SPECTRAL EVIDENCE

Tünékeny, mint valami álom az ébredés után
„A túlvilági lényeket úgy mutatja be, mint az érzékiség egyfajta levegőszerű, tovatűnő és suttogó megtestesítőit körülöttünk (…) ritkán látni, hogy valami ennyire áthatja a táncosok mozgását (…). A Spectral Evidence mintha csak egyfajta látogatás lenne a túlvilágról.”
The Financial Times, 2013. szeptember 23.

_MG_4115_MG_4098

_MG_4066_MG_4023

„A La Stravaganza című művet valahogy ösztönszerűen készítettem el 1997-ben, miután Peter Martins megrendelte a munkát a New York City Ballet számára.
Először nem volt igazán pontos témám, és a zenét sem választottam ki. New Yorkba repültem, hogy találkozzam a táncosokkal.
Bevándorlók gyermekeként a város mindig is mitikus volt számomra. A bevándorlás szimbóluma, azoké, akik mindent újra akarnak kezdeni, és az „Újvilág” élménye jelentősen befolyásolt a munka során. Az egyik oldalon ott van valaki, aki keletről érkezett, az ősei kultúrájával, a másik oldalon pedig ott van Amerika, a Broadway és Balanchine.

_MG_3846_MG_3811

Egy olyan, a múltból merített történetet akartam bemutatni, amely bumerángként tér vissza újra és újra. A sírjukból kikelők történetét. A darab elején hallható, amint egy fiatal lány azt mondja, „emlékszem”. A múltból hirtelen jövő lesz. Mintha az idő egyfajta hurok lenne, a végtelenség. A zenét is ennek alapján választottam. Vivaldi mesteri, és nagyszerűen megkomponált zenéje organikus hangokkal áll szemben.
A 17 éve készített alkotás most olyan, mint egy felnőtt gyermekkel találkozni újból.
Mindig is vonzódtam a repertoár eszméjéhez. A műveket újra el kell olvasni, és újra kell értelmezni őket. Alig várom már, hogy lássam, a táncosok hogyan ötvözik ezt a darabot saját személyiségükkel.”
Angelin Preljocaj

_MG_3802_MG_3773

_MG_3755Fotó: Huisz István

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s