrádi-György2016.02.24.-Steve-McCurry-kiállításán-01

Az esemény február 24-i megnyitóján maga a művész is részt vett, a megnyitó időpontját is az ő érkezéséhez igazították. A kiállítást Nógrádi György egyetemi tanár nyitotta meg.
A kiállítás két kurátora Bán András és Tulipán Zsuzsa.
A megnyitót követően Eifert János fotóművész tárlatvezetést tartott tanítványai számára, hangsúlyozva, hogy McCurry látványos, mégis visszafogott képein konfliktusok sújtotta területek lakói, valamint eltűnőben lévő kultúrák és hagyományok kelnek életre. A Műcsarnokban megtekinthető félszáz kép hatalmas kópiái valósággal kitöltik a falakat, különös atmoszférát kölcsönözve a tárlatnak otthont nyújtó Kamarateremnek. A kiállítás kurátora, Bán András szavaival élve az újságok lapjaihoz hasonlatos „betördelt” falakat láthatnak majd a látogatók. A válogatás alapját egy magángyűjtemény képezte, és időrendi sorrend helyett földrajzi felosztást láthatunk: külön falakon szerepelnek a többek között Afganisztánban, Tibetben, Indiában és Pakisztánban készült fényképek.

2016.02.24.-Tárlatvezetésem-Steven-McCurry-kiállításánSteve-McCurry_Falak-között

Steve-McCurry_Afgán-lányA kiállításon megtekinthető McCurry leghíresebb képe, az Afgán lány is, amelynek világhírnevét köszönheti. Mint ismeretes, McCurry egy menekülttáborban készítette el egy bizonyos Sarbat Gula portréját, aki 1984-ben egy szovjet támadás során elvesztette a szüleit. A megdöbbentő erejű kép azóta az elnyomottak és a menekültek jelképévé vált. McCurry éveken át kutatott a lány után, de csak 17 évvel később talált rá és fényképezte le újra. Az ünnepélyes megnyitón tartott beszédében Nógrádi György felhívta a figyelmet az eredeti és az új portré közötti hihetetlen különbségre: a 2002-es felvételen a mindössze 29 éves Gula megöregedett és megtört, csak az élénk tekintet maradt változatlan. Ezekből a képekből többet lehet megtudni, mint a tudósításokból – méltatta a művészt Nógrádi, majd a XX. század egyik legnagyobb fotóművészének nevezte McCurryt. Természetesen maga a művész is megjelent, és egy magyar család is tiszteletét tette, akikkel még az 1980-as évek végén készített egy sorozatot budapesti tartózkodása során. (szeretlekmagyarorszag.hu)

Steve-McCurry_Shaolin-Monastery-in-Henan-China-01Steve-McCurry_Red-Boy_India-1996

Steven McCurry Philadelphia egyik külvárosában született. A Pennsylvaniai Állami Egyetem film szakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett. Többéves szabadúszó tevékenység után egy hátizsáknyi ruhával és filmtekerccsel keresztül-kasul utazta Indiát, miközben fényképezőgépével fedezte fel az országot. Több hónapos utazás után lépte át a pakisztáni határt, ahol egy afgán menekültekből álló csoporttal találkozott. Akkor csempészték át Afganisztánba, amikor a szovjet megszállók épp lezárták az országot a nyugati újságírók előtt. Heteket töltött a mudzsahedinek közé beépülve – a világ McCurrynek köszönheti az afgán konfliktusról készült első képeket, a háború emberi oldalát bemutató felvételei bejárták a világsajtót. Azóta számtalan országban készített lenyűgöző felvételeket; elsősorban a konfliktus sújtotta területek, eltűnőben lévő kultúrák, ősi hagyományok, valamint a kortárs kultúra érdekli. Az ember minden képén elsőrendű fontosságú – az afgán lányról készült, méltán híres képe is ennek köszönheti elemi erejét.
McCurryt a fotóművészet legrangosabb díjaival tüntették ki: Robert Capa-aranyérmet, Nemzetközi Sajtófotó Díjat kapott, a World Press Photo versenyen pedig egyedülálló módon négy fődíjat is nyert. A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta számára, nemrég pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat.

Steve-McCurry_Tibeti-lánySteve-McCurry_The-Secret-Reveler

Steve-McCurry_SzertartásForrás: FotoKlikk
A megnyitó képei Eifert János és Kőműves Kata felvételei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s