A Magyar Fotóművészek Világszövetsége éves közgyűlése

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége 2016. március 6-án tartotta éves közgyűlését, amely során Patrus Sándor elnök beszámolt a Világszövetség 2015. évi munkájáról, eredményeiről, valamint kitüntetéseket és elismeréseket adott át.
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége Eifert Jánost a fotózás területén végzett áldozatos művészi alkotótevékenysége, valamint a fotóművészet szakmai, közéleti és társadalmi területén végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként a Magyar Fotóművészek Világszövetsége Tiszteletbeli tagjává választotta.

2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlés-Eifert-Patrus-SándorA Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) szakmai, társadalmi szervezetet, amely nemzetközi, határokon átnyúló, de nemzeti alapokon álló és egyéni tagságon alapuló művészeti szövetség. Alapszabálya értelmében szervezett keretek között egyesíti, és lehetőségeihez mérten támogatja a világ bármely országában (beleértendő természetesen Magyarország is) élő és alkotó mindazon fotográfusokat – életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül – akik magyar nemzetiségűnek vallják magukat és belépnek a szövetségbe. A szövetség fő célkitűzései: a fotóművészet népszerűsítése; a fényképészeti ismeretek oktatása; a fotótörténet és a kortárs fotográfia értékeinek megőrzése; tehetségkutatás és tehetséggondozás; a fotóművészeti alkotó tevékenység támogatása; a magyar nemzeti értékek művészi szintű megörökítése és az így létrejövő képek általi terjesztése. Az MFVSz elősegíti a nemzeti és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartást; fellép a magyar nemzetiségű fotográfusokat érintő elvi és gyakorlati kérdések megoldása érdekében; fotókiállításokat, dia- és diaporáma fesztiválokat, előadásokat, konferenciákat, tanfolyamokat, alkotótáborokat és fotótréningeket szervez; kiadványokat szerkeszt, jelentet meg és terjeszt; szakértői testületet hoz létre, amelynek tagjai fotóművészeti kiállítások zsűrizésében vállalnak aktív szerepet; kitüntetéseket alapít és ítél oda azok részére, akiknek alkotói munkássága kiemelkedő eredményeket mutat fel a kortárs fotóművészetben; információs szolgáltatást nyújt a szövetség rendes és pártoló tagjainak. Az MFVSz tagja lehet – életkorától, lakóhelyétől és foglalkozásától függetlenül – minden természetes személy, aki magyar nemzetiségűnek vallja magát, fotóművészeti alkotásokat hoz létre, vagy a fotográfiával kapcsolatos elméleti tevékenységet folytat és írásban kéri felvételét. A tagfelvétel feltétele egy részletes szakmai önéletrajz benyújtása (amihez segédletet állítottak össze) és egy portfolió összeállítása az eddigi tíz legsikeresebb alkotásból. Fontos szempont, hogy fotók esetén ezek közül legalább öt csoportos kiállításokon már szerepelt, vagy más úton nyilvánosságra került. Ezek műfaja, mérete, technikája nincs meghatározva, de lényeges szempont, hogy az reprezentálja a tagjelölt korábbi szakmai munkásságát. Felvétel esetén a szövetség archívumában elhelyezett portfoliót évente egy újabb alkotással kell gyarapítani és a szakmai önéletrajzot is ki kell egészíteni mindazon információkkal, amelyek időközben keletkeztek. A tagfelvételről egyéni elbírálás alapján az elnökség dönt. 

2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlés-02

2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlés-092016.03.06.-MFVSZ-közgyűlés_Photo-Sedliac-Pali

2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlés-072016.03.06.-MFVSZ-Fejér-Zoltán-tiszteletbeli-tag_Photo-Sedliac-Pali

 Az elmúlt évben az MFVSZ komoly lépéseket tett a fotós közéletben ismertségének és elismertségének növelése érdekében. A hagyományosan – immár 15-ik alkalommal – megrendezésre került Nemzetközi-Magyar Fotópályázat mellett a Világszövetség felkérés alapján több alkalommal vállalt védnökséget hazai és nemzetközi fotópályázatokon egyaránt. Az év végén egy nagy, 4 országra (Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna) kiterjedő FIAP és PSA által támogatott nemzetközi digitális körverseny szervezője és lebonyolítója volt.

2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlése-Nagy-Tivadar2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlésén-Eifert-János-és-Markovics-Ferenc

2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlés-könyvnézegetők_Photo-Sedliac-Pali2015-ben számos, az MFVSZ által rendezett kiállításon mutathatták be a tagok művészi alkotásaikat az anyaországon kívül Felvidéken és Erdélyben is.

2015-ben elsőként került megrendezésre a Nemzetközi-Magyar Fotónap (április 30.), amely meghozta a remélt érdeklődést – az országban több helyen zajlottak a programhoz kapcsolódó szakmai rendezvények.

Az év nagy eseménye a Kortárs Magyar Fotóművészeti Album kiadása volt, amely egy keménykötésű nagy formátumú könyvben, igényesen szerkesztett oldalakon, magas művészi színvonalon tudták az MFVSZ tagjai, valamint a tiszteletbeli és pártoló tagok bemutatni alkotásaikat.

A közgyűlésen tisztújításra is sor került. Megválasztották Patrus Sándort további 4 évre elnöknek, Magdó István lett az erdélyi és Bedi Gyula az alföldi alelnök. A megválasztott tisztségviselők megköszönve a bizalmat a szövetség életében való további aktív részvételt és munkát ígértek.

2016.03.06.-Nagy-Lajos-az-Év-Fotóművésze2016.03.06.-MFVSZ-közgyűlés-Papi-Lajos

Forrás: Magyar Fotóművészek Világszövetsége

Fotók: Eifert János, Sedliak Pali és Nagy Tivadar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s